sokol Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 Bardzo ciekawą pozycję wydała firma Amodel. Niestety dość drogą. Jednak pomimo wszystko warto według mnie mieć w swojej kolekcji model pocisku przeciwokrętowego z napędem odrzutowym, czyli popularnej "Sopki" (KS-1/KRM-1, w kodzie NATO AS-1 "Kennel"). Model otrzymujemy w ładnym pudełku, z ciekawą grafiką, a w środku wypraski zapakowane są w folie. W pudełku znajdziemy 3 ramki z szarego tworzywa (które całkiem dobrze się obrabia), części są jak na Amodel nadzwyczaj dokładnie zrobione, nadlewki są minimalne, jedynie można by się przyczepić do trochę niewyraźnych linii podziałowych (wgłębnych). Zawartość pudełka pozwala na dwa rodzaje ekspozycji pocisku - albo na wózku transportowym, albo pod skrzydłem bombowca Tu-16 (dodany jest odpowiedni pylon, sam model Tu-16 oczywiście nie, co zresztą zaznaczone zostało w instrukcji ). Model zawiera arkusik kalkomanii, z numerami taktycznymi i stencilami (tak średniej jakości). Całość uzupełnia czytelna (no w sumie jakby było inaczej przy tak prostym modelu) instrukcja z dwoma schematami malowania. Jako uzupełnienie in-boxu (po pierwszych pracach przy modelu) dodam, że przy sklejaniu kadłuba trzeba użyć sporo szpachli (niestety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 A nie dało by się czegoś takiego zbudowac na bazie modelu miga-17 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 2 Września 2008 Autor Share Napisano 2 Września 2008 Jeśli już to Miga-15 Ale skoro jest gotowy model? Bardziej myślę aby do tego dorobić wyrzutnie. Zdjęcia z Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni i z Muzeum Orła Białego w Skarżysku Kamiennej mam Mała poprawka Mig-15 też by się nie nadawał - właśnie przyłożyłem prawie gotową Sopkę do Miga i nijak nie pasuje ... Poprawka nr 2, a w zasadzie uzupełnienie in-boxu Tak wygląda model po pierwszym malowaniu, przed szlifowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Nawet ciekawie to wygląda... Chociaż wózek niespecjalnie. Ile sobie Amodelsi życzą za model? i jeszcze jedno- po co na takim pocisku takie numery? Żeby po ćwiczeniach rozpoznać czy cuś? Poważnie pytam, bo na zdjęciu z muzeum jakoś oznaczeń nie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 9 Września 2008 Autor Share Napisano 9 Września 2008 Model kupiłem za 29 zł. Po co numery? Hmmm... nie wiem - pytania do braci Moskali U nas raczej Sopki numerów nie miały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Może jakies fotki ukończonego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 to jest bardzo ciekawa pozycja w ofercie Amodelu, poza Sopką jest jeszcze kilka innych pocisków/ latających celów, są na rynku już od paru lat, także mam sopkę w poczekalni, faktycznie bardzo przyzwoicie zrobiona, moim zdaniem cena 30zł nie jest moim zdaniem wygórowana i jest adekwatna do jakości połączonej z unikalnością. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Bardziej myślę aby do tego dorobić wyrzutnie. To ja poproszę o dokładną relację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Jeśli już to Miga-15 Ale skoro jest gotowy model? Bardziej myślę aby do tego dorobić wyrzutnie. Zdjęcia z Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni i z Muzeum Orła Białego w Skarżysku Kamiennej mam Ja pierdziu, czy u nas wszystko musi się tak marnować ?? Mam nadzieję, że wyląduje on w nowym MWP w Wawie. Żal d.. ściska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Jeśli już to Miga-15 Ale skoro jest gotowy model? Bardziej myślę aby do tego dorobić wyrzutnie. Zdjęcia z Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni i z Muzeum Orła Białego w Skarżysku Kamiennej mam Ja pierdziu, czy u nas wszystko musi się tak marnować ?? Mam nadzieję, że wyląduje on w nowym MWP w Wawie. Żal d.. ściska. co racja to racja... naturalną koleją rzeczy wszystko co kiedyś zostanie zabytkiem musi przejść etap grata... tylko u nas z wszystkiego się robi grata... co do MiGa-15 i przerabiania to jest jakieś nieporozumienie, wprawdzie sopka wyszła z OKB MiG ale powstała tylko w oparciu o koncepcję i doświadczenia wyniesione z 15stki, to są 2 różne płatowce, sopka jest sporo mniejsza, jakiekolwiek przerabianie 15stki to jak robienie MiGa-23 z 21ki bo w końcu jedno wyszło z drugiego... swoją drogą cieszy mnie że takie dziwadełka jak sopka (które bardzo mnie fascynują ) też znajdują na tym forum swoje miejsce i pasjonatów pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 tak wygląda model po pierwszym malowaniu, przed szlifowaniem. Hmm, tak bdw. Ja początkujący w sumie. Poco malować, aby później szlifować? Co do modeliku, to bardzo ciekawa rura, czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi