Wymysl Napisano 18 Sierpnia 2023 Share Napisano 18 Sierpnia 2023 (edytowane) W zeszłym miesiącu do Czech przyleciały pierwsze AH-1Z, a wczoraj UH-1Y. Foto Ministerstvo obrany ČR https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministryne-obrany-a-sef-armady-slavnostne-prevzali-nove-americke-vrtulniky--dalsi-dva-stroje-dnes-priletly-245692/ Sprzęt jak Marines, chyba na serio na Królewiec się szykują. Jeśli kiedyś przyszłoby mi do głowy robić model Vipera, albo Venoma to na pewno byłby w czeskim kamo. Edytowane 18 Sierpnia 2023 przez Wymysl 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 Teraz tylko poczekać na kalkomanie i będzie można zrobić kolekcję czeskich śmigłowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) Czesi dostają śmigłowce, więc zaoferowali, że Cytat Ukraina może otrzymać radzieckie śmigłowce bojowe Mi-24V/35 z czeskich zasobów, ponieważ czeskie wojsko wycofuje je z eksploatacji na rzecz nowszych modeli amerykańskich, poinformowała 17 sierpnia czeska agencja informacyjna, powołując się na ministra obrony kraju. My oddaliśmy Mi-24 (jak zawsze nikt nie wie ile) i czekamy na następców... Pytanie - kto jest głupi? Edytowane 19 Sierpnia 2023 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 E głupi Gdybyś pochodził z tej samej grupy etnicznej , i rzadzil w prywislanskim kraju, sral byś co powiedzą Polacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 51 minut temu, Grzes napisał: Czesi dostają śmigłowce, więc zaoferowali, że My oddaliśmy Mi-24 (jak zawsze nikt nie wie ile) i czekamy na następców... Pytanie - kto jest głupi? Czesi oddali pierwsze śmigła wiosną 2022, mając flotę o połowę mniejszą od naszej. Podejrzewam że obecnie mamy z Czechami tyle samo lotnych Hindów (czyli... kilka). Głupi są ci którzy od ~10 lat nie byli w stanie zapewnić u nas zastępstwa dla -24, bo te śmigłowce od chwili pozbawienia ich PPK i tak nie stanowią żadnej wartości dodanej w WP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 2 minuty temu, filipsg napisał: Podejrzewam że obecnie mamy z Czechami tyle samo lotnych Hindów (czyli... kilka). Z tego co znalazłem, u Czechów jest 13 sztuk. 3 minuty temu, filipsg napisał: Głupi są ci którzy od ~10 lat nie byli w stanie zapewnić u nas zastępstwa dla -24, bo te śmigłowce od chwili pozbawienia ich PPK i tak nie stanowią żadnej wartości dodanej w WP Masz oczywiście rację. Choć uzbrojenie Mi-24 w km i dodatkowe zasobniki UPK-23-250 to większa siła ognia niż możliwości naszych pozostałych śmigłowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 15 minut temu, Grzes napisał: Choć uzbrojenie Mi-24 w km i dodatkowe zasobniki UPK-23-250 to większa siła ognia niż możliwości naszych pozostałych śmigłowców. 13 sztuk mieli przed przekazaniem. Dokładnej ilości polskich Mi-24 jestem bardzo ciekaw, bo ani nie załapały się na defiladę, ani nie będzie ich nawet na statyku w Radomiu (jak SH-2G, którego chyba już naprawdę został tylko jeden egzemplarz) Głuszec chyba też może przenosić ten zasobnik, mylę się? To zresztą i tak detal, bo patrząc na informacje z Ukrainy, największą siłę ognia realnie zapewni... uzbrojony Mi-17, bo dźwignie najwięcej zasobników z npr-ami do strzelania ogniem pośrednim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 6 minut temu, filipsg napisał: nie będzie ich nawet na statyku w Radomiu (jak SH-2G, którego chyba już naprawdę został tylko jeden egzemplarz) I tak cud, że to jeszcze lata 6 minut temu, filipsg napisał: Głuszec chyba też może przenosić ten zasobnik, mylę się? Fakt! Zapomniałem o Głuszcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi