Soris Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Biały prostokąt z numerem- seria H, czarny prostokąt z numerem- seria C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 18 Maja Autor Share Napisano 18 Maja Mam w koszyku wszystkie. Powinno się zgadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 19 Maja Autor Share Napisano 19 Maja A co do malowania kadłuba i linii wodnej. Jakiej grubości ( w mm)powinna być ta linia? Pytam bo musiałbym zakupić też jakąś taśmę maskującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 20 Maja Autor Share Napisano 20 Maja Czy taka będzie odpowiednia w tej skali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Pewnie tak. Popatrz na zdjęcia, na dokumentację, ostatecznie instrukcję. Ja to robię trochę na czuja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Maja Autor Share Napisano 23 Maja Farby przyszły więc biorę się za kadłub. Dla jasności" C29 Hull Red pomaluję dolną część kadłuba. C33 Flat Black linię wodną. Przy okazji przy malowaniu będę się kierował linią wodną oznaczoną przez producenta C308 Gray część kadłuba powyżej linii wodnej. Czy ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja (edytowane) 4 godziny temu, LuckyStrike napisał: przy malowaniu będę się kierował linią wodną oznaczoną przez producenta (...) Czy ma to sens? Najprawdopodobniej ma. Edytowane 23 Maja przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Maja Autor Share Napisano 23 Maja Jak klej tylko chwyci to będzie malowane... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 30 Maja Autor Share Napisano 30 Maja Bazowe kolory poszły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja (edytowane) Następnym krokiem będzie położenie lakieru bezbarwnego i tu seria pytań: 1. Lakier w wersji błyszczącej czy mat?(Pytam pod kątem przyszłego brudzenia). 2. Pytanie fundamentalne brudzić czy nie brudzić i dokładać efekty zużycie jeżeli okręt będzie prezentowany na podstawce z zestawu a nie na dioramie przedstawiającej wodę? Jak to według sztuki powinno poprawnie wyglądać? 3. Relingi burtowe: doklejać już na tym etapie jak będę miał kadłub na gotowy (oczywiście uprzednio pomalowane) Czy czekać z tym na sam koniec budowy jak już wszystkie elementy nadbudówek będą gotowe. Pytam bo w niektórych filmikach na YT widziałem jak ludzie po malowaniu kadłuba od razu odklejają a w innych znowu artykułach czytałem, że na końcu. Edytowane 31 Maja przez LuckyStrike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja 1. Połysk pod kaleczki, potem łosze brudy syfy, a na sam koniec macik, żeby się nie świecił. 2. TAK. podstawka nie ma tu żadnego znaczenia. 3. Relingi na samym końcu przed macikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja 1. Większość osób stosuje nabłyszczanie. Mniejszość półmat lub mat. Ja akurat jestem w mniejszości. Nie lubię działać olejami na błyszczących powierzchniach. Natomiast pod kalkomanie co do zasady powierzchnia powinna być jak najbardziej gładka - czyli błyszczący. 2. Dziwne pytanie. Jak sobie stryjenka życzy i co jej w duszy gra. Mi na przykład grało tak: Ale to Tobie ma się podobać i pasować. 3. Relingi im później tym lepiej. Podobnie maszty i olinowanie - inaczej jest duża szansa, że połamiesz i pogniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja 3 godziny temu, socjo1 napisał: 1. Większość osób stosuje nabłyszczanie. Mniejszość półmat lub mat. Ja akurat jestem w mniejszości. Nie lubię działać olejami na błyszczących powierzchniach. Natomiast pod kalkomanie co do zasady powierzchnia powinna być jak najbardziej gładka - czyli błyszczący. ... no pacz pan... A KFS niedawno mi napisał, że to mity i klechdy staropolskie PS. tak, robię wg mitów i klechd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja 52 minuty temu, Thalgonis napisał: no pacz pan... A KFS niedawno mi napisał, że to mity i klechdy staropolskie PS. tak, robię wg mitów i klechd Pamiętam tę wymianę zdań, chyba nawet w niej brałem udział. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja Kwestia efektu który chce się osiągnąć. Im bliżej matu, tym bardziej wszystko staje sie filtrem, a mniej punktową aplikacją. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja 6 minut temu, Szydercza Gała napisał: Kwestia efektu który chce się osiągnąć. Im bliżej matu, tym bardziej wszystko staje sie filtrem, a mniej punktową aplikacją. Możesz tą myśl rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja Nie ma chyba co rozwijać. połysk jest gładki, a mat chropowaty. Cokolwiek wylejesz na połysko możesz zetrzeć, masz kontrolę niemal 100%. Im bardziej chropowata powierzchnia, tym więcej tego co wylałeś wlezie w zakamarki i usunąć sę nie da.Stą moje twierdzenie dobierasz lakiery do efektów jakie chcesz uzyskać. Chcesz filtorawć powierzchniowo, idziesz w maty. Chcesz robić punktowe efekty ciągniesz w stronę połysku. Oczywiście istnieje nieskończna ilość stadiów pośrednich. Trzeba po prostu wiedzieć co sie chce zrobić i odpowiednio dobrać sposób wykończenia powierzchni. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja 4 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Trzeba po prostu wiedzieć co sie chce zrobić i odpowiednio dobrać sposób wykończenia powierzchni i to jest klucz do wszelkiego sukcesu i największe wyzwanie, które z kolejnymi spartolonymi modelami prowadzi cię w stronę światłości 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 24 Lipca Autor Share Napisano 24 Lipca Zabieram się za kolejny etap po kadłubie czyli za elementy nadbudówek. I teraz te elementy oznaczone literą "h" będę zgodnie z instrukcją i rzutem z góry malował farbą H308 z mr hobby. Czyli tym jaśniejszym szarym. Moje pytanie jest natomiast takie. Ponieważ tą drobnicę będę malował oddzielnie przed przyklejeniem jak to łatwiej i lepiej ogarnąć, standardowo jak kadłub aerografem czy pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Lipca Share Napisano 24 Lipca Pędzlem to sobie możesz pokój pomalować 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 24 Lipca Share Napisano 24 Lipca Tu masz kolory. Większość szpeju w kolorze pokładu. Jest to co prawda Z-39 ale na kilku innych cesztyrach z różnych okresów widziałem podobnie. Na swoim z-30 kiedyś popełniłem błąd i pomalowałem na szaro to co powinno być... "pokładowe" Z-35 podobnie jak Z-39 miał również wyrzutnie torpedowe jak pokład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia Panowie, Wycinam i kleje i okazuje się, że w instrukcji jest jedna część nieoznaczona żadnym nunerem a na wypraskach nie widzę zbliżonego wyglądem elementu. Macie jakiś pomysł co z tym zrobić albo skąd wziąć taką część? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia 5 minut temu, LuckyStrike napisał: Panowie, Wycinam i kleje i okazuje się, że w instrukcji jest jedna część nieoznaczona żadnym nunerem a na wypraskach nie widzę zbliżonego wyglądem elementu. Macie jakiś pomysł co z tym zrobić albo skąd wziąć taką część? Ok już mam, po temacie. Nieaktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia Patrząc na instrukcję nie bardzo wiem jak mam te dwa elementy połączyć ze sobą i co ma w rezultacie powstać? Oglądałem archiwalne zdjęcia pokładów zerstorerów i nie potrafię tego zlokalizować ani nazwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia 5 godzin temu, LuckyStrike napisał: Patrząc na instrukcję nie bardzo wiem jak mam te dwa elementy połączyć ze sobą i co ma w rezultacie powstać? Oglądałem archiwalne zdjęcia pokładów zerstorerów i nie potrafię tego zlokalizować ani nazwać Obstawiam, że to Wasserbombenwerfer C/35 http://www.navweaps.com/Weapons/WNGER_ASW_Wasserbombenwerfer_pic.jpg 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi