halset Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 (edytowane) Pora na coś (mam nadzieję) szybkiego, w ramach konieczniej redukcji stosu wstydu. Wybór padł na KW-2, którego udało mi się jakiś czas temu wylicytować na ebayu za śmieszne pieniądze, lekko zaczęty, z kilkoma jakimiś żywicznymi figsami w zestawie - bez opakowań, więc nie mam pojęcia co to, ale szkoda żeby się zmarnowały, a do poćwiczenia będą w sam raz. Blaszki na grille są w drodze, liny też, chociaż nie wiem czy liny akurat wykorzystam. Już dawno chciałem zrobić słynnego KW-2 spod Leningradu, w zimowym kamo, z numerem 528 i nie ukrywam, że niedawny film wujka Nocna Zmiana mnie popchnął do wzięcia akurat tego modelu na warsztat. Tak to wygląda świeżo wyjęte z pudła: Edytowane 4 Lutego 2023 przez halset 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Lutego 2023 Autor Share Napisano 3 Lutego 2023 Wieża w sumie gotowa - na razie nie wiem czy właz będzie otwarty czy zamknięty, więc póki co nie wklejam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 (edytowane) Zastanawia mnie brak konsekwencji. Czemu wieża ma teksturę stali a kadłub już nie? To samo że stropem wieży. Edytowane 3 Lutego 2023 przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Lutego 2023 Autor Share Napisano 3 Lutego 2023 3 minuty temu, patrykd napisał: Zastanawia mnie brak konsekwencji. Czemu wieża ma teksturę stali a kadłub już nie? To samo że stropem wieży. Bo wieża jest zrobiona a kadłuba jeszcze nie ruszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 A czemu na stropie wieży nie ma tekstury. Przecież też była z blachy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Lutego 2023 Autor Share Napisano 3 Lutego 2023 Godzinę temu, patrykd napisał: A czemu na stropie wieży nie ma tekstury. Przecież też była z blachy. W sumie dobre pytanie - co prawda dach wieży też był ze stali walcowanej, ale miał 35mm grubości w przeciwieństwie do boków (75mm). Z przyzwyczajenia to pominąłem, ale chyba rzeczywiście jakąś delikatną fakturę możnaby zrobić? Nie udało mi się dotrzeć do żadnych przyzwoitych zdjęć na których cokolwiek widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 Walcowanie no walcowanie. Niezależnie od grubości blachy proces jest ten sam. A dla cieńszych blach kęs blachy nawet kilka razy więcej musi przejść przez walce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 Powoli do przodu: 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 Pany szybkie pytanie. Jak były malowane te żaluzje pod siatkami? Na zielono czy jakiś podkład? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Zapowiada się ciekawie. Zapodasz zdjęcie oryginału, na którym się wzorujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 9 godzin temu, neptun1939 napisał: Zapowiada się ciekawie. Zapodasz zdjęcie oryginału, na którym się wzorujesz? https://min.news/en/military/d7657db4ce9a146fb522f75d59286987.html Niestety więcej info nie udało mi się znaleźć, jest jeszcze kilkusekundowy film z którego pochodzi powyższy kadr i to by było na tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 Ładnie to wygląda, czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 I chyba jeśli chodzi o klejenie to finito... pora zająć się pozorantami. Tak mniej więcej sobie wyobrażam scenkę. Brakuje mi jednej figurki we włazie wieży, w zimowym wdzianku - jeśli ktoś ma jakieś pomysły to będę wdzięczny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 Bardziej by pasował jakiś siedzący... Alpine ma coś takiego, tyle że poza taka trochę nijaka. Jak nic innego się nie znajdzie to chyba tego zamówię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 25 Lutego 2023 Autor Share Napisano 25 Lutego 2023 Pajacyk z Alpine zamówiony. Tymczasem szybkie zdjęcie z partyzanta, model dostał podkład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Baza położona: Nie wiem co mnie podkusiło żeby wypróbować farby od AK... nigdy więcej Edytowane 26 Lutego 2023 przez halset 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 2 godziny temu, halset napisał: Baza położona: Nie wiem co mnie podkusiło żeby wypróbować farby od AK... nigdy więcej Która generacja AK i co konkretnie ci nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 17 minut temu, patrykd napisał: Która generacja AK i co konkretnie ci nie pasuje. Co bym nie robił to po paru minutach zasycha na iglicy i trzeba czyścić aero. Niskie ciśnienie nie pomaga, jedynie rozcieńczenie farby tak, że ledwo kryje, ale wtedy praktycznie zalewam model rozcieńczalnikiem. Z Tamiyą nigdy takich cudów na kiju nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Mam podobnie z AK. Jedyne w miarę używalne są z serii RC, przynajmniej dla mnie. Jest tylko jeden system lakierniczy z którym nigdy nie miałem żadnego problemu a mianowicie seria C od Pana Hobby ale tam różnie z paletą barw Edytowane 26 Lutego 2023 przez orzechu500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Marca 2023 Autor Share Napisano 3 Marca 2023 Się maluje: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 3 Marca 2023 Share Napisano 3 Marca 2023 No i ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Marca 2023 Share Napisano 4 Marca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Marca 2023 Share Napisano 4 Marca 2023 Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 4 Marca 2023 Share Napisano 4 Marca 2023 Super to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Piekny. Tylko nie daj tyle czarnego washa ala komiks jak nocna zmiana. On jyz chyba traci nad tym kontrolę. Oby Twoj byl ladniejszy od tamtego tzn choc troche bardziej realistyczny. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi