Skocz do zawartości

Niewysychający lakier-POMOCY

Irek-M1

Rekomendowane odpowiedzi

Co można z tym zrobić oprócz zmycia do gołego plastiku.

No właśnie chyba nic więcej.

Powiem szczerze że jeszcze czegoś takiego na modelu nie miałem. Spotkałem się z podobną sytuacją, kiedy razem z kuzynem robiliśmy terrarium dla węża ( w zasadzie ma to niewiele albo nic wspólnego ). Tam też lakier nie chciał zaschnąć, nawet pomimo prób suszenia w ciepłym i suchym pomieszczeniu, po pół rocznej zabawie daliśmy sobie spokój.

Ja miałem taki numer z farbą Valejjo - Brass. Pomalowałem nią chłodnicę w modelu Blacburna Blacburda ponad rok temu. Po mniej więcej 5 miesiącach dalej nie wyschła - zmyłem i zastąpiłem inną farbą. Z ciekawości, w tym samym czasie celem przeprowadzenia 'dogłębniejszego' testu pomalowałem owym Valejjo jaszcze kawałek plastiku (to było ponad rok temu). Nie wyschło to do dzisiaj. To był pierwszy sygnał, że te farby to szajs. Drugim sygnałem było to, jak po pomalowaniu matowym werniksem Valejjo na modelu zrobiła mi się biała 'kasza'. Trzeci i zarazem ostatnim takim sygnałem była 'popękana' powierzchnia farby na modelu samolotu (Dark Prussian Blue). Potem już więcej tych farb nie kupiłem. Z tego co wiem nie tylko ja miałem takie 'przejścia' z owymi lakierami - to samo miał Erni. Z tym, że jemu ten werniks matowy po rozcieńczeniu błyskawicznie się ściął na tzw. 'ser', a popękała mu żółta (dkgb) farba na Tygrysie. Konkluzja - nigdy więcej Valejjo Tymi farbkami co mi zostały (kupiłem ich trochę) maluję sobie widoczki jak jestem na urlopie

No to w końcu jaki lakier matowy jest najlepszy?

Pactra, po wyschnięciu pozostawia taki jakby "filtr" model wydaje się być okurzony,Ja narazie nie mam problemu z lakierem Vallejo, nie polecam Humbrol matt cote, bo i tak nie matuje, ponoć najlepszym rozwiązaniem jest, lakier akrylowy model mastera, jest jedno "ale" jest trudno dostępny( w sieci są może z dwa sklepy gdzie nie zawsze są, a jak już jest to rozchodzi się jak gorące bułeczki).

No ok ale powiedzcie mi, czy są jakieś takie w miarę dobre lakiery ale dostępne np. w sklepach lakierniczych czy zwykłych z farbami ?

Lub który z tych jest dobry do krycia Pactry akrylowej i Vallejo Air? Ewentualnie MM akryl

http://www.mojehobby.pl/katalog.php?grupa_p=6&kateg=975894

znalazłem coś takiego: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=966446 - pytanie czy się to nadaje do aero i jak się to ma do farb które chce pokryć?

W każdym sklepie który prowadzi farby Model Master/Testors go kupisz. O ile pamiętam, to duże werniksy olejne bywały onegdaj w kwadratowych słoiczkach. Jak jest teraz - nie wiem, bo ostatni kupiłem chyba z 15 lat temu

Ja używam wszystkiego (poza Valejjo) - matowe Pactry (świetna, nigdy mi nie zbielała a schnie za to błyskawicznie), Gunze oraz Model Master (akryl).

Półmat - Tamiya, Model Master oraz błysk - Model Master oraz Gunze. Czasem też używam Sido