arhtus Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 A czy ktoś może przypomnieć od kiedy Eduard zaczął wkładać do pudełek te nowe kalki? Cytuj
jachud3 Napisano 4 Lutego 2024 Napisano 4 Lutego 2024 Podobno od 23.06.2020 https://modelersalliance.org/threads/eduards-new-decals.155482/#post-353552 Cytuj
barszczo Napisano 5 Lutego 2024 Autor Napisano 5 Lutego 2024 A tymczasem położona satyna. Pozostały do zrobienia jeszcze wycieki i delikatne okopcenia. Na sam koniec pójdą obicia i odrapania: 10 Cytuj
jachud3 Napisano 6 Lutego 2024 Napisano 6 Lutego 2024 Fajnie się to ogląda, stały, wysoki poziom 1 Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 13 Lutego 2024 Napisano 13 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 11:51, arhtus napisał: A czy ktoś może przypomnieć od kiedy Eduard zaczął wkładać do pudełek te nowe kalki? Nowe kalki poznasz między innymi po nierównym brzegu filmu i niejednorodnym połysku kalki Cytuj
Baas ArK Napisano 20 Lutego 2024 Napisano 20 Lutego 2024 Ależ mi się ten Twój mikro-szkop coraz bardziej podoba. Aż mam ochotę swojego E-edka wyciągnąć... 1 Cytuj
Jaro Napisano 20 Lutego 2024 Napisano 20 Lutego 2024 Niby malowanie mało efektowne,wręcz standardowe,ale jak dobrze się przyjrzeć wychodzą smaczki,wygląda bardzo naturalnie,znać łapę mistrza:) 1 Cytuj
Juffre Napisano 22 Lutego 2024 Napisano 22 Lutego 2024 Świetnie się prezentuje. Widać dopracowanie 1 Cytuj
barszczo Napisano 26 Lutego 2024 Autor Napisano 26 Lutego 2024 No to będziemy wreszcie powoli kończyć Friedricha: 13 Cytuj
Mikolaj75 Napisano 26 Lutego 2024 Napisano 26 Lutego 2024 Z przyjemnością się patrzy na cały proces. Te 109-ki mają swój urok.. 1 Cytuj
Artur_12 Napisano 27 Lutego 2024 Napisano 27 Lutego 2024 Super! Ciekawe co będziesz robić następne... Cytuj
Artur_12 Napisano 28 Lutego 2024 Napisano 28 Lutego 2024 Jak ci się go sklejało? Łatwo? Trudno? Czasem widzę niezbyt dobre opinie o firmie Eduard... Cytuj
barszczo Napisano 28 Lutego 2024 Autor Napisano 28 Lutego 2024 18 minut temu, Artur_12 napisał: Jak ci się go sklejało? Łatwo? Trudno? Czasem widzę niezbyt dobre opinie o firmie Eduard... Typowy Messer w wydaniu Eduarda, bez większych problemów przy składaniu. Niektóre elementy mocowane tylko na wcisk. Znacznie gorzej budowało mi się kiedyś wersję G-10. A co będę męczył później? Mam rozgrzebane kilka modeli, może wreszcie któregoś skończę. No chyba że napocznę kolejnego . 1 Cytuj
RogerM Napisano 28 Lutego 2024 Napisano 28 Lutego 2024 28 minut temu, Artur_12 napisał: Jak ci się go sklejało? Łatwo? Trudno? Czasem widzę niezbyt dobre opinie o firmie Eduard... Z Bf 109 w wydaniu Eduarda jest ten problem, ze są ponitowane, a spasowanie to jednak nie Tamiya.... Wyciągnij wnioski sam Cytuj
Artur_12 Napisano 28 Lutego 2024 Napisano 28 Lutego 2024 Wiesz nigdy nie sklejałem żadnego modelu z firmy Eduard Dopiero planuje zakup modelu z owej firmy Cytuj
RogerM Napisano 28 Lutego 2024 Napisano 28 Lutego 2024 Chodziło mi o wyciągnięcie wniosków z faktu połączenia modelu spasowanego nieidealnie z jego fakturą czyli siatką nitów. na połączeniach musisz szpachlować i szlifować i wtedy nity w tej okolicy znikają... 1 Cytuj
Luljan Napisano 28 Lutego 2024 Napisano 28 Lutego 2024 1 hour ago, RogerM said: połączeniach musisz szpachlować i szlifować Zawsze trzeba , przynajmniej wyszlifować/zlikwidować mikro szparę . Chyba, że jest to linia jak w spicie tamki. Duża przesada z tymi problemami Bf-ów edka. Ale jak Cię przerażają te ostrzeżenia kup Hase, tamke, zvezde. Tam już będziesz od tych paskudnych nitów wolny . Cytuj
RogerM Napisano 28 Lutego 2024 Napisano 28 Lutego 2024 1 godzinę temu, Luljan napisał: Zawsze trzeba , przynajmniej wyszlifować/zlikwidować mikro szparę Prawda, tylko jak wokół jest masa nitów to ich odtwarzanie jest raczej upierdliwą czynnością chyba, że nie przywiązujesz wagi do zanikających nitów w miejscach łączenia części. 1 godzinę temu, Luljan napisał: Duża przesada z tymi problemami Bf-ów edka. Twoja opinia. Swoją drogą ciekaw jestem ile modeli Eduarda (Bf 109) zrobiłeś bo nity to nie jedyny niedostatek i budowa Bf 109 Edka, a budowa Bf 109 Tamki to duuuża różnica na korzyść japońskiej firmy. Merytorycznie też Eduard przegrywa, na plus ma to, że oferuje wiele wersji, a Tamiya tylko jedną. 1 godzinę temu, Luljan napisał: Ale jak Cię przerażają te ostrzeżenia kup Hase, tamke, zvezde. Tam już będziesz od tych paskudnych nitów wolny . Nigdzie nie pisałem, że te nity są paskudne. Cytuj
Luljan Napisano 28 Lutego 2024 Napisano 28 Lutego 2024 1 hour ago, RogerM said: Prawda, tylko jak wokół jest masa nitów to ich odtwarzanie jest raczej upierdliwą czynnością Prawda, ale według tego co piszesz to należałoby generalnie unikać tego typu modeli. I teraz pytanie. Łatwiej odtworzyć czy robić całość? No chyba, że nie interesuje Cię próba odtworzenia tego elementu. 1 hour ago, RogerM said: Swoją drogą ciekaw jestem ile modeli Eduarda (Bf 109) A jak bym powiedział że pięć to moje słowa nabrałyby magii? To nie ma znaczenia ile, żadnego. Tamiya, najnowsze modele to oczywiście nr1 w magicznym spasowaniu. Co nie oznacza, że edek, arma, chińskie firmy wymagają ostrzeżeń przed nimi, bez przesady. O błędach, tych prawdziwych i wydumanych nie rozmawiamy. Cytuj
RogerM Napisano 29 Lutego 2024 Napisano 29 Lutego 2024 18 godzin temu, Luljan napisał: A jak bym powiedział że pięć to moje słowa nabrałyby magii? To nie ma znaczenia ile, żadnego. 18 godzin temu, Luljan napisał: O błędach, tych prawdziwych i wydumanych nie rozmawiamy. W ogóle nie rozmawiamy bo nie wiesz o czym piszesz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi