zenek_65 Napisano 16 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2023 mam nadzieję ze teraz jest ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Czerwca 2023 Share Napisano 16 Czerwca 2023 8 minut temu, zenek_65 napisał: mam nadzieję ze teraz jest ok Jest lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacW Napisano 16 Czerwca 2023 Share Napisano 16 Czerwca 2023 (edytowane) Podwozie nie jest przesunięte. Samolot na zdjęciu nie jest dokładnie "en face" i ma skręcone koło przedniego podwozia, stąd złudzenie. Lepiej to widać na "amerykańskiej" wersji tej maszyny, która ujęta jest bardziej na wprost, choć też nie idealnie. Przesunięcie podwozia nie bardzo byłoby uzasadnione i wymagałoby dużych zmian strukturalnych; widać, że to wyposażenie "doczepiano" do istniejącej konstrukcji. Świetna robota, Kolego! Świetny temat i wykonanie! Edytowane 16 Czerwca 2023 przez MacW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 16 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2023 (edytowane) Dziękuję Wersją transportowa i amerykańska mają stałe podwozie. W tej 1-RM bis jest odchylane na boki. Odniosłem wrażenie że właśnie ta zmiana spowodowała przesunięcie goleni podwozia lub poszerzenie na zew owiewki i stąd taki widok. Edytowane 16 Czerwca 2023 przez zenek_65 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 Najlepiej porównać sobie pozycję goleni do małego wlotu powietrza w krawędzi natarcia skrzydła, wydaje się w obu przypadkach nieco do wewnątrz od niego. Myli powiększona owiewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 19 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Zauważyłem to później. Dziękuję Można też to zweryfikować uwzględniając fakt, że zastrzał i goleń podwozia spotykają się w tym samym miejscu a pochylenie tych zastrzałów jest takie samo w obu wersjach. Wiem też skąd to złudzenie - dodano spore owalne owiewki. Będę musiał je skorygować, no to co dał AEROPLAST to szkoda pisać. Wstępnie już wiem co i jak. Reszta wyjdzie w trakcie. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez zenek_65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 czy to przedostatnie zdjecie pokazuje Bryze w locie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 19 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Godzinę temu, BRAVO112 napisał: czy to przedostatnie zdjecie pokazuje Bryze w locie? Które? To co dzisiaj wstawiłem czy w piątek? Dzisiejsze to zrobione jest z drabiny. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez zenek_65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) chodzi mi o podwozie czy Bryza tylko kuli nogi w locie???? to znaczy obraca kola? Edytowane 19 Czerwca 2023 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 19 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2023 58 minut temu, BRAVO112 napisał: chodzi mi o podwozie czy Bryza tylko kuli nogi w locie???? to znaczy obraca kola? Ja bym raczej użył sformułowania, że się "jej nogi rozchodzą na boki" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 tylko po co????? opor aerodynamichny jest taki sam ( szerokosc opony ) dla mnie - bez sensu - albo ten jest gleboko ukryty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 1 minutę temu, BRAVO112 napisał: tylko po co????? Tak jest bardziej po amerykańsku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 jakby obrocili w druga strone, to by sie do tych " gondoli" schowaly... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 19 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2023 11 minut temu, BRAVO112 napisał: tylko po co????? opor aerodynamichny jest taki sam ( szerokosc opony ) dla mnie - bez sensu - albo ten jest gleboko ukryty Z tego co wiem, to główny i chyba jedyny cel składanego podwozia głównego i chowanego przedniego to poprawa pracy radaru ARS-800 - minimalizacja martwych stref i też zakłóceń jakie daje podwozie stałe. Antena radaru znajduje się w tej owiewce pod kadłubem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 8 Lipca 2023 Autor Share Napisano 8 Lipca 2023 Silnik PZL-10S w 99% skończony. Teraz kolej na korektę tych nieszczęsnych pylonów z podwoziem głównym. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Lipca 2023 Share Napisano 8 Lipca 2023 Się napracowałeś, ale efekt jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 9 Lipca 2023 Autor Share Napisano 9 Lipca 2023 (edytowane) Pierwsza od miesiąca "wolna niedziela" tylko dla mnie..... Wstępnie wykonane poprawki na prawym pylonie, czy jak to się nazywa. Teraz jeszcze trzeba zrobić linie podziału blach, przeszlifować całość i nanieść podkład. Edytowane 9 Lipca 2023 przez zenek_65 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 31 Lipca 2023 Autor Share Napisano 31 Lipca 2023 Przyszedł czas na przednie podwozie. Wstępnie poszpachlowane - muszę to jeszcze wypolerować. Na zoomie widać sporo rys, którymi muszę się zająć. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Lipca 2023 Share Napisano 31 Lipca 2023 No konkret robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 W dniu 19.06.2023 o 21:48, zenek_65 napisał: Z tego co wiem, to główny i chyba jedyny cel składanego podwozia głównego i chowanego przedniego to poprawa pracy radaru ARS-800 - minimalizacja martwych stref i też zakłóceń jakie daje podwozie stałe. Antena radaru znajduje się w tej owiewce pod kadłubem. Prawda, ale w realu nic to nie daje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 12 godzin temu, qalimar napisał: Prawda, ale w realu nic to nie daje. Koncepcja była słuszna, teoria została dopracowana. A w realu życie pokazało, że du...pa nadal jest z tyłu . Tyle lat żyłem w przekonaniu, że jednak coś to dało, niestety nie miałem tego gdzie zweryfikować - dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 12 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2023 (edytowane) Dzisiaj tylko goleń przedniego podwozia i osłony gondoli silnika Edytowane 12 Sierpnia 2023 przez zenek_65 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2023 Kokpit dostał "szybki" a kadłub pasy wzmacniające poszycie na lini pracy śmigieł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 szyby z zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi