panDespota Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 2 godziny temu, JollyMonk napisał: Dzięki za szczegółową odpowiedź! Używasz tylko Vallejo? Jaki podkład? Jakie srebro jest w tym modelu? Jaki lakier? Dlaczego pytam: mam dużo Vallejo, ale nie lubię wszystkiego - chcę poznać kombinacje. A ja pracowałem z chipping fluid medium Vallejo - podobał mi się. Po prostu mam większe plamy. Oczywiście zasmuciłeś mnie ostatnią informacją Jeśli chodzi o farby używam Vallejo poza: -podkład. Ich jest beznadziejny, słabo mi się trzymał. Przynajmniej był. Zacząłem używać One Shot, spasował mi i używam nadal. -podkład pod metaliczne farby. Jak wyżej. Używam czarnej błyszczącej Tamiyi x1 -lakier matowy i błyszczący- pomarańczowa Hataka Srebro to aluminium z vallejo metal color. To Twoja praca na zdjęciu? Jeśli tak to co to za firma i skala? No i jak robione linki anten? Fajnie wyglądają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 1 hour ago, panDespota said: Jeśli chodzi o farby używam Vallejo poza: -podkład. Ich jest beznadziejny, słabo mi się trzymał. Przynajmniej był. Zacząłem używać One Shot, spasował mi i używam nadal. -podkład pod metaliczne farby. Jak wyżej. Używam czarnej błyszczącej Tamiyi x1 -lakier matowy i błyszczący- pomarańczowa Hataka Srebro to aluminium z vallejo metal color. To Twoja praca na zdjęciu? Jeśli tak to co to za firma i skala? No i jak robione linki anten? Fajnie wyglądają. Zgadzam się na ich podkład: ich farba nie trzyma się zbyt dobrze - w niektórych miejscach oderwała się. To jest srebrny podkład Vallejo i ich farba na wierzchu (Mirage Modelsvit 1/72) Wiem też o czarnym podkładie pod metalic. Ale w tym przypadku z Maraderem, jak to zrobiłeś: czarny podkład + srebro + lakier + chipping + farba? Słyszałem wiele dobrych rzeczy o pomarańczowym Hatake - zamierzam spróbować A samolot jest oczywiście mój - Lockheed Ventura NOVO 1/72. Anteny - nić z kokardki z kapronu (z pończoch mówią jeszcze lepiej). W przypadku izolatorów - skręciłem folię z cukierka w tubę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 1 godzinę temu, JollyMonk napisał: Wiem też o czarnym podkładie pod metalic. Ale w tym przypadku z Maraderem, jak to zrobiłeś: czarny podkład + srebro + lakier + chipping + farba? Dokładnie tak. Czarny błyszczący X1 tamiya, później aluminium metal color valejo, błyszczący bezbarwny pomarańczowa hataka, na to chipping valejo, później olive green valejo. Jak chwilę przeschlo to pędzlem nanosilem wodę i skrobalem ostrą wykałaczką. Tak jak pisałem im mniej medium i wody tym mniejsze i ostrzejsze odpryski wychodziły. Tą samą metodą robiłem odpryski na ki44 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 Znakomite wykonanie, bardzo się podoba!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K3rmit Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 Pięknie wykonany, gratulacje! Aż sobie ten Super Model zamówiłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Wróciłem do tej galerii pod wpływem modelu odrzutowca Heinkla. Fryc prezentuje się bardzo fajnie i chciałem sprawdzić, czy po czasie B-26 wciąż mi się też podoba. Specjalnie nic tu nie pisałem zaraz po prezentacji, bo forumowa rzeczywistość jest taka, że nawet najwspanialszy warsztat trwający bardzo długo kończy się galerią, w której, jak dobrze pójdzie, to ludzie wpisują się przez trzy dni i galeria idzie w zapomnienie. Są modele, w przypadku których to jest nie fair. Biegu świata nie odwrócę, ale pomyślałem sobie, że choć w tym jednym w przypadku modelu Maraudera mogę nagrodzić autora wpisem po długim czasie. Zakładam, że takie przedłużenie życia galerii jest dla autora przyjemnością. Coś jest w tych Twoich modelach, że często prezentują się bardzo przekonująco. Nie są to może przełomowe modelarskie wydarzenia, ale bardzo solidne budowy, z interesującymi szczegółami i pomalowane z wyczuciem tematu. Z dużą przyjemnością się na nie patrzy. Pamiętam frajdę, jaką miałem gdy pierwszy raz otworzyłem tę galerię. Good job! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca Dziękuję bardzo za mile slowo po tak długim czasie. I masz rację, jest miło że ktoś po tak długim czasie jeszcze kojarzy model zwłaszcza że włożyło się w niego kawał serducha. Jeszcze raz dzięki za komentarz dotyczący Maraudera jak i Heinkla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Super wykonanie, widać dbałość o detale (ślady po puszkach farby na skrzydłach ujęły mnie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi