marskan Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 (edytowane) F3F-2 Academy to mój najnowszy zakup i od razu trafia na warsztat pomimo, że miałem już oczekujące w kolejce inne modele do zrobienia (i do kupienia też). Zamierzam wykonać model samolotu z lotniskowca USS Enterprise, który przedstawiony został na pudełku - chyba, żeby mi się coś odmieniło w trakcie budowy. Kalkomanie pozwalają na wybór jednego z czterech schematów kamuflażu. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje dotyczące samolotu. Ten link już mam. https://www.detailandscale.com/meetup/f3f-grumman-biplane Edytowane 14 Lipca 2023 przez marskan 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 Kolejny Accurate pakowany przez Academy. Siadam i patrzę bo to fajny samolocik jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 14 Lipca 2023 Autor Share Napisano 14 Lipca 2023 Pierwsze przymiarki na sucho i miłe zaskoczenie. Fajnie spasowany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 No to dawaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 Odcinamy to, co jest do odcięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 14 Lipca 2023 Autor Share Napisano 14 Lipca 2023 Cytat Odcinamy to, co jest do odcięcia? Co konkretnie masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 Lotki, stery wysokości. Bo kierunku to widzę, że nie trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 15 Lipca 2023 Autor Share Napisano 15 Lipca 2023 Cytat Lotki, stery wysokości. Bo kierunku to widzę, że nie trzeba... Lotek na pewno nie będę ruszał bo są ładnie zaznaczone poza tym nie zamierzam ich robić wychylonych. Jedyne co dorobię to nacięcia z ich boków. Rozważę natomiast odcięcie sterów wysokości i zrobienie w pozycji opuszczonej. Wyglądałoby to naturalnie dla tego samolotu, gdy nie jest w locie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 17 Lipca 2023 Autor Share Napisano 17 Lipca 2023 Pogoda ostatnio nie sprzyjała więc wiele się nie działo. Wyciąłem część elementów z ramek, zrobiłem nacięcia na lotkach i odciąłem stery wysokości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Lato jest dla mnie okresem trochę mniejszej aktywności modelarskiej, ale udało mi się zrobić kabinę pilota i silnik. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 A gdzie są przewody zapłonowe w silniku ja się pytam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Cytat A gdzie są przewody zapłonowe w silniku ja się pytam. Nie ma ? No to ukradli !!! Wrzucam trochę większe zdjęcie silnika. Starałem się odwzorować silnik tak jak na zdjęciach z linku z pierwszego postu, ale może faktycznie coś pominąłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 To Wright R1820-22. W tej wersji przewód biegł wzdłuż osłony lewego popychacz do świecy w górnej części cylindra. Rozdzielacz był za popychaczami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Spoko - temat ruszył. Czekam na kolejne etapy, mam nadzieję, że podwodzie zrobisz z mniejszym wkładem przekleństw niż ja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 19 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2023 Zamknąłem kadłub i zamontowałem podwozie. Potwierdzam podwozie daje trochę popalić i trzeba się nagimnastykować ale nic nie musiałem nic piłować - jakoś mi się udało to poukładać. Wydaje mi się , że dlatego że spodziewając się problemów zacząłem kombinować i przymierzać na różne sposoby aż weszło. Twoje zdjęcia z relacji też mi pomogły, bo nie musiałem kombinować z rysunkami z instrukcji. W tle kadłub PZL P-11c, którą kiedyś zacząłem i jakoś tak nie skończyłem na tym samym etapie. Te samoloty to prawie równolatki, jeśli chodzi o rozpoczęcie produkcji. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 21 Sierpnia 2023 Share Napisano 21 Sierpnia 2023 No to gitara, że jakoś udało się przebrnąć odcinek pt. podwozie Widzę, że skleiłeś w całość połówki osłony silnika, a silnik dasz radę wpasować do środka? Z tego co pamiętam, u mnie to było tak na styk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Cytat Z tego co pamiętam, u mnie to było tak na styk. U mnie też jest wchodzi na styk, ale robiłem przymiarki jeszcze przed zmontowaniem podwozia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Sierpnia 2023 Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Zaczyna wyglądać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi