Adamo722 Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 (edytowane) Wygląda na to że Tamka podaje kolory dobrze natomiast Eduard wprowadza w błąd. Poprawimy Edytowane 29 Marca 2023 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Jak już jesteśmy przy kabinie to pamiętaj, że w E-4 boczne ramy tylnej części osłony kabiny były malowane kolorem kamuflażu, natomiast środkowa (górna) była wewnątrz no i siłą rzeczy w kolorze wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 Z tego co patrzę to podłoga powinna być w RLM66. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 1 godzinę temu, RogerM napisał: No to się pośpieszyłeś... Jak znajdziesz zdjęcie z jasnym wnętrzem w wersji E-4 to będzie coś, już E-3 miały 66 w środku. Tak jest, mam gdzieś zdjęcie E-3 z kampanii francuskiej z szarym wnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick0909 Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 (edytowane) Co do malowania wnętrza, to rok 1940 więc teoretycznie RLM 02, RLM 66 oficjalnie wdrożony został w październiku 1941, aczkolwiek już w wielu egzemplarzach Bf 109 E-4 kokpit był tą farbą malowany. A Galand latał E4N.więc pozna wersja ,nie można brać jako pewnik RLM66 jak i 02, bo nie ma jednoznacznych dowodów jaki był kolor wnetrza w tej konkretnie maszynie więc oba kolory moga być prawidłowe. ale poszperalem jeszcze w necie i znalazłem kilka fotek , na jednej płyta pancerna jst wyraznie ciemna i można teoretycznie załozyc że wnetrze było malowane tym samym kolorem byc moze jest to ciemny szary ale to fota czarno biała więc nic pewnego Edytowane 29 Marca 2023 przez maverick0909 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Na zdjęciach, oprócz szczegółów lunety i jej mocowania bardzo ciekawe są dwie owalne klapki na burcie za kabiną, których w zwykłych Bf 109 E nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, RogerM napisał: Na zdjęciach, oprócz szczegółów lunety i jej mocowania bardzo ciekawe są dwie owalne klapki na burcie za kabiną, których w zwykłych Bf 109 E nie ma. Emil Gallanda W.Nr5819, był przez niego użytkowany dość długo, od września 1940 do połowy kwietnia 1941 roku. W tym czasie samolot sporo przeszedł, m.in. został przemalowany na standard 74/75/75, dostał nowy silnik i instalację GM1. Stąd te dodatkowe, niestandardowe klapki po lewej stronie. Tutaj jeszcze przed instalacją: A tu już widać dołożone klapki i podmalowany bok po d szewronem: A tutaj sam Vati Molders ogląda samolot Gallanda, być może zainteresowany nową instalacją: Edytowane 30 Marca 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 Przymiarka jeszcze będzie kabelek i wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick0909 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Ten RLM66 wcale nie jest taki ciemny jak sądziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Z czyjej palety ten RLM66? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) Dorabiałem, do szarego XF77 dodałem parę kropli czarnego. Edytowane 30 Marca 2023 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 31 Marca 2023 Autor Share Napisano 31 Marca 2023 Kabina po washu, dojdzie później jeszcze celownik i luneta 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 31 Marca 2023 Autor Share Napisano 31 Marca 2023 Trochę dziś miałem wolnego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) 25 minut temu, Adamo722 napisał: Trochę dziś miałem wolnego Kawał dobrej roboty z nitowaniem. Ja po wszystkim jeszcze powierzchnię jadę papierem ściernym żeby nie pozostały takie kraterki wokół otworu po nitowaniu. Czasami się tak dzieje w zależności jakie masz tworzywo i ile pary w rękach Dobrze to widać po podkładzie. Kadłub się dobrze nituje jak już połówki są ze sobą sklejone i poszpachlowane. Skrzydła też. Łatwo wtedy linią nitów przeskoczyć z jednej połówki na droga i na skrzydłach z dołu do góry. Jest pewność że linie nitów Ci się nie miną. Takie moje wnioski jakie wyciągnąłem po przenitowaniu kilku modeli i usprawnieniu roboty żeby sprawniej szła Edytowane 31 Marca 2023 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 31 Marca 2023 Autor Share Napisano 31 Marca 2023 Mam w planach przetrzeć go papierem 2500 na mokro i wyczyścić przed malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2023 Dodane siatki chłodnic 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 4 Kwietnia 2023 Share Napisano 4 Kwietnia 2023 Muszę Ci e zmartwić, tam gdzie dałeś sitaki w oryginale ich nie było, poza tym są mocnooooo przeskalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) 6 godzin temu, RogerM napisał: Muszę Ci e zmartwić, tam gdzie dałeś sitaki w oryginale ich nie było, poza tym są mocnooooo przeskalowane. Trudno zostają bo już dałem obudowę Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 O.k., to Twój model. A po co to zdjęcie fragmentu Bf 109, który nie jest wersją E? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 5 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) Widać chłodnice ale może da się te siatki usunąć Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick0909 Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 Fotki BF 109 E3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick0909 Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick0909 Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 A poza tym to nie są żadne siatki tylko chłodnice. Wszyscy mówią o siatkach, po cholerę w samolotach siatki. Siatki to robią producenci blaszek, które maja udawać chłodnice. Siatki to mogą być na wlotach powietrza tak żeby coś do silnika nie wpadło ale tutaj? Żadne siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 Ja jeszcze chciałem zapytać o to brązowe coś wychodzące z tylnej ściany kokpitu po prawej stronie fotela pilota. Co to ma przedstawiać? A te siatki usuń czym prędzej. Rozumiem ideę, ale chłodnice wyglądały zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi