Jump to content

Boxarty PZW

jmx62
 Share

Recommended Posts

Na fali nowych tematów z boxartami wrzucam te nasze, "dobre bo polskie"

A można było spróbować może chociaż na poziomie Hellera no bo M-x trochę przerósł całość konkurencji.

Może ktoś ma jeszcze inne, zapraszam do prezentacji.

PZW SIEDLCE.JPG

• Like 4

Moim zdaniem najlepsze i najciekawsze ilustracje z tego zestawienia to prace autorstwa ś.p. artysty plastyka Grzegorza Niewczasa (P-11C, P-7A, RWD-8). Jak się dobrze przyjrzeć to są one wykonywane aerografem co nadaje im swoistego charakteru. To co mi się w nich podoba to pewna umowność, ulotność coś co nadaje im życia. Grzegorz Niewczas wykładiwca warszawskiej ASP .

Bocian i Jantar już są, Gil i Sęp jest ale w innej edycji. Dzięki.

Z Jantarem była taka historyjka.

W 1980 zostałem członkiem Aeroklubu Orląt i dumnym posiadaczem 3 mewek (pilot szybowca IIIklasy) - ło rany jak to brzmi dumnie😏

Jak wróciłem do domu na koniec wakacji musiałem rodzicom opowiedzieć co i jak(wtedy nie było komórek, internetów, nie było zasięgu i wgl...)

Żeby lepiej zobrazować zdjąłem z półki i podstawki Jantara, kawałek nitki za linę holowniczą, Czaplę jako holownik(nie miałem nic innego - to miał być Jak-12 używany u nas do holu) i wszystko elegancko wytłumaczyłem.

Teraz pewnie znalazłbym jakiś filmik na Y-T i go puścił do obejrzenia.

• 3 weeks later...
W dniu 16.01.2023 o 21:34, jrf napisał:

Witam. 

Ktoś pamięta takie siedleckie "boxarty"? Początek lat 80-tych, zdaje się, że czasem pisało na pudełku, że jest to "opakowanie zastępcze". Nie patrzcie na datę.

Mam P.11c w takim opakowaniu. Kiedyś miałem też "Śmigłowiec". Jak piszesz było to opakowanie zastępcze z lat 1981-1982, bo pewnie nie było wtedy niczego do wydrukowania barwnych pudełek, które chociaż prymitywne, to jednak jakąś tam estetykę posiadały. 

6 godzin temu, BRAVO112 napisał:

ale nie sposob zatrudnic jakiegos artyste do grafiki pudelka  modelu  samolotu za 14 zl...

Za te bohomazy też trzeba było zapłacić ! Myślę, że średnio utalentowany student ASP, coś sensownego by namalował. Produkty eksportowe też odstraszały dzieci 😁

karaś.jpg

kopernik wrzuciłeś tego czeskiego Karasia i od razu zaświtała mi taka myśl.

Ciekawe czy na zagranicznych forach ktoś prowadzi taką dyskusje jak my tutaj na temat starych modeli? Oczywiście że nie może być  w tytule PRL-u🙃

16 minut temu, jmx62 napisał:

Ciekawe czy na zagranicznych forach ktoś prowadzi taką dyskusje jak my tutaj na temat starych modeli?

Nawet jeśli gadają, to nie mają tak fajnych dyskutantów jak u nas :cool:

• Like 1
  • Haha 2

4 godziny temu, BRAVO112 napisał:

tak, ale oni mieli Matchboxy a my PZW, Kobylke i inne

a jak wygladaly Matchboxy, to wszyscy wiemy

Ci co mieli Matchboxy, nie zakosztowali życia w ustroju słusznie minionym. Jednak Są tacy, co byli w Układzie Warszawskim, i mieli np KP, Smer, Veb Plasticart ...  Ale to temat raczej do "Jak hartowała się ..."

• Thanks 1