RogerM Napisano 23 Listopada Share Napisano 23 Listopada Posłuchaj Jaro, to jest forum i mam prawo pisać o szicie czy nazwiesz to precedensem czy nie nie. Po drugie trafiło się to większej liczbie nabywców (PZL P.50). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 23 Listopada Share Napisano 23 Listopada (edytowane) 11 minut temu, Jaro napisał: ale to ze można mieć bekę z gościa bo was nie chce słuchać już tak Facet robi. Wie, że źle robi. Bierze za to pieniądze. Chcesz to go broń (sorry słabe), ja wolę nazywać rzeczy po imieniu. 11 minut temu, Jaro napisał: Po co od razu gównoburza? Uwielbiam to słowo. Taki klucz szach mat. Możesz sobie autorytarnie włożyć w każdą dziurkę i powinien wzbudzić poczucie winy. To teraz ja. Ludzie sobie spokojnie krytykują, a Ty wpadasz i robisz z tego gównoburzę. Może być? Edit: Byłbym zapomniał, nie mam już nic do dodania. Edytowane 23 Listopada przez TM48 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 23 Listopada Share Napisano 23 Listopada Czy ja ci czegoś zabraniam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 23 Listopada Share Napisano 23 Listopada 2 minuty temu, TM48 napisał: Facet robi. Wie, że źle robi. Bierze za to pieniądze. Chcesz to go broń (sorry słabe), ja wolę nazywać rzeczy po imieniu. Uwielbiam to słowo. Taki klucz szach mat. Możesz sobie autorytarnie włożyć w każdą dziurkę i powinien wzbudzić poczucie winy. To teraz ja. Ludzie sobie spokojnie krytykują, a Ty wpadasz i robisz z tego gównoburzę. Może być? Może,ale spójrz wstecz na ta spokojną krytykę,i czy ja wpadam i bronię gościa jak lew:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 23 Listopada Share Napisano 23 Listopada Dajcie sobie na wstrzymanie,bo to całe "prucie się" nic nie daje,olewajcie i tyle,jeden kupi ,drugi nie i ok o to mi cały czas chodzi.A może jednak właśnie o to chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Listopada Share Napisano 23 Listopada W dniu 17.02.2024 o 14:50, greatgonzo napisał: Oferuję figurkę Afrodyty wg Boticelliego. Może i ma jakieś wady, ale nic lepszego na rynku nie ma. Ogłoszenie z tego wątku wisi już prawie dwa lata. Wciąż aktualne. Zapraszam. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 23 Listopada Share Napisano 23 Listopada 5 godzin temu, barszczo napisał: Znajdź różnice, ilość dowolna: Zdjęcie z archiwum NAC. Słaby jestem w tę grę. Jakie różnice są widoczne na tych zdjęciach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia Ma ktos moze zdjecia wydrukow Wilgi ( 1:48 / 1:72 ) ? bo z tego, co zrozumialem, tez byla zrobiona.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia Takie tam: - kalki - wnętrze kabiny - podwozie - zespól śmigło-silnik - powierzchnie nośne - kadłub - szyby 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia 11 minut temu, Wojtek59 napisał: Takie tam: - kalki - wnętrze kabiny - podwozie - zespól śmigło-silnik - powierzchnie nośne - kadłub - szyby To jaka skala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia Psia kość. SKS. 1/72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia (edytowane) 2 godziny temu, Wojtek59 napisał: - powierzchnie nośne Powyginane w banan. Ile ja się nakombinowałem żeby klapy i lotki w RWD-9 były proste. Widać niepotrzebnie. Można sprzedawać i takie coś 2 godziny temu, Wojtek59 napisał: podwozie Podpory naprawdę nie muszą być umieszczone wszędzie. A na pewno nie tak, aby ślady po nich zmieniały części w ospowate koszmarki, Edytowane 3 Grudnia przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia dzieki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia 2 godziny temu, HKK napisał: Powyginane w banan. Producent przyjmuje reklamacje. 2 godziny temu, HKK napisał: Widać niepotrzebnie. Można sprzedawać i takie coś Taki model biznesowy. 2 godziny temu, HKK napisał: Podpory naprawdę nie muszą być umieszczone wszędzie. A na pewno nie tak, aby ślady po nich zmieniały części w ospowate koszmarki, Prawda. Co ja się, k-wa namordowałem wycinając to podwozie, to tylko ja wiem. Trzeba pamiętać, że model jest robiony w 1/48 a potem przeskalowany, z wszystkimi konsekwencjami z tego wynikającymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia 6 minut temu, Wojtek59 napisał: Co ja się, k-wa namordowałem wycinając to podwozie, to tylko ja wiem. ja w A-modelu zrobilem prawie wszystko od nowa i bez wycinania... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia (edytowane) Mała burza wokół Bregueta XIX minęła, więc chciałbym kilka słów napisać od siebie. Zajmując pozycję neutralnie - obojętną przychyla się w stronę kolegów krytykujących model Bregueta. Dlaczego? Na FB już na etapie projektowania modelu nieśmiało zwróciłem uwagę autorowi, że coś z tym Breguetem jest nie tak jeśli chodzi o uzbrojenie bombowe. Przeglądając to co mam i można znaleźć o Breguecie stwierdziłem, że autor oparł projekt samolotu na Planach Modelarskich nr 118 z 1984 roku. Autor planów (p. Bączkowski) zacna postać. Tylko, że te plany reprezentują poziom wiedzy z połowy lat osiemdziesiątych, czyli 40 lat temu. Wiele się zmieniło, mamy Internet i dostęp do materiałów zagranicznych. Autorowi projektu to chyba jednak nie przeszkadzało. Szybkie poszukiwania i startujemy z projektem. W tym projektowaniu jest jak widać dobry, ale uwag i krytyki, nawet przychylnej do projektów, nie przyjmuje. Jego sprawa. Kolego Jaro, jestem w stanie zrozumieć sporą cześć Twoich argumentów ale: - Jaką wersję prezentuje model który zapewne masz, lub planujesz nabyć? - W Polsce były używane 2 (a w zasadzie 3 wersje). - Klasyka to wersja B2 - bombowa i A2 - rozpoznawcza. - Jaką wersję wg Ciebie reprezentuje model? Czy ma to dla Ciebie znaczenie? - Dla mnie ma. Ten model nie przedstawia żadnej z tych wersji. Przestaw wersję PM118. Breguet XIX , pomijają wyrzutniki skrzydłowe posiadał wyrzutniki pionowe bomb w kadłubie. W PM118 są one również widoczek. W planach (rysunkach) jednak autor je pominął. Na załączonych fragmentach planów spód kadłuba ma pobieżnie zaznaczony przedni wyrzutnik jako ramkę. Jak bomby miałyby wypadać z niego? Lipa. Na drugim rysunki dwa otwory na wyrzutniki widoczne w spodzie kadłuba (15, 17). Jednak są. Drobna korekta i model byłby ekstra. Ale autor chyba nie miał serca aby go dopieścić. Ot i przyczyna burzy. Pozdrawiam fanów Br. XIX. Edytowane 3 Grudnia przez Jarekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia (edytowane) Witam,skoro mnie wywołałes to odpowiem.Po pierwsze jak pisałem już wyżej na szmatopłatach się nie znam (dla tego napisałem że dla mnie przypomina))więc modelu nie mam i nie zamierzam posiadać,po drugie jeśli obiekt mnie interesuje kupię(PZL P24G posiadam zrobiony z poprawkami,było sporo) ,zweryfikuję i poprawię w miarę możliwości,po trzecie jeśli coś mnie nie interesuje lub nic z tym się nie da zrobić olewam i nie kupuje,nie obrzucam też autora błotem,bo i po co,jego piaskownica,jego bajka szkoda nerwów i czasu.I tego ostatniego zacne grono jak widzę nie może mojej skromnej osobie darować i sobie odpuścić przyjemności bicia piany,no bo wolno, bo mają prawo i tym podobne dyrdymały...to tyle z mojej strony,resztę dopiszą biegli w arkanach pianobójczych:) Edytowane 4 Grudnia przez Jaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia 18 minut temu, Jaro napisał: Witam,skoro mnie wywołałes to odpowiem.Po pierwsze jak pisałem już wyżej na szmatopłatach się nie znam (dla tego napisałem że dla mnie przypomina))więc modelu nie mam i nie zamierzam posiadać,po drugie jeśli obiekt mnie interesuje kupię(PZL P24G posiadam zrobiony z poprawkami,było sporo) ,zweryfikuję i poprawię w miarę możliwości,po trzecie jeśli coś mnie nie interesuje lub nic z tym się nie da zrobić olewam i nie kupuje,nie obrzucam też autora błotem,bo i po co,jego piaskownica,jego bajka szkoda nerwów i czasu.I tego ostatniego zacne grono jak widzę nie może mojej skromnej osobie darować i sobie odpuścić przyjemności Wiesz Kolego, płyta Ci się zacięła i bardzo nieprzyjemnie zdarła. I to już dość dawno. Kto jak kto kto ale @Jarekk odniósł się wyłącznie do modelu i to w bardzo wywazony sposób. Twoja reakcja była taka sama jak wcześniej. Każda nieprzychylna opinia na temat modeli 3D to dla Ciebie jest bicie piany, dyrdymały i obrzucanie autora błotem. Nie wiem, czy autor modeli to Twoja rodzina, ziom, czy po prostu idol, ale takie można odnieść wrażenie z Twoich powtarzalnych i tak - agresywnych reakcji. Ochłoń trochę i wyluzuj, bo na razie jak widzę, że coś tu napisałeś, to jeszcze zanim zacznę to czytać to wiem co przeczytam. Michał PS. Nie lubię kupować kotów w worku, więc uwagi zawarte w wątku uważam za bardzo wartościowe i dające pojęcie o tym czego się można spodziewać po modelach o których tu się mówi. Michał 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia Ale to jest prawdą, kupowanie modeli bo ktoś pochwalił albo dokopał mija się z celem. Każdy ocenia wedle swoich możliwości manualnych, finansowych, czasowych. Widziałem skopane modele za setki i cacka z takich strychniną, że mała głowa. Przy druku 3d mogą być oba takie przypadki. I Jaro pisze w tym kontekście, Ja też mam ciut dosyć ciągłego czytania, że be. Rozumiem, gdy ktoś kupił i mu się ulewa, ale tekst, bo na zdjęciu??! Cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia (edytowane) 1 godzinę temu, socjo1 napisał: Wiesz Kolego, płyta Ci się zacięła i bardzo nieprzyjemnie zdarła. I to już dość dawno. Kto jak kto kto ale @Jarekk odniósł się wyłącznie do modelu i to w bardzo wywazony sposób. Twoja reakcja była taka sama jak wcześniej. Każda nieprzychylna opinia na temat modeli 3D to dla Ciebie jest bicie piany, dyrdymały i obrzucanie autora błotem. Nie wiem, czy autor modeli to Twoja rodzina, ziom, czy po prostu idol, ale takie można odnieść wrażenie z Twoich powtarzalnych i tak - agresywnych reakcji. Ochłoń trochę i wyluzuj, bo na razie jak widzę, że coś tu napisałeś, to jeszcze zanim zacznę to czytać to wiem co przeczytam. Michał PS. Nie lubię kupować kotów w worku, więc uwagi zawarte w wątku uważam za bardzo wartościowe i dające pojęcie o tym czego się można spodziewać po modelach o których tu się mówi. Michał Wiesz co,mam naprawdę dosyć tłumaczenia się ze swojego stanowiska,kolega wywołał mnie to odpisałem,a że to samo,bo takie mam zdanie,i robię to co piszę,gdzie niby chwalę wydruki czy pieję hymny pochwalne autorowi albo obrażam ludzi z opinią negatywną?Ja jestem agresywny???Jeśli jesteś tak delikatny to ok,sorry że uraziłem wysublimowany smak edytorski,tylko nie wiem po jakiego grzyba wcinasz się w wątek,chyba właśnie dla tego...czy to ja posądzam o konotacje z autorem i insynuuje jakieś powiązania z gościem czy Ty?I właśnie tu jest chyba sedno jak nie jesteś z nami to na pewno przeciwko,ciężko załapać że stoje obok,trzeba od razu szufladkować i gnoić? Edytowane 4 Grudnia przez Jaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia 2 godziny temu, India napisał: Rozumiem, gdy ktoś kupił i mu się ulewa, ale tekst, bo na zdjęciu??! W sumie to ja zanim kupię patrzę na zdjęcia oryginałów i porównuję to co porównać można. Detale/ich brak, uproszczenia, błędy. Co w tym dziwnego? 2 godziny temu, Jaro napisał: albo obrażam ludzi z opinią negatywną? W pewnym sensie tak pisząc, że robią gównoburzę. Tym bardziej, że to projekcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia (edytowane) 26 minut temu, TM48 napisał: W pewnym sensie tak pisząc, że robią gównoburzę. Tym bardziej, że to projekcja. Nie ja użyłem tego typu sformułowania pierwszy i nie ja jestem jego autorem,i nie wiem co samo słowo ma do obrażania tym bardziej wyrwane z kontekstu,czytałem już gorsze teksty tutaj,no ale jak się chce psa uderzyć to kij się zawsze znajdzie prawda? I tak koło wzajemnej adoracji toczy się dalej i dalej... Edytowane 4 Grudnia przez Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia (edytowane) 29 minut temu, TM48 napisał: W sumie to ja zanim kupię patrzę na zdjęcia oryginałów i porównuję to co porównać można. Detale/ich brak, uproszczenia, błędy. Co w tym dziwnego? Również nic niezwykłego nie ma w tym, że się swoimi spostrzeżeniami dzielisz. Nawet, a zwłaszcza wtedy, gdy są negatywne. Nie każdy jest w stanie dostrzec błędy i porażki a tym bardziej odróżnić je od ograniczeń technologii. Po prostu, krytyczne opinie na temat produktów czy usług (wszelkich) to rzecz istotna i potrzebna. A że mogą te opinie być błędne czy nacechowane niewiedzą lub uprzedzeniami, to inna sprawa, trudno. Ale uciszanie krytyki na zasadzie "po co mącić wodę", "nie podoba się nie kupuj" itd. czyni więcej szkody niż pożytku. Na tej samej zasadzie, można postulować - nie lubisz krytyki, nie krytyku. Czytaj tylko pochlebne recenzje, np te sponsorowane. Edytowane 4 Grudnia przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia (edytowane) Masz po części rację, ale ja nikogo nie uciszam,nie zabraniam,nie chwalę,pytam tylko po co,(satysfakcji dokopania,merytorycznie czy bo lubię) ale za każdym razem jak wyrażam własne zdanie to z automatu jestem dołączony do obrońców czy jak niedawno kumotrów,to mnie właśnie wkurza,,,a,bo daje się wyczuć w temacie kółko wzajemnej adoracji i głosy odmienne lub neutralne są z reguły pacyfikowane co na własnej skórze odczułem nie raz już.I myślę że wystarczy już tych wycieczek bo mijają się z konceptem wątku . Edytowane 4 Grudnia przez Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia 23 minuty temu, Jaro napisał: koło wzajemnej adoracji Uznałeś, że masz rację, a każdy kto sądzi inaczej zalicza się do koła wzajemnej adoracji. Innej możliwości nie ma. A jednak jest przeciwstawna możliwość i też jest na to powiedzenie. Jak ci kolejna osoba mówi, że wyglądasz jak koń to rozglądaj się za siodłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi