laskonogi Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) że nie wpadłem na niemieckie wiki no jasne DZIEKI ! no to juz temat tego iz jest pocisk i ładunek mamy ogarnięty jak to mogło byc w przypadku takiej armaty zorganizowane pociski przynoszona w skrzynkach ładunki tak samo mała szybkostrzelność była to i nadążyli by Edytowane 12 Lutego 2023 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Niemcy do amunicji używali nawet wiklinowych zasobników - więc kto wie??? Skrzynia raczej nie bardzo, bo to ciężkie było - raczej pojedynczo pakowane. Sama skrzynia też waży... Na tej chińskiej foci - może tak mieli ułożone z tyłu w rządku i jakimś łańcuszkiem zabezpieczone? Do podnoszenia takiego obłego kabana też chyba jakiś przyrząd mieli?!? Jakby im się omsknął z małych chińskich rączek to niezłe kuku by sobie zrobili... Edytowane 13 Lutego 2023 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 przy 260 mm to faktycznie występowały żurawiki dostarczające pociski, ale przy 150 nigdzie na fotce ani planie nie widziałem, abstra:bip:ąc iż przy wadze ok 8 kg na pocisk i jak rozumiem trochę więcej na ładunek czy miało to uzasadnienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Chyba odwrotnie??? Pocisk ok. 40kg, a ładunek 8??? Waga ładunku jest podana jedna, a rodzaje pocisków 3: p-panc, odłamkowy i szrapnel?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 No tak no to ja juz nie wiem ja oni to ladowali moze jakies wozki do podawania ale.jak to jezdzilo po chyboczacum pokladzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Może chwytakami podobnymi do tych które stosuje się do belek czy krawężników? To by tłumaczyło tę niską szybkostrzelność. Te 40 parę kilo na 2 osoby to już nie jest tak źle... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 załoga to pewnie był niezły sztab ludzi 3 /4 na jedną stronę do lawety / sciąganie = 6/8 osob jeden z wyciorem jeden celowniczy może ci od lawet pomagali celować ? oficer dowodzący ładowniczy pewnie min x 2 no dobra czyli wozkiem w wiklinowej owijce ładunki + pociski do tego jakies chwytak na konstrukcji no czy to brzmi dobrze bo mi brzmi ze hm "czy ja na pewno chce załogantów" P) udało mi sie wmontować wanty w maszt - zastosowałem dogięte kółeczko i operacja zakończyła sie sukcesem - nawet w miarę równo z obu stron teraz montaż na pokładzie choć jak to dobrze po napinać? to będzie zabawa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) no dobra cieżko coś znalezc w temacie , ale na razie: 1 raczej nie wózki nie konstrukcje tylko nosidła co prawda inne działo ale mysle iż okresowo podobnie (no moze troszkę wcześniej:)) widać przykładowe nosidło tutaj widać troche elementów - i pana co niesie ładunek - po prawej (oczywiście to jest odprzodkowe armstronga) to chyba bardziej jest mniej więcej z interesującego okresu nie znalazłem nic ani żadnych sensownych fot jak była przechowywana amunicja ale wzorując sie na tym zdjęciu, przyjmuje iż musiał istnieć jakiś magazynek podręczny z którego tymi nosidłami przenoszono na stanowisko (bo jak sądzę te szare pod stołem to własnie ładunki wiec chyba zrobię sobie jakąś szafko półeczkę na ładunki i pociski i tak sobie mysle iz najleprze miejsce będzie tu uwagi komentarze opierpapierowanie za nie kumanie mile widziane - tylko konstruktywne sa przyjmowane. Edytowane 13 Lutego 2023 przez laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Ewentualnie nic nie kombinuj...najbardziej bezpieczne ale jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 6 minut temu, Superbe napisał: Ewentualnie nic nie kombinuj.. no widzisz tylko ze tam mają wylądować załoganty, juz tylko czekają na mundury i zamusztrowanie - dobrze aby ich jako tako na stanowiska poustawiać i oddać jakoś realia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Ajabym : Dowódca - celowniczy Ładowniczy 2 pomagierów od pestek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 2 godziny temu, myszaty napisał: Dowódca - celowniczy te funkcje były raczej w chińskiej marynarce rozdzielone = oficer raczej podobnie jak w marynarce np brytyjskiej zarządzał cała sekcją działa sam nie wykonując fizycznej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 23 godziny temu, myszaty napisał: amunicja była osobno: pestka i ładunek miotający. bez wątpienia 7 godzin temu, laskonogi napisał: raczej nie wózki nie konstrukcje tylko nosidła na 99 % do lekkich pocisków (do 50kg) nosidła 2-osobowe, dla cięższych 4-osobowe 2 godziny temu, laskonogi napisał: oficer raczej podobnie jak w marynarce np brytyjskiej zarządzał cała sekcją działa sam nie wykonując fizycznej pracy bez wątpienia nie mógł się zasapać bo przecież wydawał rozkazy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 jak człowiek na chwile wyjedzie z warsztatu odświeżyć głowę od razu mu sie jakoś raźniej robi _:) projekt poszedł mocno do przodu - nie do końca ze wszystkiego jestem zadowolony- no de facto: relingi mi się nie do końca wszędzie zeszły wanty troszkę zwichrowały przy napinaniu ale udało sie jakie "beczki" zimitować wyszło iż schody na mostek haczą z drzwiami do sterówki ... ale nie wiele juz z tym zrobię no generalnie miało być fajnie a jest jak zawsze ale ... najważniejsze ze mam fun :)))) zostały żurawiki - pod które juz rozpocząłem wiercenia, a i przymiarki do rigingowania tychże także rozpocząłem, - jakieś linki, łańcuchy do kotwic, flagi, no i oczywiście zgraja załogantów a wychodzi mi że będzie ich ze 40 ... i sam nie wiem ile się jeszcze ich zmieści kilka fot aktualizacyjnych \ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Jest wykon 1 klasa - fajne te pokraki sprzed 2WŚ. Takie klimaty a'la steampunk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 6 minut temu, myszaty napisał: Takie klimaty a'la steampunk. tak do tego ten ich pancerniko/ kanonierko /cos jest już tak nie foremne że wybitnie sie wyróżnia ślicznością mam nadzieje iż dodanie tych całych tali na 12 żurawikach doda klimatu jeszcze bardziej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Podoba mi się, brawo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Strasznie grube to olinowanie.... Przy wantach to jeszcze jakiś wygląda, ale reszta to już dość mocno średnio. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) bład Edytowane 27 Lutego 2023 przez laskonogi proszę o usuniecie - cos mi sie tu pokitrało przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 37 minut temu, Szydercza Gała napisał: Strasznie grube to olinowanie.... no wiec sztag i achter jest z tego samego co wanty / też nie wiem czy nie za grubo ale jak sobie przeliczam // no to niby wychodzi troszkę ponad 8, cm chce to jeszcze podmalować szarawym co troszkę przydusi, na wantach to było mocno napięte tutaj już nie do końca sie tak da wiec moze i tego kwestia .. ? reszta to grubość wyblinek w przeliczeniu 1,4 cm ten drut do tali jest 0,2 /2,8 nie mam cieńszego abstra:bip:ąc iż chcąc zrobić te wszystkie wygibasy to tylko ten mi się nadaje do gięcia - cieńszego mi brak i zresztą pewnie bym nie dał rady ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Jeśli chodzi o druciki to może się komuś przyda: 1.czarne w izolacji to kynar - pobielana miedź, bardzo miękka 0,2mm. 2. Rolki z drutem jubilerskim - miękkie, srebrny 0,4, złocony 0,3mm. 3. Kolorowe z Tedi : 0,2mm miękka miedź. 4. 2 rolki - drut molibdenowy 0.06 i 0,1 Trudny do cięcią, twardy, bardzo wytrzymały na zerwanie. Występuje w rozmiarach 0,1/0,05/ 0,06/0,08 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 2 minuty temu, myszaty napisał: drut molibdenowy 0.06 i 0,1 tylko jesli mi sie dobrze wydaje to on jest "sprezysty" lekko a ja potrzebuje czegoś mega ukladalnego stad te moje 0,2 drutu ołowianego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 To fakt, molibdenowy jest sprężysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 8 centymetrowa stalowa lina???? Chłopie Ty most wiszący budujesz czy jak??? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 53 minuty temu, Szydercza Gała napisał: 8 centymetrowa stalowa lina???? Chłopie Ty most wiszący budujesz czy jak??? no dobra dobra zmienię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi