golf czarny Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Ostatnio (niezbyt przyjemnie) się przekonałem, że w miarę ogarnięty kolorystycznie c 333 czyli extra dark sea grey po potraktowaniu zwyczajną podkładką pod kalki w postaci GX 100 stał się jeszcze ciemniejszy... taki hyper dark sea grey . Generalnie sytuacja irytująca ponieważ kolor wydawał się być dobrze dopasowany ( a teraz nie jest) a ponadto mniej widoczne są niuanse(które były dyskretne). Z tego względu mam pytanie: Czy to zasada , którą trzeba bać pod uwagę, dobierając kolor ciemny,że bezbarwny gloss go przyciemni ( co polega na tym,że dobrany kolor rozjaśniać)? Czy są bezbarwne , które nie powodują tych zmian? Czy np. notka dot lakieru Bilmodela "Satynowy lakier bezbarwny rozpuszczalnikowy Typ-C, idealny do eliminowania efektu srebrzenia kalkomanii, zalecany do ciemniejszych kolorów. Zastosowanie nadaje jednolitą fakturę powierzchni. Cechą jest zachowanie koloru farby bez zmiany intensywności nasycenia. Można go używać zamiennie na jasnych, nie ma efektu kontrastowania, jak do jasnych" wskazywałby , że można unikać ściemnienia kolorów? Niestety to satyna ,czyli pod kalki odpada? Albo co zrobiłem źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 Może trafiłeś na wadliwą farbę lub lakier. Ja od wielu lat używam GX100, w dużych ilościach i absolutnie nigdy nie miałem sytuacji że baza zmieniła kolor po nałożeniu tego lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 (edytowane) O ile mi wiadomo gloss po prostu ożywia kolor.Jeśli był matowy i ciemny po połysku będzie bardziej żywszym kolorem.Więc ciemny stanie się jakoby bardziej ciemny.Matowy czarny też jeśli da się połysk na niego staje się bardziej wyrazisty.Możliwe,że połysk ożywił ten odcień.Trzeba więc troszkę go dopracować.Rozjaśnić delikatnie? Edytowane 16 Marca 2023 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 Dokładnie. Jedyne co, to po połysku kolor bazowy stanie się co najwyżej głębszy i bardziej nasycony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Marca 2023 Share Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) W zasadzie dowolna matowa powierzchnia w szczególności ciemna, po nabłyszczeniu wydaje się ciemniejsza. I odwrotnie - zmatowiona jest jaśniejsza. A tak w ogóle, to dbanie o błyszczącą powierzchnię pod kalkami w celu unikniecia słynnego srebrzenia wydaje się przesadą. Prawdopodobnie pochodzącą z czasów super matowych (czyli ziarnistych) Humbroli. Ja kładę kalki na półmatowe z natury farby jak MRP, czy AK RC i nigdy nie miałem problemów ze srebrzeniem. Jak mam wątpliwości, to kładę lekką warstwę lakieru satynowego lub wygładzam powierzchnię pod kalki polerką. To zawsze wystarcza. Resztę (czyli dobre przyleganie) załatwiają Set i Sol. Edytowane 17 Marca 2023 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 17 Marca 2023 Autor Share Napisano 17 Marca 2023 Dziękuję . Szczególnie ostatni post to ...dobra nowina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 19 Marca 2023 Share Napisano 19 Marca 2023 W dniu 16.03.2023 o 20:04, golf czarny napisał: Ostatnio (niezbyt przyjemnie) się przekonałem, że w miarę ogarnięty kolorystycznie c 333 czyli extra dark sea grey po potraktowaniu zwyczajną podkładką pod kalki w postaci GX 100 stał się jeszcze ciemniejszy.. Jak potraktujesz go lakierem matowym stanie się jaśniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 5 godzin temu, HK1885 napisał: Jak potraktujesz go lakierem matowym stanie się jaśniejszy. Plan zakłada raczej satynę i liczę na ewentualny powrót do stanu poprzedniego ( tzn.że werniksy będą neutralne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi