MVS_Works Napisano 15 Czerwca 2023 Share Napisano 15 Czerwca 2023 Witam wszystkich bardzo serdecznie. W dzisiejszej galerii padło na najbardziej znany samolot z czasów drugiej wojny czyli Spitfire Mk.Ia z airfixu w skali 1/72. Model to wydanie z roku 2011 jako starter set aczkolwiek został pozyskany z drugiej ręki i na całe szczęście nie było w tym zestawie dodatków w formie farb, kleju i pędzla (bądźmy szczerzy te farby dodawane do tych zestawów są nic nie warte, że nie napisać Gie warte). Ogółem jest dobrze spasowany acz trzeba zwrócić uwagę na połączenie kadłub-skrzydło. W momencie sklejenia połówek płatów i późniejszego przyklejenia ich do kadłuba trzeba mocno spiłować miejsca styku oprofilowania kadłubowo-skrzydłowego żeby płat wszedł. Z detali kokpitowych warto pominąć butle z tlenem których i tak nie widać po przyklejeniu owiewki. Kalkomanie zaraz po nałożeniu warto przycisnąć do podłoża a potem posmarować płynem zmiękczającym gdyż w przeciwnym wypadku nie wkniknie ona należycie w linie podziałowe blach. Model zrobiłem w wykończeniu półmatowym i dlatego taki połysk (zresztą samoloty muzealne czy nawet współczesne odrzutowce też się świecą więc nie ma w tym nic złego). A teraz pozwólcie że się z wami pożegnam i tym razem nie zaproszę do kolejnych galerii gdyż z uwagi na moderatora Greifa postanowiłem zakończyć swoją przygodę z tym forum. Bardzo wszystkim dziękuje za komentowanie a przewrażliwionym życzę wszystkiego najlepszego. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 15 Czerwca 2023 Share Napisano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Model ma swoje wady ale wyszedł ci przyzwoicie Klej swoje, wrzucaj na forum i d......ami się nie przejmuj dawaj kolejne Edytowane 15 Czerwca 2023 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 16 Czerwca 2023 Share Napisano 16 Czerwca 2023 Model fajny. Ja bym oponom dał mniejszy połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Czerwca 2023 Share Napisano 16 Czerwca 2023 2 godziny temu, marskan napisał: Model fajny. Ja bym oponom dał mniejszy połysk. Dokładnie, przemalować czarnym matem, to samo łopaty śmigła, a końcówki na żółto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 16 Czerwca 2023 Share Napisano 16 Czerwca 2023 W dniu 15.06.2023 o 20:01, MVS_Works napisał: postanowiłem zakończyć swoją przygodę z tym forum. Amen. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Czerwca 2023 Share Napisano 17 Czerwca 2023 Gdyby kolega szukał forum gdzie jest miło i przyjemnie to polecam Britmodeller.Tam chwalą każde "dzieło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 15.06.2023 o 20:01, MVS_Works napisał: trzeba zwrócić uwagę na połączenie kadłub-skrzydło. W momencie sklejenia połówek płatów i późniejszego przyklejenia ich do kadłuba trzeba mocno spiłować miejsca styku oprofilowania kadłubowo-skrzydłowego żeby płat wszedł. Właśnie sklejałem ten zestaw. Faktycznie sprawiał wrażenie, że kadłub nie chce wejść w gniazdo w płacie, ale lekkie wygięcie (tylko na chwilę montażu, później powrót do pierwotnego kształtu) tego ostatniego sprawiło, że kadłub wskoczył na swoje miejsce i pasował idealnie. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi