Pickleman Napisano 12 Października 2023 Autor Share Napisano 12 Października 2023 12 minut temu, Szydercza Gała napisał: Zabrałeś się do tego od d... strony. Najpierw kadłub wyprowadzasz. Szlifujesz aż WYDAJE CI SIE że jest gotowy, pryskasz podkładem i okazuje się że masz jeszcze przed sobą trzy kolejne tury tego samego. Jak już kadłub jest gladziutki po 3-4 podkładzie, wtedy go myjesz, a potem lepisz bulaje na BCG, a potem kładziesz ostatni podkład. On zwiąże bulaje ostatecznie. Nie lepilbym na nie taśmy maskującej celowo, ale jak się zapomnisz to masz mniej więcej 80% szans że się nie oderwą W takim razie mam nauczkę na przyszłe projekty, a tutaj zobaczymy co da się zrobić. Same bulaje nie będą miały żadnego bliskiego kontaktu bo i tak są na nadbudówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pickleman Napisano 18 Października 2023 Autor Share Napisano 18 Października 2023 Czy mógłbym kogoś poprosić o radę, jaki kolor podkładu położyć na to maleństwo? Poniżej kolory które zamierzam użyć do nawodnej części pływadła. Cześć podwodną postaram się pomalować mieszanką kolorów które udało mi się podglądnąć na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 Strasznie ciemne, będziesz musiał rozjaśniać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pickleman Napisano 18 Października 2023 Autor Share Napisano 18 Października 2023 3 minuty temu, Szydercza Gała napisał: Strasznie ciemne, będziesz musiał rozjaśniać. Zamierzam to jeszcze rozjaśniać mieszankami z buffem. A podkładu jakiego mógłbym użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 Wszystko jedno, byle miał dużo czaszek. Ja używam Tamijuni, ale jakiś mr surfacer też da radę. Byle nie żadne akrylowe guano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 Tak jest ---> im skala mniejsza tym kolory "rzeczywiste" trzeba bardziej rozjaśniać. Jak docelowo to już musisz metodą prób i błędów potestować - najlepiej na jakimś złomie czy odpadów z ramek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pickleman Napisano 19 Października 2023 Autor Share Napisano 19 Października 2023 Pierwsze malowidła za mną. Jestem zadowolony z tego jak wyszedł kolor części podwodnej. Aczkolwiek, nie można tego powiedzieć o dobraniu kolorów między pokładem a nadbudówką, jakoś mi to nie pasuje i myśle żeby pójść bardziej w szarość. Uważacie żeby pojęć jeszcze do przodu z rozjaśnieniem pokładu? Zdjęcia tego nie oddają ale jest już rozjaśniony innym kolorem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 Rozjaśniaj, bo wyjdzie czarny glut. Dno wygląda OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pickleman Napisano 19 Października 2023 Autor Share Napisano 19 Października 2023 Żeby pozbyć się reszty paprochoów które osiadły mi na modelu, przedmuchałem go czystą wodą. Poniżej nieporządany efekt który się wytworzył, ale czy wygląda to tak tragicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 Być może farba lekko się namoczyła. Po chwili - jak woda wyschnie - powinno się wyrównać. Podpatruję i podoba mi się. Pozdrawiam, Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pickleman Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2023 (edytowane) Prace powoli powróciły. Aktualnie staram się dopasować mniej więcej kolor do części nawodnej nadbudówek. Sam pokład mam już pomalowany i zamaskowany. Poniżej moje interpretacje barwy jednostki. Wszelkich uwag i pomocy z wielką przyjemnością wysłucham. Edytowane 12 Grudnia 2023 przez Pickleman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 Możesz po prostu rozjaśnić kolor pokładu i uzyć do burt. Wszystkie te wojenne kolory szaro- niebieskie robili poprzez dodanie jednego barwnika do bazy w różnych proporcjach. Zakładam że to ma być Measure 11 a więc Sea Blue i Deck Blue, choć w grudniu '41 spora część Floty Pacyfiku cały czas miała jeszcze Measure 1, a więc w ogóle bez tych niebieskich... Im jaśniej tym lepiej, w tej skali nie ma co przesadzać o oryginalnOM farbOM, bo wyjdzie ciemny glut, szczególnie jak zapodasz lakier i łoszyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 37 minut temu, Szydercza Gała napisał: Im jaśniej tym lepiej, w tej skali nie ma co przesadzać o oryginalnOM farbOM, bo wyjdzie ciemny glut, szczególnie jak zapodasz lakier i łoszyk. TAK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pickleman Napisano 27 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2023 Po krótkiej przerwie, udało mi się położyć docelowy kolor nadbudówek. Jest parę miejsc do poprawy, ale względnie jestem zadowolony jak to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Grudnia 2023 Share Napisano 27 Grudnia 2023 Masz mega menisk na dolnej krawędzi szarego, przepracuj go gombeczkOM 3M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pickleman Napisano 27 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2023 8 minut temu, Szydercza Gała napisał: Masz mega menisk na dolnej krawędzi szarego, przepracuj go gombeczkOM 3M. GOMbeczkę miałem w planach, po tym jak położę na to bezbarwny lakier, żeby mieć z czego ścierać. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Grudnia 2023 Share Napisano 27 Grudnia 2023 Nie. Najpierw gombeczka, ta najdrobniejsza, a potem lakier. Pojedynczymi pociągnięciami. Jak coś zedrzesz na czarnym albo czerwonym, się nie przejmuj, zalepisz glonem i scumem. Szarego nie zedrzesz, bo sądząc po wielkości menisku zużyłeś cały słoiczek farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pickleman Napisano 27 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2023 Były to trzy farby mieszane ze sobą, mimo że miałem je bardzo rozcieńczone i siurałem na ciśnieniu mniejszym niż 1 bar. Widać za dużo warstw musiałem położyć… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pickleman Napisano 29 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2023 Efekty pracy po dwóch wieczorach. Meniski wyszlifowane i całość pokryta satynowym lakierem. Gotowy do brudzenia i wash. W przypadku washa zastanawiam się pomiędzy czarnym od tamki a starship wash od Ammo. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Żadnych czarnych!!!! To drugie to nie wiem jak wygląda. Wziąłbym payne's grey i ewentualnie rozjaśnił, trzeba by zrobić test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi