Micz Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 Według tego opracowania najdokładniejszą barwę ANA 611 niby ma Gunze H58/C27 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2023 Chciałbym wykonać samolot bez żadnego podwieszanego uzbrojenia - maszyna ma piękna linię. Pytanie jest takie, muszę wiercić i montować te małe „trzymadła” dla zbiorników i bomb czy Mustangi miały ten element przymocowywany lub nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Niczego nie musisz. Instrukcja pokazuje alternatywne rozwiązania. Pytanie: budując modele czołgów nie używałeś wyszukiwarki? W sieci jest pełno zdjęć Mustangów w różnej konfiguracji. Polecam. Czyżby kolega z tych co wstał rano z myślą: zrobię sobie samolocik. Wybacz ale nie mogłem się powstrzymać. Edytowane 15 Stycznia 2023 przez marek d 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) No właśnie instrukcja nakazuje aby wiercić i przykleić te trzymadła oraz bomby lub zbiorniki. Nie ma tam alternatywy. w sumie to tak. Przygotowałem sobie boki pod podkład, resztę elementów kokpitu oraz elementy fototrawione poza pasami. Śmigło jest już gotowe do malowania. Czym mógłbym zrobić imitacje szkieł na zegarach przyrządów? Lakierem błyszczącym i wykałaczka? Czym w ogóle kleić warstwy tablicy pilota? Wikolem? Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 W dniu 13.01.2023 o 18:57, Konrad-Ciba napisał: Jako pancerniak chciałbym spróbować swoich sił w lotnictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 Czemu przykleiłeś barwione blaszki na niepomalowany kokpit? Teraz będzie Ci dużo trudniej 20 minut temu, Konrad-Ciba napisał: Czym mógłbym zrobić imitacje szkieł na zegarach przyrządów? Lakierem błyszczącym i wykałaczka? Czym w ogóle kleić warstwy tablicy pilota? Wikolem? Zegary to najprościej lakier błyszczący, sidolux albo clearfix jeśli masz. Blachy też da radę kleić błyszczącym, mała kropelka wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2023 15 minut temu, jachud3 napisał: Czemu przykleiłeś barwione blaszki na niepomalowany kokpit? Teraz będzie Ci dużo trudniej Zegary to najprościej lakier błyszczący, sidolux albo clearfix jeśli masz. Blachy też da radę kleić błyszczącym, mała kropelka wystarczy. Nie są przyklejone. Są tylko przyłożone. Właśnie prysnąłem Surfacerem same ścianki i muszę trochę doszlifować. Mam GX100. Myśle , że się nada. Nałożę wykałaczka w zegary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 Teraz, Konrad-Ciba napisał: Są tylko przyłożone. Kamień z serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2023 29 minut temu, piotrkur napisał: Behehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 54 minuty temu, Konrad-Ciba napisał: No właśnie instrukcja nakazuje aby wiercić i przykleić te trzymadła oraz bomby lub zbiorniki Nie. Pokazuje tylko gdzie zrobić otwory gdy chcesz wkleić te zaczepy i co możesz tam podwiesić. Jak ci się podobają to sobie powieś, ale wiedz że są uproszczone. 58 minut temu, Konrad-Ciba napisał: Czym w ogóle kleić warstwy tablicy pilota? Lakierem, wikolem. Ja stosuje klej od oklejania folią; chyba to samo. Po brzegach zapuścić CA i gitara. Uprzedzając, rurę tlenową / to wygięte co leży u ciebie na prawej burcie/ łatwo zrobić. Drucik miedziany owinąć drugim cieńszym. Roboty mało ale jaki szacunek na dzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 8 godzin temu, marek d napisał: Bardzo cenię Twoje rady i szanuję za wiedzę, ale proszę : chcesz pomóc- nie pisz zagadkami. Dziękuję, bardzo mi miło. Chyba zaszło nieporozumienie. Nie ma mowy o jakiejś pomocy. To znaczy ja nie mam nic przeciwko, ale póki co nie zachodzi tu taki przypadek. Kwinto wspomniał o ciemniejszych kabinach P-51B/C i ja tylko chcę się czegoś na temat dowiedzieć. Pylony podwieszeń teoretycznie można było odkręcić i pewnie nawet zaślepić otwory montażowe i usunąć ślady jakie pozostawiły po sobie te urządzenia. Jednak w owym czasie wykonywano misje wymagające stosowania podwieszeń pod skrzydłami i takie działania byłyby bezzasadne. O znanych zdjęciach Mustanga Zumbacha z podwieszonymi zbiornikami już nawet nie wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 Z pylonami masz rację ale pytanie było: 5 godzin temu, Konrad-Ciba napisał: muszę wiercić i montować te małe „trzymadła” dla zbiorników i bomb Zrobi albo nie jego wybór, jego zabawka. Godzinę temu, greatgonzo napisał: . Kwinto wspomniał o ciemniejszych kabinach P-51B/C Myślę że miał na myśli to żółtko w kabinie, w kontekście rozmowy którą kiedyś prowadziliśmy. Gdzie na widok tej żółci powiedziałem że poszedł bym w ciemniejszy odcień. W innym czasie i innym forum oprotestowałeś mi fotel, ale kolor już nie. .. wiadomo że moje fotki są kiepskie, ale 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 Godzinę temu, marek d napisał: Gdzie na widok tej żółci powiedziałem że poszedł bym w ciemniejszy odcień No to jest H 36. Ale przemalowywał już nie będę, to nie jest Mustang życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 6 minut temu, HK1885 napisał: No to jest H 36 Nie , to emalia Model Master 1734 green zinc chromate 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 4 godziny temu, marek d napisał: Myślę że miał na myśli to żółtko w kabinie, w kontekście rozmowy którą kiedyś prowadziliśmy. Gdzie na widok tej żółci powiedziałem że poszedł bym w ciemniejszy odcień. Jeżeli chodziło o to, to sprawa jest jasna i nie ma nowej sensacji :). Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Rozumiem, że podłogę oraz te pudła z tylu za fotelem mam malować na czarno? Z jakiego materiału była ona wykonana? Może bym coś z Chipping Fluidem pokombinował. Jaka farba będzie dobra do wnęk podwozia? Edytowane 16 Stycznia 2023 przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Podłoga (ta czarna) była ze sklejki drewnianiej, ja malowałem najpierw na kolor drewna potem chipping fluid i czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 Malowałem dziś trochę. Jeszcze ten przewód tlenowy i nałożę matowy lakier. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 Jutro mi przyjdą blaszki i mam dwa dni wolnego więc w końcu ruszę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 Śmigło gotowe a na kokpicie już lakier matowy. Jutro może coś jeszcze podziałam z olejami i emaliami. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Śmigiełko eleganckie, można wiedzieć czym zmalowane (zwłaszcza łopaty)? Zawsze mam z tym problem żeby zrobić realistyczne wypłowienia, a to tu mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Dzięki. Powiem szczerze, że nie wiem. Brałem farby pod ręka. Wiem, że baza to XF-63. Potem chyba rozjaśnienia XF-54 a na koniec smugi z transparentnego białego. Emalia AK015 pędzlem i rozklepywanie przy pomocy White Spirita. Generalnie chodzi o to aby pograć trochę szarościami na łopatach. Malowanie łopat zwykłym czarnym jest średnie według mnie. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Konrad-Ciba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Śmigło prima sort. Zrezygnowałeś z wytartej podłogi w kabinie? Mi wyszło tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Dzięki! Ja zwykle maluję na czarno, ale potem przez jakąś siateczkę psikam szarościami żeby zrobić marmurek, a na koniec bawię się kredkami żeby zrobić obdrapania i rysy. Ale muszę wypróbować Twój sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 4 minuty temu, Micz napisał: Zrezygnowałeś z wytartej podłogi w kabinie? Mi wyszło tak: Poprawiałeś podłogę do wersji sklejkowej? W modelu jest wersja metalowa, skrzydło i zbiornik paliwa który był podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi