barszczo Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 Strasznie dużo mi się tych Edków nazbierało, dlatego następny trafia na warsztat, żeby chociaż trochę zwolnić miejsca w składziku. Tym razem wczesny Friedrich w bardzo ciekawym malowaniu i nie ukrywam że tylko po to go kupiłem: Wersja Weekend, a więc dokładam zestaw Space do kokpitu i maski Montexu. A malowanie przedstawia samolot z białą "10", należący do 7/JG54. Jako ciekawostkę można dodać, że przezbrajanie całej Grupy na Friedrichy miało miejsce po kampanii bałkańskiej na którymś z lotnisk w pobliżu Gdańska: Malowanie mocno nawiązuje do Emili z pierwszej połowy roku 1940 z tym że użyto tu farb RLM74/75/76. Poniżej egzemplarz który chcę zbudować i dodatkowo biała "4" w podobnym kamuflażu. Z robotą ruszam jeszcze dzisiaj: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 Równowaga w przyrodzie musi być, Spitfire skończony to teraz 109 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Lipca 2023 Autor Share Napisano 23 Lipca 2023 Niecała godzinka roboty. Bez napinki bo kokpit będzie zamknięty: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 Wnętrze zmajstrowane i kadłub gotowy do zamknięcia: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Lipca 2023 Autor Share Napisano 29 Lipca 2023 I kadłub w jednym kawałku. Teraz czas na skrzydła i składanie wszystkiego do kupy: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2023 Jeszcze tylko kilka drobiazgów, chłodnice, oszklenie, odtworzyć dwie linie, zaszpachlować łączenie pod spodem i można gruntować. O ile weny nie stracę : 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frankie Napisano 3 Sierpnia 2023 Share Napisano 3 Sierpnia 2023 Sloty i klapy planujesz wypuszczone? Zastanawiam się jak w Edkowym zestawie 109 wychodzi wykonanie tych elementów w pozycji "schowane"; zestaw narzuca wyeksponowanie całej mechanizacji skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 21 godzin temu, barszczo napisał: Jeszcze tylko kilka drobiazgów, chłodnice, oszklenie, odtworzyć dwie linie, zaszpachlować łączenie pod spodem i można gruntować. O ile weny nie stracę : Lubię te edkowe meśki tak szybko się je lepi.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2023 19 godzin temu, Frankie napisał: Sloty i klapy planujesz wypuszczone? Zastanawiam się jak w Edkowym zestawie 109 wychodzi wykonanie tych elementów w pozycji "schowane"; zestaw narzuca wyeksponowanie całej mechanizacji skrzydła. Przyznam że robiłem chyba wszystkie możliwe konfiguracje i da się to zrobić, choć czasem trzeba nieco gimnastyki. Slotów z zasady nie wypuszczam, a nad klapami w tym egzemplarzu jeszcze nie myślałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Września 2023 Autor Share Napisano 24 Września 2023 Przełamując niemoc twórczą, przygotowałem Friedricha na grunta: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 No nareszcie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 Wreszcie czas na malunki Maski na oszklenie to jakiś Montex? Jak oceaniasz składalność tego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Września 2023 Autor Share Napisano 25 Września 2023 13 godzin temu, Juffre napisał: Maski na oszklenie to jakiś Montex? Jak oceaniasz składalność tego zestawu? Zgadza się, maski to Montex. A sam model to klasyka Eduarda. Jedynie skrzydło jest nowe, co widać nawet na zdjęciach - różni się nieco kolorem od reszty modelu. Trzeba się było odrobinkę pobawić ze slotami, klapami i lotkami żeby dobrze siadły na swoich miejscach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Września 2023 Autor Share Napisano 28 Września 2023 Friedrich gotowy na malowanki: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 29 Września 2023 Share Napisano 29 Września 2023 Bardzo ładnie Ci siadł ten surfacer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Listopada 2023 Autor Share Napisano 3 Listopada 2023 W ramach poszukiwania weny wyciągnąłem Friedricha i po dokładnym obejrzeniu stwierdziłem, że pewne rzeczy nie przejdą. A więc szpachla, papier ścierny i oto mamy Fredzia po poprawkach i w oczekiwaniu na punktowy grunt: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 3 Listopada 2023 Share Napisano 3 Listopada 2023 Będę mieć ten sam problem, tylko na wlocie powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Listopada 2023 Autor Share Napisano 3 Listopada 2023 Zwróć uwagę na chłodnicę oleju pod silnikiem. Ile Emili Edka robiłem, zawsze tam była zabawa i poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 3 Listopada 2023 Share Napisano 3 Listopada 2023 Teraz, barszczo napisał: Zwróć uwagę na chłodnicę oleju pod silnikiem. Ile Emili Edka robiłem, zawsze tam była zabawa i poprawki. Prawdopodobnie o to mi właśnie chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Listopada 2023 Autor Share Napisano 29 Listopada 2023 Zmalowane wnęki i z rozmachem położone żółte akcenty. Teraz maskowanie i lecimy z RLM76: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 Zbliża się koniec roku, trzeba kończyć rozgrzebane projekty. No to pierwszy kolor na Friedrichu położony: 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 Tak z ciekawości, na końcach skrzydeł ( zaraz za linią podziałową) jest wgłębienie. Szpachlować ( edkowy babol) czy może tak zostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 To jest błąd, hmmm, technologiczny, tzw wciąg, skurcz tworzywa, w realu nic takiego tam nie było. jak Ci przeszkadza to zaszpachluj, a potem popraw nity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 Malowałeś końcówki skrzydeł białą farbą przed położeniem żółtego? Robisz jakiś marmurek? Widać, że powierzchnia jest zróżnicowana. Jakiej techniki używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2023 12 minut temu, Juffre napisał: Malowałeś końcówki skrzydeł białą farbą przed położeniem żółtego? Robisz jakiś marmurek? Widać, że powierzchnia jest zróżnicowana. Jakiej techniki używasz? Żółty poszedł bezpośrednio na czarny podkład z marmurkiem pod spodem. RLM76 też z marmurkiem pod spodem. W jednym miejscu mocniejszym, w drugim słabszym, niektóre panele zmalowane w całości, tu i tam pozostawiony na łączeniach blach czarny podkład a la preshading. Na to kilka warstw właściwego koloru, w niektórych miejscach dwie - trzy (pod spodem), w innym nawet pięć warstw (boki). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi