halset Posted January 25, 2023 Share Posted January 25, 2023 (edited) Pora na coś (mam nadzieję) szybkiego, w ramach konieczniej redukcji stosu wstydu. Wybór padł na KW-2, którego udało mi się jakiś czas temu wylicytować na ebayu za śmieszne pieniądze, lekko zaczęty, z kilkoma jakimiś żywicznymi figsami w zestawie - bez opakowań, więc nie mam pojęcia co to, ale szkoda żeby się zmarnowały, a do poćwiczenia będą w sam raz. Blaszki na grille są w drodze, liny też, chociaż nie wiem czy liny akurat wykorzystam. Już dawno chciałem zrobić słynnego KW-2 spod Leningradu, w zimowym kamo, z numerem 528 i nie ukrywam, że niedawny film wujka Nocna Zmiana mnie popchnął do wzięcia akurat tego modelu na warsztat. Tak to wygląda świeżo wyjęte z pudła: Edited February 4, 2023 by halset 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 3, 2023 Author Share Posted February 3, 2023 Wieża w sumie gotowa - na razie nie wiem czy właz będzie otwarty czy zamknięty, więc póki co nie wklejam. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted February 3, 2023 Share Posted February 3, 2023 (edited) Zastanawia mnie brak konsekwencji. Czemu wieża ma teksturę stali a kadłub już nie? To samo że stropem wieży. Edited February 3, 2023 by patrykd 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 3, 2023 Author Share Posted February 3, 2023 3 minuty temu, patrykd napisał: Zastanawia mnie brak konsekwencji. Czemu wieża ma teksturę stali a kadłub już nie? To samo że stropem wieży. Bo wieża jest zrobiona a kadłuba jeszcze nie ruszałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted February 3, 2023 Share Posted February 3, 2023 A czemu na stropie wieży nie ma tekstury. Przecież też była z blachy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 3, 2023 Author Share Posted February 3, 2023 Godzinę temu, patrykd napisał: A czemu na stropie wieży nie ma tekstury. Przecież też była z blachy. W sumie dobre pytanie - co prawda dach wieży też był ze stali walcowanej, ale miał 35mm grubości w przeciwieństwie do boków (75mm). Z przyzwyczajenia to pominąłem, ale chyba rzeczywiście jakąś delikatną fakturę możnaby zrobić? Nie udało mi się dotrzeć do żadnych przyzwoitych zdjęć na których cokolwiek widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted February 3, 2023 Share Posted February 3, 2023 Walcowanie no walcowanie. Niezależnie od grubości blachy proces jest ten sam. A dla cieńszych blach kęs blachy nawet kilka razy więcej musi przejść przez walce. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 12, 2023 Author Share Posted February 12, 2023 Powoli do przodu: 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 13, 2023 Author Share Posted February 13, 2023 Pany szybkie pytanie. Jak były malowane te żaluzje pod siatkami? Na zielono czy jakiś podkład? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neptun1939 Posted February 13, 2023 Share Posted February 13, 2023 Zapowiada się ciekawie. Zapodasz zdjęcie oryginału, na którym się wzorujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 14, 2023 Author Share Posted February 14, 2023 9 godzin temu, neptun1939 napisał: Zapowiada się ciekawie. Zapodasz zdjęcie oryginału, na którym się wzorujesz? https://min.news/en/military/d7657db4ce9a146fb522f75d59286987.html Niestety więcej info nie udało mi się znaleźć, jest jeszcze kilkusekundowy film z którego pochodzi powyższy kadr i to by było na tyle. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamerio Posted February 15, 2023 Share Posted February 15, 2023 Ładnie to wygląda, czekam na dalsze postępy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 19, 2023 Author Share Posted February 19, 2023 I chyba jeśli chodzi o klejenie to finito... pora zająć się pozorantami. Tak mniej więcej sobie wyobrażam scenkę. Brakuje mi jednej figurki we włazie wieży, w zimowym wdzianku - jeśli ktoś ma jakieś pomysły to będę wdzięczny! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 19, 2023 Author Share Posted February 19, 2023 Bardziej by pasował jakiś siedzący... Alpine ma coś takiego, tyle że poza taka trochę nijaka. Jak nic innego się nie znajdzie to chyba tego zamówię. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 25, 2023 Author Share Posted February 25, 2023 Pajacyk z Alpine zamówiony. Tymczasem szybkie zdjęcie z partyzanta, model dostał podkład: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 26, 2023 Author Share Posted February 26, 2023 (edited) Baza położona: Nie wiem co mnie podkusiło żeby wypróbować farby od AK... nigdy więcej Edited February 26, 2023 by halset 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted February 26, 2023 Share Posted February 26, 2023 2 godziny temu, halset napisał: Baza położona: Nie wiem co mnie podkusiło żeby wypróbować farby od AK... nigdy więcej Która generacja AK i co konkretnie ci nie pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted February 26, 2023 Author Share Posted February 26, 2023 17 minut temu, patrykd napisał: Która generacja AK i co konkretnie ci nie pasuje. Co bym nie robił to po paru minutach zasycha na iglicy i trzeba czyścić aero. Niskie ciśnienie nie pomaga, jedynie rozcieńczenie farby tak, że ledwo kryje, ale wtedy praktycznie zalewam model rozcieńczalnikiem. Z Tamiyą nigdy takich cudów na kiju nie było. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orzechu500 Posted February 26, 2023 Share Posted February 26, 2023 (edited) Mam podobnie z AK. Jedyne w miarę używalne są z serii RC, przynajmniej dla mnie. Jest tylko jeden system lakierniczy z którym nigdy nie miałem żadnego problemu a mianowicie seria C od Pana Hobby ale tam różnie z paletą barw Edited February 26, 2023 by orzechu500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted March 3, 2023 Author Share Posted March 3, 2023 Się maluje: 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rhinoceros Posted March 3, 2023 Share Posted March 3, 2023 No i ładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted March 4, 2023 Share Posted March 4, 2023 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted March 4, 2023 Share Posted March 4, 2023 Super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neptun1939 Posted March 4, 2023 Share Posted March 4, 2023 Super to wygląda! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzype Posted March 5, 2023 Share Posted March 5, 2023 Piekny. Tylko nie daj tyle czarnego washa ala komiks jak nocna zmiana. On jyz chyba traci nad tym kontrolę. Oby Twoj byl ladniejszy od tamtego tzn choc troche bardziej realistyczny. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts