Kolekcjoner WP Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 Cudze chwalicie, swego nie znacie... A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Luft46 mają... Ostatnio przeglądając internet stwierdziłem, że Luft46 ma bardzo wielu zwolenników i modelarzy, którzy mają duże kolekcje sprzętu niemieckiego, który albo nie był używany, lub nigdy nie wyszedł poza deskę kreślarską. I tak sobie pomyślałem: chwila! Przecież i u nas w Polsce były dziesiątki niezrealizowanych projektów samolotów, lub maszyn z zamówień zagranicznych, które nie dotarły do Polski przed wybuchem wojny. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie kolekcja takich maszyn. Do tej pory zbudowałem trzy modele, a jak czas pozwoli. to chcę, aby powstały kolejne. A, czy wy macie jakieś modele polskich samolotów zbudowane w konwencji co by było gdyby? Jeżeli nie, to zachęcam do puszczenia wodzy fantazji i sklejenia jakiegoś samolotu w stylu Lotnictwa Polskiego 1940+. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2023 Żeby nie być gołosłownym, wstawiam zdjęcia moich póki co trzech modeli Lotnictwa Polskiego 1940+. W przyszłości powstanie ich więcej, ale teraz mam mało czasu na sklejanie modeli. Najstaszy jest Hurricane, który powstał w 2019, potem Wildcat i najnowszy Breguet. Malowane pędzlem, kalki z zapasów. Na początek Hawker Hurricane Mk.I w domniemanym malowaniu, który we wrześniu 1939 został zawrócony do Anglii. Później polskie Hurricane'y trafiły rzekomo do Finlandii. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2023 Grumman G-36 Wildcat 1 Eskadra Myśliwska Marynarki Wojennej RP Puck 1941 Breguet Br.690 Żbik 114 Eskadra Myśliwska, Okęcie 1940 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 Dział modelarstwa "co by było gdyby...", jakoś nigdy nie był dla mnie zrozumiały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: Dział modelarstwa "co by było gdyby...", jakoś nigdy nie był dla mnie zrozumiały... Dla jednych to aberracja, a dla innych nie. Kwestia gustu. Nawet niektórzy producenci modeli wypuszczają takie zestawy https://www.mojehobby.pl/products/Attack-Helicopter-AH-1G-Late-Cobra-What-if.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 3 minuty temu, Floki napisał: Kwestia gustu. Zgadzam się, choć i tak nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Floki Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: A, czy wy macie jakieś modele polskich samolotów zbudowane w konwencji co by było gdyby? Jeżeli nie, to zachęcam do puszczenia wodzy fantazji i sklejenia jakiegoś samolotu w stylu Lotnictwa Polskiego 1940+. Pytanie podstawowe. W jakich ramach czasowych ma się mieścić to 1940+? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2023 8 minut temu, Floki napisał: Pytanie podstawowe. W jakich ramach czasowych ma się mieścić to 1940+? To jest taka trochę robocza nazwa, bo w Polsce od początków Lotnictwa Polskiego powstawało mnóstwo projektów. Myślę, że można wydzielić cztery uniwersa: Lotnictwo Polskie 1920+, gdzie będą niezrealizowane projekty od początku Lotnictwa w Polsce do 1939, Lotnictwo Polskie 1940+, gdzie będą projekty od 1939 do 1945 oraz maszyny kupione, a nie dostarczone, bądź zupełne what if pokroju spitfireow z szachownicami zamiast kokard raf, Lotnictwo Polskie 1945+, gdzie będą np samoloty polskich dywizjonów które przyleciały do wolnej polski i dostały szachownice np spity, mosquito, czy fortece, oraz np Messerschmitt LWP, Groty. Irydy, Misie, Lotnictwo Polskie 2000+, gdzie będą Polskie F-15, eurofightery, chinooki i inne su-35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 Bezczelnie zajumane z innego forum (może Autor nie każe mnie rozstrzelać): http://il2forum.pl/index.php?topic=13280.0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2023 13 minut temu, Baas ArK napisał: Bezczelnie zajumane z innego forum (może Autor nie każe mnie rozstrzelać): http://il2forum.pl/index.php?topic=13280.0 Świetne profile! Nie znałem tego forum, dzięki. Ja modyfikowałem sylwetki samolotów na bazie profili ze strony http://www.shipbucket.com/vehicles?category=real , wstawię je jutro, a póki co wrzucam dwa pobrane z tej strony http://www.shipbucket.com/vehicles?category=neverbuilt&type=air&country=40 Polecam shipbucket, bo jest tam multum profili, a grafika wektorowa pozwala modyfikować profile nawet w paincie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2023 Oznaczam @Jostein, ponieważ tworzy on bardzo ciekawe i świetnej jakości profile polskich (i nie tylko) samolotów w konwencji co by było gdyby. Jego twórczość jest do zobaczenia na facebooku w grupie what if https://www.facebook.com/groups/797529073714406/?ref=share , być może i tutaj zamieści jakiś swój profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Ja to jestem ciekaw jakby wyglądały te harikejny co NIE zdążyły nas we wrześniu uratować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Patrząc na to, że w okresie międzywojennym od samego początku powstania naszego lotnictwa, cały importowany sprzęt zachował oryginalne malowanie producenta (lub poprzedniego użytkownika), myślę że miały by brytyjskie kamo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Przyznam szczerze że od pewnego czasu "chodzi za mną" pomysł na zbudowanie Seversky'ego w polskich barwach. Brzydkie toto niebywale - ale ma w sobie "cuś". Szczególnie że model jest generalnie dostepny w e-sklepach...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2023 2 minuty temu, boberm1 napisał: Przyznam szczerze że od pewnego czasu "chodzi za mną" pomysł na zbudowanie Seversky'ego w polskich barwach. Brzydkie toto niebywale - ale ma w sobie "cuś". Szczególnie że model jest generalnie dostepny w e-sklepach...... Buduj! Liczę na relację zdjęciową! Seversky był porównywany z Jastrzębiem i Jastrząb wypadł lepiej. Tu notka z samolotypolskie: http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2658/126/Seversky-EP-1-EP-2-2PA-2PA2-P-35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Na razie na tapecie B 25 . Nastepny w kolejce LiMek. Ale na 100% jesiennymi szarugami splukiwany ....... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 2 godziny temu, Lipa napisał: Ja to jestem ciekaw jakby wyglądały te harikejny co NIE zdążyły nas we wrześniu uratować Pierwszy z nich, L2048 - tu można dość dokładnie określić jego wygląd - samoloty o numerach parzystych i nieparzystych otrzymywały lustrzane schematy malowania i raczej tego przestrzegano. Płat drewniany, kryty płótnem, ale silnik Merlin II został zastąpiony Merlinem III ze śmigłem DeHavilland Hamilton. Co do pozostałych, znana jest chyba część ich numerów, śladem też może być zdjęcie jednego z Hurricane'ów fińskich, z zamalowanym kwadratem na górnej powierzchni skrzydła. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2023 57 minut temu, Jostein napisał: Pierwszy z nich, L2048 - tu można dość dokładnie określić jego wygląd - samoloty o numerach parzystych i nieparzystych otrzymywały lustrzane schematy malowania i raczej tego przestrzegano. Płat drewniany, kryty płótnem, ale silnik Merlin II został zastąpiony Merlinem III ze śmigłem DeHavilland Hamilton. Co do pozostałych, znana jest chyba część ich numerów, śladem też może być zdjęcie jednego z Hurricane'ów fińskich, z zamalowanym kwadratem na górnej powierzchni skrzydła. Bardzo ciekawe informacje! A dysponujesz może tym zdjęciem fińskiego hurricane'a? Czyli mój model do poprawki, bo zrobiłem go prosto z pudła z airfixowego Mk.I , a może po prostu dokleję mu godło i oznaczenia i będzie, że niby samolot z drugiego zamówienia. Jeszcze zobaczę. A jeśli chodzi o polskiego Spitfire'a , to mamy jego profil już z tureckiej służby: Ponadto w internecie krążą zdjęcia tureckich Fairey Battle z polskiego zamówienia: Kiedyś była dostępna pełna lista wszystkich tureckich Battle'i, ale jak teraz chciałem otworzyć stronę to była odmowa dostępu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Bardzo ciekawe informacje! A dysponujesz może tym zdjęciem fińskiego hurricane'a? Czyli mój model do poprawki, bo zrobiłem go prosto z pudła z airfixowego Mk.I , a może po prostu dokleję mu godło i oznaczenia i będzie, że niby samolot z drugiego zamówienia. Jeszcze zobaczę. A jeśli chodzi o polskiego Spitfire'a , to mamy jego profil już z tureckiej służby: Ponadto w internecie krążą zdjęcia tureckich Fairey Battle z polskiego zamówienia: Kiedyś była dostępna pełna lista wszystkich tureckich Battle'i, ale jak teraz chciałem otworzyć stronę to była odmowa dostępu... Ale Airfixowy Huragan to właśnie samolot z drewnianym płatem i jak widzę śmigłem DeHavilland Hamilton. Zaś zdjęcie owego Hurricane'a jest dosć kiepskie i może być to po prostu moja nadinterpretacja. Na pewno da się powiedzieć tylko tyle że na skrzydle jest bardzo regularnego, geometrycznego kształtu jasna plama. Przy okazji, w jednym z AeroPlanów był artykuł Andre Zbiegniewskiego o Battle'ach w Australii, z których część miała mieć jednobarwne malowanie kolorem brązowym na powierzchniach górnych i bocznych, przyrządy wyskalowanie w nietypowych jednostkach, a także instrukcje montażu "w dziwnym języku". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Jostein napisał: Ale Airfixowy Huragan to właśnie samolot z drewnianym płatem i jak widzę śmigłem DeHavilland Hamilton. Zaś zdjęcie owego Hurricane'a jest dosć kiepskie i może być to po prostu moja nadinterpretacja. Na pewno da się powiedzieć tylko tyle że na skrzydle jest bardzo regularnego, geometrycznego kształtu jasna plama. Przy okazji, w jednym z AeroPlanów był artykuł Andre Zbiegniewskiego o Battle'ach w Australii, z których część miała mieć jednobarwne malowanie kolorem brązowym na powierzchniach górnych i bocznych, przyrządy wyskalowanie w nietypowych jednostkach, a także instrukcje montażu "w dziwnym języku". Jeśli chodzi o mnie, to ja też tam widzę biały prostokąt, choć równie dobrze może to być białe koło, a akurat tak światło padało. No proszę, a myślałem, że do Australii trafiły polskie Hurricane'y, a to jednak battle. Znalazłem listę wszystkich australijskich Fairey Battle: http://www.adf-serials.com.au/2a22.htm Odnośnie jednobarwnych Battle w RAAF, to były tam całe szaroczarne używane jako szkoleniowe. Drugą możliwością jest taka, że do Polski faktycznie szły dwie partie Battli (http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/976/126/Fairey-Battle2), jedna w kamuflaży RAF, która potem trafiła do Turcji i druga z jednobarwnymi brązowymi (RAF Brown?), które znalazły się w Australi... Edytowane 11 Czerwca 2023 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2023 Popełniłem kilka profili naszych maszyn na bazie profili ze strony shipbucket.com. Oto one: A swoją drogą jak już mowa o maszynach 1940+, to popatrzcie jak podobne są do siebie PWS Z-36 i Nakajima Ki-43II Oscar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Gdyby były dostępne modele Ardpola to nie musiałbyś tworzyć kolekcji "What if" bo oni mieli w ofercie sporą ilość prototypów typu Wilk, Lampart, RWD-23, PWS-33. Jeśli nie boisz się żywicy to kilka modeli polskich samolotów robi Choroszy PWS-19, PZL-45, PZL-62. A wracając do tematu co by było gdyby to można pokusić się o przebudowę PZL.37 czy PZL.23 na wersje morskie na pływakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) 37 minut temu, mig napisał: Gdyby były dostępne modele Ardpola to nie musiałbyś tworzyć kolekcji "What if" bo oni mieli w ofercie sporą ilość prototypów typu Wilk, Lampart, RWD-23, PWS-33. Jeśli nie boisz się żywicy to kilka modeli polskich samolotów robi Choroszy PWS-19, PZL-45, PZL-62. A wracając do tematu co by było gdyby to można pokusić się o przebudowę PZL.37 czy PZL.23 na wersje morskie na pływakach. Liczę na to, że druk 3D otworzy możliwości powstania modeli naszych prototypów. Zresztą już niektóre są dostępne, tylko cena czasem wyższa niż za żywice, czy vacu... Ale tak, kiedyś chcę mieć komplet polskich prototypów. Morski Łoś to było by coś... Jeśli chodzi o mnie to po głowie chodzi mi pościgowy Łoś zbudowany według zamysłu mjr inż. Franciszka Suchosa. Może jakoś lipiec/sierpień rozpocznę dłubanie. http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2308/126/PZL-37-los2 Edytowane 11 Czerwca 2023 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Panowie, o ile mnie pamięć nie myli, to parę lat temu kol. @spiton bawił się w takie rzeczy. Był tam chyba Super Łoś (przeróbka), Buffalo, Morane 406, Dornier 335, Mustang (chyba - przeróbka) i parę innych. Przeszukajcie jego galerie, może jakieś zdjęcia się uchowały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2023 Jeszcze na dobranoc co by było, gdyby jednak w 1929 zakupiono MS.230... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi