Irek-M1 Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Polakierowałem model bezbarwnym połyskiem Humbrola model-mimo upływu długiego czasu pozostaje klejący. Polakierowałem model masterem ale dalej efekt ten sam. Co można z tym zrobić oprócz zmycia do gołego plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 może sprobuj jakims akrylowym albo sidoluxem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Co można z tym zrobić oprócz zmycia do gołego plastiku. No właśnie chyba nic więcej. Powiem szczerze że jeszcze czegoś takiego na modelu nie miałem. Spotkałem się z podobną sytuacją, kiedy razem z kuzynem robiliśmy terrarium dla węża ( w zasadzie ma to niewiele albo nic wspólnego ). Tam też lakier nie chciał zaschnąć, nawet pomimo prób suszenia w ciepłym i suchym pomieszczeniu, po pół rocznej zabawie daliśmy sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Ja miałem taki numer z farbą Valejjo - Brass. Pomalowałem nią chłodnicę w modelu Blacburna Blacburda ponad rok temu. Po mniej więcej 5 miesiącach dalej nie wyschła - zmyłem i zastąpiłem inną farbą. Z ciekawości, w tym samym czasie celem przeprowadzenia 'dogłębniejszego' testu pomalowałem owym Valejjo jaszcze kawałek plastiku (to było ponad rok temu). Nie wyschło to do dzisiaj. To był pierwszy sygnał, że te farby to szajs. Drugim sygnałem było to, jak po pomalowaniu matowym werniksem Valejjo na modelu zrobiła mi się biała 'kasza'. Trzeci i zarazem ostatnim takim sygnałem była 'popękana' powierzchnia farby na modelu samolotu (Dark Prussian Blue). Potem już więcej tych farb nie kupiłem. Z tego co wiem nie tylko ja miałem takie 'przejścia' z owymi lakierami - to samo miał Erni. Z tym, że jemu ten werniks matowy po rozcieńczeniu błyskawicznie się ściął na tzw. 'ser', a popękała mu żółta (dkgb) farba na Tygrysie. Konkluzja - nigdy więcej Valejjo Tymi farbkami co mi zostały (kupiłem ich trochę) maluję sobie widoczki jak jestem na urlopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 4 Września 2008 Autor Share Napisano 4 Września 2008 Czyli nic innego mi nie pozostało jak zmyć to paskudztwo bo nie da się z tym nic zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asc_driver Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 kolego a jakiego rozcieńczalnika używałeś gdyż kiedyś pan z modelarskiego odradził mi stosowanie humbrolowskiego rozcieńczalnika, ponieważ lakier by nie wysechł. Ja osobiście używam zwykłego wamodu i nie mam takich problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 4 Września 2008 Autor Share Napisano 4 Września 2008 rozpuszczalnik model master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 No to w końcu jaki lakier matowy jest najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 No to w końcu jaki lakier matowy jest najlepszy? Pactra, po wyschnięciu pozostawia taki jakby "filtr" model wydaje się być okurzony,Ja narazie nie mam problemu z lakierem Vallejo, nie polecam Humbrol matt cote, bo i tak nie matuje, ponoć najlepszym rozwiązaniem jest, lakier akrylowy model mastera, jest jedno "ale" jest trudno dostępny( w sieci są może z dwa sklepy gdzie nie zawsze są, a jak już jest to rozchodzi się jak gorące bułeczki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 Ja używam lakierów Microscale i nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 No ok ale powiedzcie mi, czy są jakieś takie w miarę dobre lakiery ale dostępne np. w sklepach lakierniczych czy zwykłych z farbami ? Lub który z tych jest dobry do krycia Pactry akrylowej i Vallejo Air? Ewentualnie MM akryl http://www.mojehobby.pl/katalog.php?grupa_p=6&kateg=975894 znalazłem coś takiego: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=966446 - pytanie czy się to nadaje do aero i jak się to ma do farb które chce pokryć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 Podpowie mi ktoś czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 Ze swojej strony dodam , iż od kilku lat używam olejnego werniksu MM rozcieńczanego firmowym rozcieńczalnikiem i nigdy nie miałem żadnych problemów . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 ZIO BY NAITT mam prośbę, pokaż mi to na obrazku, jak wygląda taka puszka lub gdzie ja w necie można kupić Będę wdzięczny Mam cały czas problem z lakierem matowym :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 W każdym sklepie który prowadzi farby Model Master/Testors go kupisz. O ile pamiętam, to duże werniksy olejne bywały onegdaj w kwadratowych słoiczkach. Jak jest teraz - nie wiem, bo ostatni kupiłem chyba z 15 lat temu Ja używam wszystkiego (poza Valejjo) - matowe Pactry (świetna, nigdy mi nie zbielała a schnie za to błyskawicznie), Gunze oraz Model Master (akryl). Półmat - Tamiya, Model Master oraz błysk - Model Master oraz Gunze. Czasem też używam Sido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 Witam! ja też się przejechałem na lakierze Vallejo, nie dość że po wyschnieciu zrobiła się taka mleczna poświata to jeszcze zaczęło to wszystko odłazić małymi płatami. Chyba przerzucę się na Gunze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi