Skocz do zawartości

Zerstorer Z-43 Trumpeter 1:350

LuckyStrike

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...

Updated z budowy, relingi zrobione i wymęczone. Na ten moment najlepiej jak potrafię. Tak wiem jak to wygląda.... Ogólnie relingi złamały moją psychikę😁 Teraz muszę w różnych miejscach zamalować "zacieki z kleju" No i te cholerne maszty i gdzieś tam koniec na horyzoncie... A jak będzie koniec to jakiś kolejny okręt w planach bo pomimo, że mój zerstorer wygląda jak wygląda to chyba połknąłem morskiego bakcyla i mam ochotę na dalsze klejenie w w przyszłości. Ten model jest dla mnie o tyle cenną lekcją, że wiem co w następnych modelach chcę zrobić inaczej żeby to lepiej wyglądało, szybciej szła robota i była mniej żmudna.

Screenshot_20250625-123232.Files by Google.png

Screenshot_20250625-123138.Files by Google.png

• Like 2

13 minut temu, LuckyStrike napisał:

Przy okazji pytanie do Szanownych, czy w waszej opinii warto inwestować w taki dodatek jak na zdjęciu?

Screenshot_20250626-200552.Chrome.png

Zależy od stopnia zawartości Twojego portfela, chęci poświęcenia czasu na montaż zestawu oraz chciejstwa zdetalowania modelu. To sa pytania,  na które każdy sobie odpowiada sam.

• Thanks 1

• 2 weeks later...

Update z budowy: Relingi zrobione, maszty zrobione całą drobnica też wszystko jest tyle że.... no właśnie poległem totalnie na olinowaniu. Klęska sromotna po dwóch dniach walki. Nie wiem co robię źle próbowałem przyklejać punktowo liny do masztów różnymi klejami i odpadają. Próbowałem jakoś na supeł przywiązać do masztu i też bez sukcesów. Jak już coś od biedy się przychwyciło to maszt oderwałem jak nie jeden to drugi. Niby już tak blisko mety z tą łajbą a taki problem wyszedł...Nie bardzo widzę tu jakieś rozwiązanie albo coś robię źle albo po prostu paluchy mam niezdarne i nie potrafię tego ogarnąć. Czy ktoś ma jakiś pomysł??? Helpunku bo chybą model wyląduje w koszu.😭😭😭

• Haha 1

tak na szybko.....

tu zaglądałeś :

2 godziny temu, LuckyStrike napisał:

....kleje od supergluta ....

dwie uwagi drobne ale może pomogą:

1) jak w miejscu łapania SG jest farba to on może słabo trzymać, ja zawsze tam skalpelem skrobnę żeby plastik wyszedł na wierzch (zazwyczaj nic potem nie widać a jak jednak widać to pędzelkiem poprawiam jak już całe olinowanie dobrze złapie i wyschnie)

2) bardzo ważne jest przemyślenie na samym początku kolejności robienia linek - najkrótsze w pierwszej kolejności a te najdłuższe i najwyższe na samym końcu

• Thanks 1