pmroczko Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 Dzień dobry! W końcu udało się skończyć drugi model Cobry z numerem seryjnym 69-16442 - tym razem na stan około 1970 roku, kiedy to ta maszyna nosiła przydomek "Dr. Oldsmobile" wzięty z reklamy samochodu Oldsmobile 4-4-2. Budowę tego modelu z zestawu firmy Special Hobby szczegółowo przedstawiłem tu: A teraz zapraszam do oglądania zdjęć i komentowania: Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 20 Cytuj
pmroczko Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Napisano 10 Czerwca 2023 @Yachieku- bardzo dziękuję, cieszę się, że się podoba! To może jeszcze jedna ciekawostka, fota która jest możliwa praktycznie tylko dzięki modelarstwu - ten sam śmigłowiec dwa razy, przed przebudową i po przebudowie na AH-1F: Można by powiedzieć: Znajdź 10 różnic - albo więcej! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 7 Cytuj
Yachieku Napisano 12 Czerwca 2023 Napisano 12 Czerwca 2023 W dniu 10.06.2023 o 13:42, pmroczko napisał: @Yachieku- bardzo dziękuję, cieszę się, że się podoba! To może jeszcze jedna ciekawostka, fota która jest możliwa praktycznie tylko dzięki modelarstwu - ten sam śmigłowiec dwa razy, przed przebudową i po przebudowie na AH-1F: Można by powiedzieć: Znajdź 10 różnic - albo więcej! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Piękny widok, zwłaszcza, że Cobra jest moim nr 1 wśród śmiglaków. Nie chodzi o możliwości bojowe, ale o sylwetkę i koncepcję, która ukształtowała w zasadzie całą klasę śmigłowców bojowych i nadal się sprawdza. Ciekawe, że w pierwotnej wersji była opływowa owiewka, następnie kanciasta i w wersji "Whiskey" wrócili do opływowej Pozdrawiam Cytuj
pmroczko Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Napisano 12 Czerwca 2023 Bardzo dziękuję za komentarze! Te płaskie szyby miały być po to, żeby walczyć z odblaskami słońca, które zdradzają pozycję maszyny, nawet z daleka - a "szkło" gięte na okrągło daje odblask we wszystkie strony. Ale najwidoczniej okazało się, że straty są większe niż zyski, poza tym zaczęto kłaść nacisk na działania w nocy. Niewykluczone jet też, że znaleziono jakąś warstwę ochronną, która zmniejsza odblask - ale to tylko moje przypuszczenie. A mnie się może jeszcze w tym roku uda zacząć jeszcze jedną Cobrę - też z Wietnamu. Obiecałem córce jedną "z uśmiechem" Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj
Mitrandir Napisano 12 Czerwca 2023 Napisano 12 Czerwca 2023 37 minut temu, pmroczko napisał: Bardzo dziękuję za komentarze! Te płaskie szyby miały być po to, żeby walczyć z odblaskami słońca, które zdradzają pozycję maszyny, nawet z daleka - a "szkło" gięte na okrągło daje odblask we wszystkie strony. Ale najwidoczniej okazało się, że straty są większe niż zyski, poza tym zaczęto kłaść nacisk na działania w nocy. Niewykluczone jet też, że znaleziono jakąś warstwę ochronną, która zmniejsza odblask - ale to tylko moje przypuszczenie. A mnie się może jeszcze w tym roku uda zacząć jeszcze jedną Cobrę - też z Wietnamu. Obiecałem córce jedną "z uśmiechem" Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Mnie to w tym roku nawet ze dwie chodzą po głowie po sand sharku i to takie wenżowe A coberki ślyczne Cytuj
Mitrandir Napisano 12 Czerwca 2023 Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Yachieku napisał: Panowie, proponuję taką wersję: Fuj... Mnie takie użekły I taka... Edytowane 12 Czerwca 2023 przez Mitrandir 1 Cytuj
pmroczko Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Napisano 12 Czerwca 2023 No, nareszcie dyskusja trochę się rozkręciła! Dziękuję za miłe słowa! A jeśli chodzi o różne malowania AH-1F z "kanciastym szkłem" to polecam model Hasegawy - nie jest bardzo drogi, a dobrze się składa i ma bardzo ładne linie podziału blach, z niewielką ilością poprawek myślę, że można bardzo dobry model zbudować. Pozdrawiam Paweł Cytuj
Mitrandir Napisano 13 Czerwca 2023 Napisano 13 Czerwca 2023 9 godzin temu, pmroczko napisał: No, nareszcie dyskusja trochę się rozkręciła! Dziękuję za miłe słowa! A jeśli chodzi o różne malowania AH-1F z "kanciastym szkłem" to polecam model Hasegawy - nie jest bardzo drogi, a dobrze się składa i ma bardzo ładne linie podziału blach, z niewielką ilością poprawek myślę, że można bardzo dobry model zbudować. Pozdrawiam Paweł Odpiszę się pod tym obiema rękami, właśnie z tego zestawu robiłem swoją AH-1F Sand Shark. Kilka przeróbek mogę się składa sam. Tą izraelską Tzefe też planuję zrobić z tego. zestawu Cytuj
bart207skw Napisano 15 Czerwca 2023 Napisano 15 Czerwca 2023 Bardzo ładne te cobry - mój ulubiony śmigłowiec. Ma to cos w sobie. Szkoda, że kupujemy Apache. Mam nadzieję, ze zrobię wszystkie wersje tego śmigłowca. Ale największy sentyment mam do cobry z mistercrafta/plastyka - mój pierwszy sklejony śmigłowiec. Od niego zaczęła się moja miłość do wiatraków. Cytuj
Lipa Napisano 17 Czerwca 2023 Napisano 17 Czerwca 2023 W dniu 12.06.2023 o 19:19, Yachieku napisał: Panowie, proponuję taką wersję: Ja bym zrobił tylko wez się potem tłumacz w galerii dlaczego poszycie zużyte a kalkomanie nie ruszone... Nie jeden sznur byłby już przygotowany Cytuj
Headhunter88 Napisano 19 Czerwca 2023 Napisano 19 Czerwca 2023 W dniu 10.06.2023 o 13:42, pmroczko napisał: @Yachieku- bardzo dziękuję, cieszę się, że się podoba! To może jeszcze jedna ciekawostka, fota która jest możliwa praktycznie tylko dzięki modelarstwu - ten sam śmigłowiec dwa razy, przed przebudową i po przebudowie na AH-1F: Można by powiedzieć: Znajdź 10 różnic - albo więcej! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł widzę nawet 11 cieszę się, że dopiąłeś swego i masz swojego Oldsmobile'a. Może kiedyś ja zrobię tak z Apaczami z A do D i może do E ?? Jak zwykle bardzo spoko wykonanie. Musisz mi zdradzić patent jak to robisz, że pomimo malowania farbami olejnymi oszklenie masz czyste i paprochów w środku brak Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi