Jump to content

T-72 Ural - Trumpeter 1/35 (09601)

Sebastian76
 Share

Recommended Posts

Cześć.

Z racji, iż udało się dobrnąć do końca, to miło mi zaprosić Was do zapoznania się z galerią końcową z pracy nad:

T-72 Ural - Trumpeter 1/35 09601

Model wzbogacony o wspaniałe gąsienice od Panzerwerk Design, oraz antenkę od Abera.

No i oczywiście pozdrowienia z Wrocławia

DSC00009-Poprawione-Szum.jpg

DSC00020-Poprawione-Szum.jpg

DSC00024-Poprawione-Szum.jpg

DSC00028.jpg

DSC00029.jpg

DSC00031-Poprawione-Szum.jpg

DSC00032-Poprawione-Szum.jpg

DSC00033-Poprawione-Szum.jpg

DSC00038-Poprawione-Szum.jpg

DSC00039-Poprawione-Szum.jpg

DSC00040-Poprawione-Szum.jpg

DSC00041-Poprawione-Szum.jpg

DSC00042-Poprawione-Szum.jpg

DSC00043-Poprawione-Szum.jpg

DSC00044-Poprawione-Szum.jpg

DSC00046-Poprawione-Szum.jpg

DSC00047.jpg

DSC00050-Poprawione-Szum.jpg

DSC00051-Poprawione-Szum.jpg

DSC00056-Poprawione-Szum.jpg

DSC00057-Poprawione-Szum.jpg

DSC00058-Poprawione-Szum.jpg

DSC00779.jpg

DSC01041-Poprawione-Szum.jpg

DSC01305-Poprawione-Szum.jpg

DSC01311-Poprawione-Szum.jpg

DSC01570-Poprawione-Szum-2.jpg

DSC01575-Poprawione-Szum.jpg

• Like 16

13 minut temu, robertmodelarz napisał:

Niezły Ural z tej 72. Model zacny- gratulacje.

Parę uwag:

- beczki w większości naszych czołgów były ocynkowane 

image.png.4a1a507865458dd822588492afef9f9b.png

i nie maiły przetłoczeń na spodzie i wierzchu beczki

image.png.1c65e568546e06ed23f8e93a8f7f283e.png

W naszych jak najbardziej. Faktycznie sporo jest materiałów na których widać cynkowane beczki.

Mój to rusek z początkowego okresu wcielania ich do "orkowej" armii - okolice 1973 roku. 

Uznałem, że mieli zwykłe rdzewiejące:)

36 minut temu, Endrju napisał:

Świetny model. Chyba prosto z poligonu. A i chyba nie jeden poligon przeszedł. :wojo:

Podoba mi się. :super:

Dziękuję :) . Faktycznie plan był taki, aby pouczyć się nieco uporządkowanego bałaganu  i poligonowego brudu.

Ja myśłe, że zamiast poligonowego, to wyszedł mi zdecydowanie frontowy, i to taki weteran :)

Fajny model podoba mi się, brudzenie nie przesadzone. Zarówno poligonowe i frontowe wozy nie zawsze były uwalone błotem od dołu do szczytu wieży podobnie jak uszkodzeniami .

Edited by bulik58
  • Like 1

1 minutę temu, robertmodelarz napisał:

To by się zgadzało!!!! Zieleń jedynie słuszna rosyjska. Trumpeter chyba zapomniał też o klapach przeprawowych, to żadna usterka. Były one na zawiasach i można było je zdemontować.

T-72 Urals in storage in Russia.

t-72 ural Model 3D in Czołg 3DExport

Ogólnie to Trumpek dał mi w kość :) 

Myślę, że sporo modeli upłynie zanim wrócę do tego producenta :)

Co do malowania to nawet nie ma namiarów w instrukcji co to za gagatek i z jakiej jednostki.

Znalazłem w sieci tylko to:

t-72 ural-1.jpg

• Like 1

15 minut temu, Sebastian76 napisał:

Co do malowania to nawet nie ma namiarów w instrukcji co to za gagatek i z jakiej jednostki.

Znalazłem w sieci tylko to:

Tak jest do dnia dzisiejszego ,  jedynym lekarstwem na polużnienie języka to Wódka w Rosji zdrożeje trzykrotnie - Wiadomości - Forbes.pl

T-72 to jest to co lubię. W każdym wydaniu. Model mógłby być lepszy - wiadomo, z szachownicą na pewno byłby lepszy 😉 . A tak na poważnie, to bardzo fajnie wyszło. Różnorodne brudzenie i  ameliniowe ubytki farby nadają charakteru. Mimo, że na etapie malowania nie ma żadnych wodotrysków to nie ma nudy i przyjemnie się ogląda ten czołg. Jestem na tak :super:

Co do zdjęcia wzorcowego egzemplarza to widać, że ma inne ekrany boczne. Dłuższa blacha, bez gumy na dole i z poprzecznym przetłoczeniem, takie jak na tym T-64:

1262991705_Beztytuu.jpg.96a4e05c6d66b46b9d2c02fa9d48d23f.jpg

Pisałeś, że zestaw dał Ci w kość. Czemu jeśli można wiedzieć? Też robiłem 72 z Trumpetera i pewnie większość części była wspólna i składało się całkiem dobrze. Czyżby im formy zaczęły siadać?

• Like 1

4 godziny temu, TAW napisał:

T-72 to jest to co lubię. W każdym wydaniu. Model mógłby być lepszy - wiadomo, z szachownicą na pewno byłby lepszy 😉 . A tak na poważnie, to bardzo fajnie wyszło. Różnorodne brudzenie i  ameliniowe ubytki farby nadają charakteru. Mimo, że na etapie malowania nie ma żadnych wodotrysków to nie ma nudy i przyjemnie się ogląda ten czołg. Jestem na tak :super:

Co do zdjęcia wzorcowego egzemplarza to widać, że ma inne ekrany boczne. Dłuższa blacha, bez gumy na dole i z poprzecznym przetłoczeniem, takie jak na tym T-64:

1262991705_Beztytuu.jpg.96a4e05c6d66b46b9d2c02fa9d48d23f.jpg

Pisałeś, że zestaw dał Ci w kość. Czemu jeśli można wiedzieć? Też robiłem 72 z Trumpetera i pewnie większość części była wspólna i składało się całkiem dobrze. Czyżby im formy zaczęły siadać?

Dziękuję :). Faktycznie nie jest to dokładnie ten ze zdjęcia, które odnalazłem już w trakcie prac nad modelem. Dlatego tu wychodzi też właśnie niedbalstwo Trumpentera, który zaoferował zestaw kalek pod randomowe zdjęcie z sieci, bez zachowania dbałości o to , aby pudło mogło zaoferować wykonanie dokładnie czołgu ze zdjęcia. 

Faktycznie dał mi popalić. Chodzi mi o etap obróbki części. Zestaw ma mnóstwo drobnych elementów i sporo z nich miało dość sporo nadlewek wymagających żmudnego ich usuwania. Biorąc pod uwagę ich ilość oraz rozmiar - przyprawiało mnie to momentami  o frustrację.  Drobne elementy wymagały sporo w tym względzie atencji :). Przyzwyczajony do jakości wyprasek Tacoma, tu było to dla mnie zdecydowanie in minus. Jeśli chodzi o pasowanie - to raczej problemów nie stwierdziłem :) 

Genialny model, aż mi się podstawówka przypomniała. Ja wtedy T-72 z Małego Modelarza skleiłem. Miłe wspomnienia. A te  beczki, z Wermachtu. To tak przy okazji mojego warsztatu się dowiedziałem, że ruscy nie mając technologii do produkcji kanistrów, podczas WWII ukradli całą fabrykę niemcom. Aż do lat 70 tłukli kanistry, a beczki pewnie też, z inskrypcjami Wermachtu.

• Like 1

1 godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał:

Wspaniała 72. Ciekawie pomalowana i ubrudzona. Hitem dla mnie są listki. 💪

Mam taką wspaniałą maszynkę- powiem szczerze robi robotę. Suchy liść i naprzód - metodą musztry bojowej do pełnego opanowania zagadnienia. Polecam!!!!

BORDER BD0015 - Wycinarka liści do skali 1/35

18 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Mam taką wspaniałą maszynkę- powiem szczerze robi robotę. Suchy liść i naprzód - metodą musztry bojowej do pełnego opanowania zagadnienia. Polecam!!!!

BORDER BD0015 - Wycinarka liści do skali 1/35

Też mam tylko z innego brandu - chyba green stuff, ale mam wrażenie, że te liści są trochę za duże do 1:35...  

W dniu 12.12.2023 o 19:49, copycat napisał:

Genialny model, aż mi się podstawówka przypomniała. Ja wtedy T-72 z Małego Modelarza skleiłem. Miłe wspomnienia. A te  beczki, z Wermachtu. To tak przy okazji mojego warsztatu się dowiedziałem, że ruscy nie mając technologii do produkcji kanistrów, podczas WWII ukradli całą fabrykę niemcom. Aż do lat 70 tłukli kanistry, a beczki pewnie też, z inskrypcjami Wermachtu.

Bardzo mi miło. Dziękuję za miłe słowa :)

W dniu 18.12.2023 o 09:08, WPR napisał:

Też mam tylko z innego brandu - chyba green stuff, ale mam wrażenie, że te liści są trochę za duże do 1:35...  

Ja korzystałem z gotowych od Ammo i musze powiedzieć, że jak na moją estetykę to są fantastyczne. Skala w porządku, kolorki (każdy listek posiada wiele odcieni).

maple-autumn.jpg