p2288 Napisano 4 Lutego 2023 Autor Share Napisano 4 Lutego 2023 Godzinę temu, jachud3 napisał: @p2288 Na przykład na fotelu widać wyraźnie ślady po łączeniu form, które należy usunąć: Były do usunięcia, jak pisałem o kilku błędach to miałem na myśli ten. Zostało to już poprawione od razu po zrobieniu zdjęć. Mam pytanie też co do edytowania zdjęć tak ja to co Pan zrobił by pokazać to łączenie. Chciałem wrzucić zdjęcie gdzie to pokazuje po zaznaczeniu w PAINT ale przy wrzucaniu na forum pokazywało, że zły wymiar pliku. Jak to naprawić?????????? @Tap-chan Podkład był 2/1 jak piszesz 1ml rozcieńczalnika i 0,5ml podkładu. Malowane z ok.10cm. Dziękuje wszystkim za rady i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 (edytowane) 10 godzin temu, p2288 napisał: Mam pytanie też co do edytowania zdjęć tak ja to co Pan zrobił by pokazać to łączenie. Chciałem wrzucić zdjęcie gdzie to pokazuje po zaznaczeniu w PAINT ale przy wrzucaniu na forum pokazywało, że zły wymiar pliku. Jak to naprawić? Po pierwsze żaden Pan, jestem Jasiek po drugie, najprawdopodobniej z painta zapisałeś obrazek jako format .bmp, a forum chyba takiego nie przyjmuje. Ja tamto zdjęcie normalnie zeskrinowałem na telefonie i edytorem pomazałem Edytowane 5 Lutego 2023 przez jachud3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 (edytowane) 13 godzin temu, p2288 napisał: przy wrzucaniu na forum pokazywało, że zły wymiar pliku. Jak to naprawić?????????? Zły rozmiar, albo format. Jeśli rozmiar to musisz zmniejszyć rozmiar zdjęcia, np w Paincie masz funkcję zmień rozmiar pliku. Zazwyczaj określam go w pikselach, ustawiając wielkość dłuższego boku na 1024. Wtedy fotka bez problemu wskakuje na miejsce, a wszystkie zdjęcia są takiej samej wielkości co poprawia wrażenia estetyczne. Jeśli chodzi o formaty, to lista dozwolonych jest pod opcją załączania plików w okienku odpowiedzi. Sprawdź format zdjęcia, jak napisał Jachud3 i, ewentualnie, zmień na właściwy. Edytowane 5 Lutego 2023 przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 2 godziny temu, jachud3 napisał: Po pierwsze żaden Pan, jestem Jasiek Miło mi, Konstantyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 Przedstawię plan brudzenia: Kokpit: -Pigmenty (piach) -obicia wash -Fotel: -jasno szary wash z emalii ( ściągnięte od scale hangar) -dry brush ale palcem z pigmentem gun metal Pasy: -wash by zróżnicować kolor pasów (coś jak filtr) -kredki ak A tutaj kalkomanie, płaskie ale czysto matowe. Nie pasowały w 100% ale dałem chyba radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 1.Eee : po co ci piach w kokpicie ? 2. Kokpit: ciut chyba za niebiesko, złam/ zgaś go, może szarym, może nawet być mgiełka z aero. Ale generalnie czysto i równo. Więc działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 W niektórych był taki niebieski cukierkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Kolor jest ok, przeglądałem zdjęcia w necie, bardziej chodzi by przygasić tą ,,soczystość". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 2 godziny temu, myszaty napisał: 1.Eee : po co ci piach w kokpicie ? Bardziej ślad czy coś. Widziałem takie coś w focke wulfie na modelworku. Podsyłam fotel PRZED BRUDZENIEM I ZABIEGAMI. Do fotela użyłem 4 kolorów a do huda użyłem metalicznego niebieskiego i gloss agent od ak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 18 minut temu, p2288 napisał: Widziałem takie coś w focke wulfie na modelworku. Focki latały w IIWWŚ - gdzie były lotniska polowe, często błoto oraz kurz i pył - a odrzutowce to nowoczesna asfaltowo- betonowa infrastruktura. I raczej nikt w ubłoconych buciorach do kokpitu się nie pchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Fotel bardziej bym ożywił materiałem jaśniejszym szarym. Pasy z reguły były pomarańczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 6 minut temu, smialus napisał: Fotel bardziej bym ożywił materiałem jaśniejszym szarym. Pasy z reguły były pomarańczowe. Spotkałem się z wieloma wersjami. Zielonymi, piaskowymi itp. Wybrałem zielone. @myszaty a więc piach odpada, dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Zielone to nowsze wersje K-36. Ale no kolor jak kolor rzecz gustu. Ale pasy bym dał pomarańczowe dla ożywienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 @smialus też chciałbym ale nie posiadam takiego koloru. Posiadam farby 6 firm ale żadnego pomarańczowego ni pod pędzle ni pod aero. Niech zostanie już jak jest. Pomalowałem na początku na ten piaskowy ale przemalowałem na zielono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 31 minut temu, p2288 napisał: nie posiadam takiego koloru. Posiadam farby 6 firm ale żadnego pomarańczowego Jak masz żółty i czerwony, to zrobisz i pomarańczowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) 10 godzin temu, jachud3 napisał: Jak masz żółty i czerwony, to zrobisz i pomarańczowy Eureka! zakrzyknął Archimedes, odrywając, że wanna służy do kąpieli, a nie tylko do fizycznych eksperymentów. Edytowane 6 Lutego 2023 przez socjo1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 3 godziny temu, socjo1 napisał: Eureka! zakrzyknął Archimedes, odrywając, że wanna służy do kąpieli, a nie tylko do fizycznych eksperymentów. Właśnie o nim miałem na fizyce. Będę szczery, że czekałem na Pański wpis do mojego wątku. Mógłby Pan skomentować budowę? Jestem ciekawy opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 Teraz pytanie. Na jaki kolor zadrapania pod pedałami i w kokpicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 34 minuty temu, p2288 napisał: Teraz pytanie. Na jaki kolor zadrapania pod pedałami i w kokpicie? Zwykły srebrny, raczej i tak zbytnio widoczne nie będą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 8 godzin temu, socjo1 napisał: Eureka! zakrzyknął Archimedes, odrywając, że wanna służy do kąpieli, a nie tylko do fizycznych eksperymentów. Nie rozumiem, napisałem coś złego? Doraźne mieszanie kolorów to jakaś zakazana magia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) 7 godzin temu, p2288 napisał: Właśnie o nim miałem na fizyce. Będę szczery, że czekałem na Pański wpis do mojego wątku. Mógłby Pan skomentować budowę? Jestem ciekawy opinii. Wash dawać proszę delikatny. Wytarcia pod nogami pilota - raczej bym zrobił ciemno szare, + odrobinę srebrnego. Nakładanie delikatnie gąbką lub suchym pędzlem, nie od rzeczy byłby taki sztywnawy, już trochę spracowany "strzępiel". Zastanowiłbym się nad potraktowaniem cyferblatów zegarów w konwencji, jak ją opisywałem tutaj: https://modelwork.pl/topic/50163-f-5e-tiger-hobbyboss-172/#comment-921266 PS. Co do zasady na Forach nie stosujemy formy "Pan", zwłaszcza że wcześniej tego nie stosowaliśmy w korespondencji między sobą. 2 godziny temu, jachud3 napisał: Nie rozumiem, napisałem coś złego? Doraźne mieszanie kolorów to jakaś zakazana magia? Nie , skąd, bardzo dobrze, że piszesz. Jak najbardziej jestem za mieszaniem kolorów, co więcej, sam stosuję. Ot, pozwoliłem sobie na żarcik - przepraszam. Michał Edytowane 6 Lutego 2023 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 48 minut temu, socjo1 napisał: Ot, pozwoliłem sobie na żarcik - przepraszam. Nikt się nie obraża, tak jak napisałem - po prostu nie skumałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 No to bez Pana. @socjo1 trochę za późno. Już po ptokach (kocham admina za tą emotkę) JEST TO MOJE PIERSZE BRUDZENIE KOKPITU, ZAWSZE ZOSTAWIAŁEM CZYSTE Fotel: -gun metal (nie widać go) -Srebrny nakładany pędzlem -Jaśniejsze odcienie zielonego kokpit: -Panel liner poprawiony white spirytem -srebrna farba nałożona pędzlem odręcznie Zdjęcia robione na żywca od razu po wykonaniu zabiegów, przepraszam.... Wszystko jeszcze na zdjęciu nie wyschło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Chyba "suchy" pędzel był ciut za mokry, ale nie ma co płakać Zrób drybrush na pasy i będzię banglać mordeczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi