shadowmare Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 (edytowane) Cześć, model z zestawu IBG, na wstępie - wiem wiem gąsienice są paskudne ale 7TP miał być elementem dioramy i zestawowe poszły do T-26 a te gumy są właśnie od Mirage. Co do modelu - jest dosyć trudny momentami a już w szczególności jak się otwiera wnętrze. Nie jestem fanem przesadnego smarowania kurzem i brudem całego modelu, chciałem wyciągnąć maks z kolorów, miejscowo tylko używając olei, pigmentów i własnym sposobem robionego błota. Rzeczona diorama, trochę naciągana bo podobno białe nalepki były okolicznościowe tylko na czas Zaolzia. Edytowane 27 Listopada 2023 przez shadowmare 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 Fajna diorama. Podoba mi się. Choć przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem koncepcję tej dioramy. Co ta diorama koncepcyjnie ma przedstawiać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 27 Listopada 2023 Autor Share Napisano 27 Listopada 2023 Dzięki, wygrany pojedynek z T-26 Nie jestem przekonany czy ta wersja T-26 z nową wieżą była w 1939 roku w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 Zaolzie... Uuuuu-uu-u! Niebezpieczne tematy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Oznaczenia z Zaolzia to tam pikuś, ja się zastanawiam czy T-26 i 7TP się kiedykolwiek miały szansę spotkać w boju... Oba pojazdy fajnie wykonane, diorama też technicznie ładnie zrobiona, ale koncepcja kompletnie mi nie leży. Szkoda tej zamiany gąsienic, bo T-26 nie ma żadnych uszkodzeń które by uzasadniały takie "rozpadnięcie się" gąsienic, i nie wiem co by się musiało wydarzyć żeby za czołgiem zostały pojedyncze ogniwa. Nad drugim wózkiem jezdnym gąsienice dyndają jak... pasek plastiku, a nie jak metalowe pojedyncze ogniwa. Płotek przed czołgiem częściowo wisi w powietrzu i nie tworzy żadnej sensownej całości, mimo że teciak go nawet nie zdążył dotknąć. Jak robisz to błotko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 29 Listopada 2023 Autor Share Napisano 29 Listopada 2023 W dniu 27.11.2023 o 21:33, Mr_X napisał: Zaolzie... Uuuuu-uu-u! Niebezpieczne tematy! Kalkomanie z zestawu. 1 godzinę temu, filipsg napisał: Oznaczenia z Zaolzia to tam pikuś, ja się zastanawiam czy T-26 i 7TP się kiedykolwiek miały szansę spotkać w boju... T-26 były w Polsce więc szansa jest, nie jest to SF takie jakbym ustawił T-34. Chodziło o to że oba czołgi mają tego samego przodka - Vickersa. 1 godzinę temu, filipsg napisał: Oba pojazdy fajnie wykonane, diorama też technicznie ładnie zrobiona, ale koncepcja kompletnie mi nie leży. Szkoda tej zamiany gąsienic, bo T-26 nie ma żadnych uszkodzeń które by uzasadniały takie "rozpadnięcie się" gąsienic, i nie wiem co by się musiało wydarzyć żeby za czołgiem zostały pojedyncze ogniwa. Nad drugim wózkiem jezdnym gąsienice dyndają jak... pasek plastiku, a nie jak metalowe pojedyncze ogniwa. Płotek przed czołgiem częściowo wisi w powietrzu i nie tworzy żadnej sensownej całości, mimo że teciak go nawet nie zdążył dotknąć. Jak robisz to błotko? Fakt z tymi gąsienicami i płotkiem, możnaby je lepiej ułożyć. Błoto to roztopiony w kleju thin Gunze plastik pomalowany na brązowo plus piasek - pigment AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 (edytowane) 5 godzin temu, filipsg napisał: Oba pojazdy fajnie wykonane, diorama też technicznie ładnie zrobiona, ale koncepcja kompletnie mi nie leży. Szkoda tej zamiany gąsienic, bo T-26 nie ma żadnych uszkodzeń które by uzasadniały takie "rozpadnięcie się" gąsienic, i nie wiem co by się musiało wydarzyć żeby za czołgiem zostały pojedyncze ogniwa. Nad drugim wózkiem jezdnym gąsienice dyndają jak... pasek plastiku, a nie jak metalowe pojedyncze ogniwa. Płotek przed czołgiem częściowo wisi w powietrzu i nie tworzy żadnej sensownej całości, mimo że teciak go nawet nie zdążył dotknąć. Tematu szczegółowo nie studiowałem, ale na zdjęciach i filmach archiwalnych częściej chyba widać BT - bystrochodnej tanki. Czołgi bez gąsienic, a żołnierze bez butów Dziadek opowiadał, że jak kamandir dał spocznij, to polecieli w kapustę i zaczęli ją wchrzaniać na surowo, tak że to aż było żal patrzeć. Tzn. potem oczywiście przestało być smieszno, bo zaczęły się donosy... A tam! Grunt, że fajnie wyszło. Zwłaszcza 7TP. Edytowane 29 Listopada 2023 przez Mr_X 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 29 Listopada 2023 Autor Share Napisano 29 Listopada 2023 Dzięki. BT 5 i 7 to były ładne czołgi może kiedyś najdzie mnie chęć na kolejną dioramkę z którąś z tych maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Jakby Dragon wypuścił figurki, to bym zrobił mini-dioramkę z kapustą. "Poland 1939: cabbage rampage", ilustracja Ronald Volstad. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Jeśli chodzi o samego 7TP to wyszedł bardzo ładnie poza gąsienicami. Jak dla mnie niestety błąd z przełożeniem tych lepszych do T-26 bo tam jako rozwalone wcale nie robią dobrej roboty. Teren dioramy bardzo mi się podoba ale ułożenie elementów pierwszoplanowych już nieco mniej. Figurant trochę tak na siłę tam wsadzony - dziś robiłby sobie pewnie selfie, ale umieszczając scenkę w ówczesnych realiach to jakby czekał na oklaski na pustkowiu. Jednak sam 7TP jak najbardziej na plus a teren dioramy ma potencjał żeby zaistnieć w jakiejś bardziej skoordynowanej scenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 13 godzin temu, Mr_X napisał: Jakby Dragon wypuścił figurki, to bym zrobił mini-dioramkę z kapustą. "Poland 1939: cabbage rampage", ilustracja Ronald Volstad. Nie ma z tym problemu zleć komuś wydrukowanie w 3D figurek i pola z kapustą 10 godzin temu, TAW napisał: Jeśli chodzi o samego 7TP to wyszedł bardzo ładnie poza gąsienicami. Jak dla mnie niestety błąd z przełożeniem tych lepszych do T-26 bo tam jako rozwalone wcale nie robią dobrej roboty. Teren dioramy bardzo mi się podoba ale ułożenie elementów pierwszoplanowych już nieco mniej. Figurant trochę tak na siłę tam wsadzony - dziś robiłby sobie pewnie selfie, ale umieszczając scenkę w ówczesnych realiach to jakby czekał na oklaski na pustkowiu. Jednak sam 7TP jak najbardziej na plus a teren dioramy ma potencjał żeby zaistnieć w jakiejś bardziej skoordynowanej scenie. Dzięki, tak jak pisałem zdaje sobie sprawę odnośnie gąsek. Figurant wsadzony raczej z zamysłem zadumanej postawy "co dalej?". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 2 godziny temu, shadowmare napisał: Nie ma z tym problemu zleć komuś wydrukowanie w 3D figurek i pola z kapustą Trzeba przemyśleć koncepcyjnie, czy np. tawariszcz kamandir próbuje z Nagantem w łapie ich tam wyciągać z tej kapusty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) To jeszcze ja dodam kilka słów oceny. Mi bardzo się podoba koncepcja zrobienia zdjęcia dioramy na jakimś tle. Na zdjęciu wyszło to rewelacyjnie. W realu może tego nie będzie widać. W pełni zgadzam się z tym co napisał @TAW . Od siebie dodam, że jeśli miałeś koncepcję wygranego pojedynku to mam takie elementy do przemyślenia. Pojedynek wygrany, czołg unieruchomiony ale co się stało z załogą. Włazy pozamykane więc chyba siedzą w środku. No chyba raczej mało możliwe, że w wyniku ostrzału wszyscy zginęli. Czołg postrzelany dość znacznie i nie zapalił się? Nie widać śladów pożaru. Przestrzeliny na Teciaku są różnego kalibru i wyglądają jakby strzelano do niego z różnych kierunków. Może się mylę ale moja intuicja szepcze mi że coś tu nie gra. Nawet nie potrafię tego zdefiniować. Tak jak wcześniej napisałem modele fajnie wykonane, diorama podoba się a moje uwagi zapamiętać i wziąć pod uwagę przy następnym projekcie. Edytowane 1 Grudnia 2023 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 2 godziny temu, Endrju napisał: Mi bardzo się podoba koncepcja zrobienia zdjęcia dioramy na jakimś tle. Na zdjęciu wyszło to rewelacyjnie. Tak Verlinden zawsze robił. Cała diorama to mógł być czołg na maleńkiej podstawce a w tle dawał zdjęcie z jakimś zamczyskiem i kawałem lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 Quote Oznaczenia z Zaolzia to tam pikuś, ja się zastanawiam czy T-26 i 7TP się kiedykolwiek miały szansę spotkać w boju... T-26 były w Polsce więc szansa jest, nie jest to SF takie jakbym ustawił T-34. Chodziło o to że oba czołgi mają tego samego przodka - Vickersa. Kilka minut na wiki potrzeba, by sprawdzic, ze takiej szansy nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 52 minuty temu, adi napisał: Kilka minut na wiki potrzeba, by sprawdzic, ze takiej szansy nie bylo. Wikipedia to akurat nie jest najlepsze źródło wiedzy dla modelarzy no ale skoro się do niej odwołujesz to podziel się chociaż z nami swoimi odkryciami aby można się było do tego ewentualnie odnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 Prócz tego co Koledzy wcześniej wspomnieli... Fajnie wycieniowany T-26. Zbyt słabo natomiast jest, co kontrastuje z wcześniej wspomnianym, 7TP. Obicia na 7TP do mnie nie gadają. Trafienia jeśli są świeże powinny być w kolorze stali a nie zielone. Płotek bym wywalił. Wyglądałoby jak kawałek ogródka na środku skrzyżowania dróg. NIC nie wskazuje na to, że to ogrodzenie jest tam naturalnie. Pewnie polscy propagandyści je tm ustawili do zdjęć Dioramka całkiem spoko ale jest wiele elementów niespójnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi Napisano 4 Grudnia 2023 Share Napisano 4 Grudnia 2023 (edytowane) . Edytowane 4 Grudnia 2023 przez adi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi