pmroczko Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Dzień dobry! W końcu udało się skończyć drugi model Cobry z numerem seryjnym 69-16442 - tym razem na stan około 1970 roku, kiedy to ta maszyna nosiła przydomek "Dr. Oldsmobile" wzięty z reklamy samochodu Oldsmobile 4-4-2. Budowę tego modelu z zestawu firmy Special Hobby szczegółowo przedstawiłem tu: A teraz zapraszam do oglądania zdjęć i komentowania: Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 8 Czerwca 2023 Share Napisano 8 Czerwca 2023 Świetna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2023 @Yachieku- bardzo dziękuję, cieszę się, że się podoba! To może jeszcze jedna ciekawostka, fota która jest możliwa praktycznie tylko dzięki modelarstwu - ten sam śmigłowiec dwa razy, przed przebudową i po przebudowie na AH-1F: Można by powiedzieć: Znajdź 10 różnic - albo więcej! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 pięknie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 W dniu 10.06.2023 o 13:42, pmroczko napisał: @Yachieku- bardzo dziękuję, cieszę się, że się podoba! To może jeszcze jedna ciekawostka, fota która jest możliwa praktycznie tylko dzięki modelarstwu - ten sam śmigłowiec dwa razy, przed przebudową i po przebudowie na AH-1F: Można by powiedzieć: Znajdź 10 różnic - albo więcej! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Piękny widok, zwłaszcza, że Cobra jest moim nr 1 wśród śmiglaków. Nie chodzi o możliwości bojowe, ale o sylwetkę i koncepcję, która ukształtowała w zasadzie całą klasę śmigłowców bojowych i nadal się sprawdza. Ciekawe, że w pierwotnej wersji była opływowa owiewka, następnie kanciasta i w wersji "Whiskey" wrócili do opływowej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 Bardzo dziękuję za komentarze! Te płaskie szyby miały być po to, żeby walczyć z odblaskami słońca, które zdradzają pozycję maszyny, nawet z daleka - a "szkło" gięte na okrągło daje odblask we wszystkie strony. Ale najwidoczniej okazało się, że straty są większe niż zyski, poza tym zaczęto kłaść nacisk na działania w nocy. Niewykluczone jet też, że znaleziono jakąś warstwę ochronną, która zmniejsza odblask - ale to tylko moje przypuszczenie. A mnie się może jeszcze w tym roku uda zacząć jeszcze jedną Cobrę - też z Wietnamu. Obiecałem córce jedną "z uśmiechem" Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 37 minut temu, pmroczko napisał: Bardzo dziękuję za komentarze! Te płaskie szyby miały być po to, żeby walczyć z odblaskami słońca, które zdradzają pozycję maszyny, nawet z daleka - a "szkło" gięte na okrągło daje odblask we wszystkie strony. Ale najwidoczniej okazało się, że straty są większe niż zyski, poza tym zaczęto kłaść nacisk na działania w nocy. Niewykluczone jet też, że znaleziono jakąś warstwę ochronną, która zmniejsza odblask - ale to tylko moje przypuszczenie. A mnie się może jeszcze w tym roku uda zacząć jeszcze jedną Cobrę - też z Wietnamu. Obiecałem córce jedną "z uśmiechem" Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Mnie to w tym roku nawet ze dwie chodzą po głowie po sand sharku i to takie wenżowe A coberki ślyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 Panowie, proponuję taką wersję: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Yachieku napisał: Panowie, proponuję taką wersję: Fuj... Mnie takie użekły I taka... Edytowane 12 Czerwca 2023 przez Mitrandir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 No, nareszcie dyskusja trochę się rozkręciła! Dziękuję za miłe słowa! A jeśli chodzi o różne malowania AH-1F z "kanciastym szkłem" to polecam model Hasegawy - nie jest bardzo drogi, a dobrze się składa i ma bardzo ładne linie podziału blach, z niewielką ilością poprawek myślę, że można bardzo dobry model zbudować. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Czerwca 2023 Share Napisano 13 Czerwca 2023 9 godzin temu, pmroczko napisał: No, nareszcie dyskusja trochę się rozkręciła! Dziękuję za miłe słowa! A jeśli chodzi o różne malowania AH-1F z "kanciastym szkłem" to polecam model Hasegawy - nie jest bardzo drogi, a dobrze się składa i ma bardzo ładne linie podziału blach, z niewielką ilością poprawek myślę, że można bardzo dobry model zbudować. Pozdrawiam Paweł Odpiszę się pod tym obiema rękami, właśnie z tego zestawu robiłem swoją AH-1F Sand Shark. Kilka przeróbek mogę się składa sam. Tą izraelską Tzefe też planuję zrobić z tego. zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 15 Czerwca 2023 Share Napisano 15 Czerwca 2023 Bardzo ładne te cobry - mój ulubiony śmigłowiec. Ma to cos w sobie. Szkoda, że kupujemy Apache. Mam nadzieję, ze zrobię wszystkie wersje tego śmigłowca. Ale największy sentyment mam do cobry z mistercrafta/plastyka - mój pierwszy sklejony śmigłowiec. Od niego zaczęła się moja miłość do wiatraków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 15 Czerwca 2023 Share Napisano 15 Czerwca 2023 Świetny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 17 Czerwca 2023 Share Napisano 17 Czerwca 2023 W dniu 12.06.2023 o 19:19, Yachieku napisał: Panowie, proponuję taką wersję: Ja bym zrobił tylko wez się potem tłumacz w galerii dlaczego poszycie zużyte a kalkomanie nie ruszone... Nie jeden sznur byłby już przygotowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 W dniu 10.06.2023 o 13:42, pmroczko napisał: @Yachieku- bardzo dziękuję, cieszę się, że się podoba! To może jeszcze jedna ciekawostka, fota która jest możliwa praktycznie tylko dzięki modelarstwu - ten sam śmigłowiec dwa razy, przed przebudową i po przebudowie na AH-1F: Można by powiedzieć: Znajdź 10 różnic - albo więcej! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł widzę nawet 11 cieszę się, że dopiąłeś swego i masz swojego Oldsmobile'a. Może kiedyś ja zrobię tak z Apaczami z A do D i może do E ?? Jak zwykle bardzo spoko wykonanie. Musisz mi zdradzić patent jak to robisz, że pomimo malowania farbami olejnymi oszklenie masz czyste i paprochów w środku brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi