MarS84 Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Tutaj też oryginalne, świdnickie malowanie. Piękne były! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarS84 Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Te odcienie też były super, malowanie poremontowe z Łodzi. Rozpoznawczy też z Inowrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Świetny pomysł na śmigłowiec na łąkowej podstawce 43 minuty temu, MarS84 napisał: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 6 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2023 3 godziny temu, Grzes napisał: Drobna korekta: na zdjęciu jest wersja Mi-2URP-G. Tytuł zmieniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2023 Pierwsze kolory: Na spód i tylne golenie podwozia Hataka C005 Sky blue Przednia goleń i felgi kół mieszanka Hataka C018 US Oliver drab i C037 Light Ghost Gray w stosunku 1:2 Nosek Hataka C037 Light Ghost Gray Następnie osłony Hataka C338 Leaf Green I pierwszy kolor kamuflażu Hataka C126 Sable Desert Wszystkie kolory dobierane na oko. Teraz czeka mnie sporo maskowania i psiknięcie pozostałymi kolorami. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 13 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2023 Kolejne kolory nałożone - wszystkie Hataka (Maskowanie prawie mnie wykończyło, próbowałem taśmą, ale nie wszędzie się dało. W ruch poszedł Maskol - pierwszy raz maskowałem plamy kamuflażu w ten sposób). Najpierw jasny niebieski - jako że C129 AII Light Blue wydawał mi się zbyt intensywny rozcieńczyłem go z C037 Light Ghost Gray i C101 Traffic White w stosunku 5:5:3. No i klapa bo wyszedł jasno niebieski . Poprawiłem samym C129 mocno rozcieńczonym rozpuszczalnikiem I kolor wyszedł prawie jak na fotografii, z tym że straciłem preshading. Maskowanie i następny kolor C020 Light Green. Wyszedł zbyt jasny więc na to poszła mieszanka C020 i C009 Dark Earth w stosunku 2:1. Chwila niecierpliwości i stresu i maski zdjęte. Zostało kilka poprawek, wydechy, światła etc. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albaker Napisano 13 Kwietnia 2023 Share Napisano 13 Kwietnia 2023 No i Super! Może i trochę trudu było, ale warto, bo kamuflaż wygląda wyśmienicie na modelu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Kwietnia 2023 Share Napisano 14 Kwietnia 2023 Piękny czajniczek nam tu robisz Teraz go subtelnie "zużyj" i będzie lux. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2023 (edytowane) Pomalowałem drobne elementy, na to lakier błyszczący i kalki. Edytowane 18 Kwietnia 2023 przez skarczu 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 5 Maja 2023 Autor Share Napisano 5 Maja 2023 Model dostał ciemno brązowego washa i cienką warstwę satyny. Chciałbym go trochę postarzeć, ale nie mam pomysłu jak uzyskać efekt jak na zdjęciu. Zielony lub ciebieski olej i rozmywać white spiritem? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 Początek lat 2000 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 7 Maja 2023 Autor Share Napisano 7 Maja 2023 2 godziny temu, em napisał: Początek lat 2000 . Dzięki za zdjęcia, niestety trochę za późno. Prawą stronę zrobiłem sugerując się zdjęciami innych maszyn . Dzisiaj skończyłem brudzić. Chyba trochę przesadziłem... 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 Mnie się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 Przepraszam za post po poście ale pozwolę sobie na kilka słów komentarza. Nie pracowałem co prawda na Mi-2 ale myślę, że będzie pewne podobieństwo do zabrudzeń jakie występowały na Mi-8. Generalnie spód śmigłowca Mi-8 był zawsze bardziej ubrudzony niż boki. Jeśli pojawiały się jakieś zabrudzenia na bokach śmigłowca były one usuwane przez mechaników. Ubrudzenia na spodzie nie rzucały się w oczy i były w miejscach trudno dostępnych więc często nie były usuwane albo były usuwane niedokładnie. Chciałbym jeszcze dodać, że brudząc śmigłowiec trzeba pamiętać, że na śmigłowcach praktycznie nie występował problem zacieków od paliwa, oleju czy płynu hydraulicznego ze strefy silników, przekładni głównej i bloku hydraulicznego ponieważ w płycie pod silnikowej znajdowało się kilka otworów drenażowych, którymi wszelkie płyny, które wylały się w tej strefie były odprowadzane w dolną część śmigłowca i tam wydostawały się na zewnątrz. Prawdopodobieństwo, że pociekły one po bokach śmigłowca było praktycznie równe zeru. Tak było na Mi-8. Myślę, że na Mi-2 było (lub jest) podobnie. 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 Powoli do przodu. Maski z okien zdjęte - konieczne były (i jeszcze będą) poprawki przy dolnych trójkątnych szybach. Model stoi na kołach i dostał uzbrojenie w postaci działka. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 Bardzo fajnie się prezentuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2023 Ostatnio nie miałem weny... Zestawowe pociski Strzała 2M i belki GAD jakoś mi się nie podobają. Z oryginałem mają mało wspólnego. Na szybko zrobiłem szkic i z pręcików 1,5 i 2mm wykonałem pociski. Obręcze zrobiłem z wyciągniętych patyczków higienicznych, ale nie byłem z tego zadowolony. Grubość ścianek nie była taka sama. Pomimo wielu prób poległem. Dzisiaj odwiedziłem sklep elektryczny i zakupiłem koszulki termokurczliwe 1; 1,5; 2mm (1 metr kosztuje 1 PLN) i po problemie. Teraz czekają mnie pylony i belki GAD. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2023 Skończyłem dorabianie wyrzutni GAD. Jeszcze zostało tylko położyć podkład i pomalować. Czajnik dostał też belki z dorobionymi zastrzałami. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 21 Sierpnia 2023 Share Napisano 21 Sierpnia 2023 Piękna robota z tymi wyrzutniami. No i malowanie też super. Na tak małym modelu te detale robią robotę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 10 Września 2023 Share Napisano 10 Września 2023 Świetny maluch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 10 Listopada 2023 Autor Share Napisano 10 Listopada 2023 Uzbrojenie pomalowane - jutro lakier i kalki. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 12 Listopada 2023 Autor Share Napisano 12 Listopada 2023 Drobnica gotowa Wyrzutnie z pociskami 9M14M Malutka na miejscu. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Ładnie to wygląda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 16 Listopada 2023 Autor Share Napisano 16 Listopada 2023 Wyrzutnia GAD skończone... i podwieszone. Na ten moment model prezentuje się tak: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi