Skocz do zawartości

Fairey Swordfish Mk. II 1:48 Tamiya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zaczynam pracę na tytułowym sprzętem. Będzie to mój pierwszy warsztat - zobaczymy jak to pójdzie :) Plan jest na wykonanie prosto z pudła + dedykowane blachy od Tamyia. Może jeszcze coś sam dorobię...

20230820_213609.jpg

• Like 7
Napisano

Z chęcią popatrzę. Trochę nie mój klimat, ale samolot mi się podoba.

Powodzenia

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Polosss napisał:

Pierwsze pytanie do znawców. Czy kratownica kokpitu była wykonana z metalu czy drewna? Ktoś coś wie?

20230820_214505.jpg

Kratownica była  z rur metalowych

Edytowane przez Artur D.
.
  • Like 1
  • Thanks 1
Napisano
3 godziny temu, BRAVO112 napisał:

przepraszam za pomylke 😞

bo wlasnie Lysander lezal w planach

Spoko ale główna konstrukcja jest taka sama i silnik z grubsza :)

Napisano

Cholera, nie zdążyłem.

A może?

W przyrodzie występują dwa rodzaje Swordfishy. Prawdziwe, historyczne, oraz ten współcześnie latający (też prawdziwy, ale zaadaptowany do współczesnych przepisów).

No i Tamiya wzorowała się na tym współcześnie latającym, który ma na silniku dodatkowy pierścień, którego w historycznych samolotach nie było.

Patrz zdjęcie. Może jeszcze dasz radę zdjąć ten pierścień?

image-asset.jpeg

To jest trochę tak jak ze współcześnie latającymi Spitfajerami - mają łom na drzwiczkach pomalowany na czerwono. A w czasie wojny te łomy były srebrne lub szaro-zielone.

Robota dobrze Ci idzie, powodzenia! Będę kibicował, uwielbiam Swordfisha!

Napisano
25 minut temu, GrzeM napisał:

Cholera, nie zdążyłem.

A może?

W przyrodzie występują dwa rodzaje Swordfishy. Prawdziwe, historyczne, oraz ten współcześnie latający (też prawdziwy, ale zaadaptowany do współczesnych przepisów).

No i Tamiya wzorowała się na tym współcześnie latającym, który ma na silniku dodatkowy pierścień, którego w historycznych samolotach nie było.

Patrz zdjęcie. Może jeszcze dasz radę zdjąć ten pierścień?

image-asset.jpeg

To jest trochę tak jak ze współcześnie latającymi Spitfajerami - mają łom na drzwiczkach pomalowany na czerwono. A w czasie wojny te łomy były srebrne lub szaro-zielone.

Robota dobrze Ci idzie, powodzenia! Będę kibicował, uwielbiam Swordfisha!

Napisano

Mały update prac nad kokpitem. Nie wypełniałem śladów po wypychaczach, bo w złożonym kokpicie i tak są niewidoczne a zamierzam jeszcze wsadzić figurynki do środka. 

20230903_210902.jpg

20230903_211004.jpg

20230903_211120.jpg

20230903_211303.jpg

20230903_211401.jpg

20230903_211501.jpg

• Like 9
  • 1 month later...
Napisano

Niedługo położę podkład i przymierzam się do malowania. Schemat jak na grafice z pudełka. W instrukcji podane AS-4, AS-9 i TS-27, myślę o użyciu odpowiednio XF-82, XF-81 i XF-2, bo nie chcę malować sprayami.

20231021_151429.jpg

20231021_151513.jpg

• Like 2
Napisano

Dopinguję, marzę o złożeniu Swordfisha :)

• Like 1
Napisano
3 godziny temu, kozborn napisał:

Dopinguję, marzę o złożeniu Swordfisha :)

Cześć :).

Na dłużej wpadłeś?

Napisano
1 minutę temu, zaruk napisał:

Cześć :).

Na dłużej wpadłeś?

Witam Kolegę, tak... nawet wątek założyłem z BFem