ShaDow FoX Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 a ja mam takie pytanie czym T-72 with ERA ze zvezdy różni się od pt-91 ? przepraszam za offtop i zielone pyatnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 Zobacz na zdjęciu: T-72 with ERA: I oczywiście tym co przerobiłem podczas budowy PT-91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Czym się różni?? ERA osłabia pociski pod kalibrowe a ERAWA nie ERA składa się z wielu mniejszych kostek (które słabiej wybuchają pojedynczo) a ERAWA to duże o większej mocy kostki. Ale przede wszystkim ERAWA została za projektowana w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 No i oczywiście różni się systemem celowniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 no i wszystko jasne dzieki stroju nie obijaja się bo nie moge się doczekac zakończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 stroju nie obijaj się bo nie moge się doczekac zakończenia Smile Ja się nie obijam tylko jutro mam poprawkę egzaminu z technik wytwarzania, więc muszę się uczyć . Ale jutro też kupię brakujące farby i może pożyczę aparat i prace ruszą pełną parą, poza tym obija się firma robiąca toczone lufy i trzeba czekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Szacun dla takiej przeróbki Słuchaj, jaki numer farby ma zielony co będziesz kładł na kamuflaż? Ja chciałbym użyć Nato green XF ileśtam od Tamiyi i trochę za ciemny mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Szacun dla takiej przeróbki Słuchaj, jaki numer farby ma zielony co będziesz kładł na kamuflaż?Ja chciałbym użyć Nato green XF ileśtam od Tamiyi i trochę za ciemny mi się wydaje Chodzi ci o XF-67???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 Ja użyłem odpowiednika humbrola 120 (który zasugerował mi kolega kat) czyli 095 pale green Vallejo air już położony na ostatnim zdjęciu, bardzo pasuje i jest podobny do tego ze zdjęć. Twarde w fabryce są malowane na bardzo jasną zieleń a jak je później malowano w jednostkach po remoncie to już inna historia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Chodzi ci o XF-67???? Tak dokładnie tą. Jak malowałem nią wnętrze Hummera to jakaś ciemna była, a jak się ogląda w czasopismach i necie polską pancerkę we współczesnym malowaniu to zielony jest o wiele jaśniejszy. Tu podaję przykład: Sorry za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Ja malowałem leoparda tą tamką i no co zielony NATO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 Twarde są takie: Ale jak zapytałem wojskowego o standardy NATO to się na mnie dziwnie spojrzał i machnął ręką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 Odbiegając od tematu. Mam parę fotek Twardego które zrobiłem na zeszłorocznym festiwalu nauki na WAT-cie na pokazie sprzętu wojskowego, wtedy pierwszy raz pomyślałem że warto by zrobić jego model (ten wypłosz we włazie to ja ): Jak widać jest w trochę innych kolorach niż mój ale tak go pomalowali po remoncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Tak sobie patrzę na fotki polskiego współczesnego sprzętu i mam pytanie. Czy kamuflaż jest jakoś odgórnie 'usystematyzowany"? Tzn. chodzi mi o konkretna specyfikację kolorów - jakieś 'regulacje' jak to ma miejsce w Bundeswehrze czy US Army? Czy tez maluje się tym co akurat jest pod ręką, byleby było zbliżone? Kiedyś myślałem, ze malujemy wg. standardowego kamuflazu NATO, ale ten brąz jest zdecydowanie bardziej czerwony niż w innych krajach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 "Jakieś tam" usystematyzowanie w kolorach jest chyba przy pierwszym malowaniu w fabryce. Jak pytałem wojskowego który opowiadał o Twardym na WAT-cie to słowa "malowanie wg standardów NATO" usłyszał po raz pierwszy. U nas standard to chyba tylko "zielony", "brązowy" i "czarny" a odcienie to jakie akurat są, (zgodność zauważam chyba tylko w czarnym ) A za czasów LWP to mieszali czasami wszystkie farby jakie były (aby było więcej) i tworzyli takie "niepowtarzalne kompozycję". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 a ten cieszy miche w tym włazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Trzeba było pożyczyć od panów trochę farby którymi malują PT-91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Twarde są takie: na ten zielony bardzo dobrze nadaje się Pactra A35 malowałem nią BWP. pzdr PS: z tym obijaniem to żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 jakieś 'regulacje' jak to ma miejsce w Bundeswehrze czy US Army? Czy tez maluje się tym co akurat jest pod ręką, byleby było zbliżone?Kiedyś myślałem, ze malujemy wg. standardowego kamuflazu NATO Bundeswehra ściśle trzyma się standardów NATO i brąz to jest brąz, a czarny ma być dość matowy, nawet wpadać nieco w ciemnoszary i taki jest, jeśli chodzi o polską armię nie wiem, choć przypuszczam, że jest tak jak mówisz Avi i nie ma ściśle ustalonej kolorystyki jak w przypadku Bundeswehry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam 40 Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Twarde są takie: na ten zielony bardzo dobrze nadaje się Pactra A35 malowałem nią BWP. pzdr PS: z tym obijaniem to żart Witam, a Pactra A35 ma jakis Humbrolowski odpowiednik ? Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 Można też Twarde spotkać takie: Tak wychodzą pomalowane PT-91 po remoncie w Kołobrzeskim Batalionie Remontowym. Zdjęcie z lipca 2007, ale w tym roku pokazywali Twardego identycznie pomalowanego. Więcej zdjęć tu: http://www.sokol.slupsk.pl/PT-91/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 15 Września 2008 Autor Share Napisano 15 Września 2008 Twarde są takie: na ten zielony bardzo dobrze nadaje się Pactra A35 malowałem nią BWP. pzdr PS: z tym obijaniem to żart Witam, a Pactra A35 ma jakis Humbrolowski odpowiednik ? Adam Podobny jest humbrol 120 (bezpośredniego odpowiednika nie ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 ten wypłosz we włazie to ja ja sie bawiłem w tym co w ML w Krk był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 Zieleń na tym Pt-91 co wrzucił sokol, wygląda jak na amerykańskim Shermanie - podobny odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 15 Września 2008 Autor Share Napisano 15 Września 2008 Dobra Panowie, koniec tych dywagacji o kolorach w moim wątku . Nareszcie pożyczyłem aparat. Wreszcie coś widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi