Sebastian76 Napisano 10 Grudnia 2023 Napisano 10 Grudnia 2023 Cześć. Z racji, iż udało się dobrnąć do końca, to miło mi zaprosić Was do zapoznania się z galerią końcową z pracy nad: T-72 Ural - Trumpeter 1/35 09601 Model wzbogacony o wspaniałe gąsienice od Panzerwerk Design, oraz antenkę od Abera. No i oczywiście pozdrowienia z Wrocławia 16 Cytuj
Endrju Napisano 10 Grudnia 2023 Napisano 10 Grudnia 2023 Świetny model. Chyba prosto z poligonu. A i chyba nie jeden poligon przeszedł. Podoba mi się. 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2023 Napisano 10 Grudnia 2023 Niezły Ural z tej 72. Model zacny- gratulacje. Parę uwag: - beczki w większości naszych czołgów były ocynkowane i nie maiły przetłoczeń na spodzie i wierzchu beczki 1 Cytuj
Sebastian76 Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Napisano 10 Grudnia 2023 13 minut temu, robertmodelarz napisał: Niezły Ural z tej 72. Model zacny- gratulacje. Parę uwag: - beczki w większości naszych czołgów były ocynkowane i nie maiły przetłoczeń na spodzie i wierzchu beczki W naszych jak najbardziej. Faktycznie sporo jest materiałów na których widać cynkowane beczki. Mój to rusek z początkowego okresu wcielania ich do "orkowej" armii - okolice 1973 roku. Uznałem, że mieli zwykłe rdzewiejące:) Cytuj
Sebastian76 Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Napisano 10 Grudnia 2023 36 minut temu, Endrju napisał: Świetny model. Chyba prosto z poligonu. A i chyba nie jeden poligon przeszedł. Podoba mi się. Dziękuję . Faktycznie plan był taki, aby pouczyć się nieco uporządkowanego bałaganu i poligonowego brudu. Ja myśłe, że zamiast poligonowego, to wyszedł mi zdecydowanie frontowy, i to taki weteran Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2023 Napisano 10 Grudnia 2023 To by się zgadzało!!!! Zieleń jedynie słuszna rosyjska. Trumpeter chyba zapomniał też o klapach przeprawowych, to żadna usterka. Były one na zawiasach i można było je zdemontować. Cytuj
bulik58 Napisano 10 Grudnia 2023 Napisano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Fajny model podoba mi się, brudzenie nie przesadzone. Zarówno poligonowe i frontowe wozy nie zawsze były uwalone błotem od dołu do szczytu wieży podobnie jak uszkodzeniami . Edytowane 10 Grudnia 2023 przez bulik58 1 Cytuj
Sebastian76 Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Napisano 10 Grudnia 2023 1 minutę temu, robertmodelarz napisał: To by się zgadzało!!!! Zieleń jedynie słuszna rosyjska. Trumpeter chyba zapomniał też o klapach przeprawowych, to żadna usterka. Były one na zawiasach i można było je zdemontować. Ogólnie to Trumpek dał mi w kość Myślę, że sporo modeli upłynie zanim wrócę do tego producenta Co do malowania to nawet nie ma namiarów w instrukcji co to za gagatek i z jakiej jednostki. Znalazłem w sieci tylko to: 1 Cytuj
Sebastian76 Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Napisano 10 Grudnia 2023 7 minut temu, bulik58 napisał: Fajny model podoba mi się, brudzenie nie przesadzone. Zarówno poligonowe i frontowe wozy nie zawsze były uwalone błotem od dołu do szczytu wieży. Dzięki piękne, za miłe słowo:) 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2023 Napisano 10 Grudnia 2023 12 minut temu, Sebastian76 napisał: Ogólnie to Trumpek dał mi w kość Fakt, model ma sporo części, ale ja ze swoim powalczyłem znacznie dłużej!!!! Cytuj
bulik58 Napisano 10 Grudnia 2023 Napisano 10 Grudnia 2023 15 minut temu, Sebastian76 napisał: Co do malowania to nawet nie ma namiarów w instrukcji co to za gagatek i z jakiej jednostki. Znalazłem w sieci tylko to: Tak jest do dnia dzisiejszego , jedynym lekarstwem na polużnienie języka to Cytuj
Endrju Napisano 10 Grudnia 2023 Napisano 10 Grudnia 2023 Godzinę temu, robertmodelarz napisał: - beczki w większości naszych czołgów były ocynkowane pod warunkiem, że były to niemieckie beczki. Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2023 Napisano 10 Grudnia 2023 17 minut temu, Endrju napisał: pod warunkiem, że były to niemieckie beczki. Jak najbardziej!!!! Cytuj
TAW Napisano 11 Grudnia 2023 Napisano 11 Grudnia 2023 T-72 to jest to co lubię. W każdym wydaniu. Model mógłby być lepszy - wiadomo, z szachownicą na pewno byłby lepszy . A tak na poważnie, to bardzo fajnie wyszło. Różnorodne brudzenie i ameliniowe ubytki farby nadają charakteru. Mimo, że na etapie malowania nie ma żadnych wodotrysków to nie ma nudy i przyjemnie się ogląda ten czołg. Jestem na tak Co do zdjęcia wzorcowego egzemplarza to widać, że ma inne ekrany boczne. Dłuższa blacha, bez gumy na dole i z poprzecznym przetłoczeniem, takie jak na tym T-64: Pisałeś, że zestaw dał Ci w kość. Czemu jeśli można wiedzieć? Też robiłem 72 z Trumpetera i pewnie większość części była wspólna i składało się całkiem dobrze. Czyżby im formy zaczęły siadać? 1 Cytuj
Sebastian76 Napisano 11 Grudnia 2023 Autor Napisano 11 Grudnia 2023 4 godziny temu, TAW napisał: T-72 to jest to co lubię. W każdym wydaniu. Model mógłby być lepszy - wiadomo, z szachownicą na pewno byłby lepszy . A tak na poważnie, to bardzo fajnie wyszło. Różnorodne brudzenie i ameliniowe ubytki farby nadają charakteru. Mimo, że na etapie malowania nie ma żadnych wodotrysków to nie ma nudy i przyjemnie się ogląda ten czołg. Jestem na tak Co do zdjęcia wzorcowego egzemplarza to widać, że ma inne ekrany boczne. Dłuższa blacha, bez gumy na dole i z poprzecznym przetłoczeniem, takie jak na tym T-64: Pisałeś, że zestaw dał Ci w kość. Czemu jeśli można wiedzieć? Też robiłem 72 z Trumpetera i pewnie większość części była wspólna i składało się całkiem dobrze. Czyżby im formy zaczęły siadać? Dziękuję :). Faktycznie nie jest to dokładnie ten ze zdjęcia, które odnalazłem już w trakcie prac nad modelem. Dlatego tu wychodzi też właśnie niedbalstwo Trumpentera, który zaoferował zestaw kalek pod randomowe zdjęcie z sieci, bez zachowania dbałości o to , aby pudło mogło zaoferować wykonanie dokładnie czołgu ze zdjęcia. Faktycznie dał mi popalić. Chodzi mi o etap obróbki części. Zestaw ma mnóstwo drobnych elementów i sporo z nich miało dość sporo nadlewek wymagających żmudnego ich usuwania. Biorąc pod uwagę ich ilość oraz rozmiar - przyprawiało mnie to momentami o frustrację. Drobne elementy wymagały sporo w tym względzie atencji . Przyzwyczajony do jakości wyprasek Tacoma, tu było to dla mnie zdecydowanie in minus. Jeśli chodzi o pasowanie - to raczej problemów nie stwierdziłem Cytuj
halset Napisano 11 Grudnia 2023 Napisano 11 Grudnia 2023 Piękna sprawa, postawiłbym u siebie na półce Ale prosi się o podstawkę. 1 Cytuj
Sebastian76 Napisano 11 Grudnia 2023 Autor Napisano 11 Grudnia 2023 Dziękuję za mile słowo Z tymi podstawkami to się nie mogę jakoś przemóc. Człowiek chciałby, ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać:) Cytuj
copycat Napisano 12 Grudnia 2023 Napisano 12 Grudnia 2023 Genialny model, aż mi się podstawówka przypomniała. Ja wtedy T-72 z Małego Modelarza skleiłem. Miłe wspomnienia. A te beczki, z Wermachtu. To tak przy okazji mojego warsztatu się dowiedziałem, że ruscy nie mając technologii do produkcji kanistrów, podczas WWII ukradli całą fabrykę niemcom. Aż do lat 70 tłukli kanistry, a beczki pewnie też, z inskrypcjami Wermachtu. 1 Cytuj
Kapitan_Kurt Napisano 17 Grudnia 2023 Napisano 17 Grudnia 2023 Wspaniała 72. Ciekawie pomalowana i ubrudzona. Hitem dla mnie są listki. Cytuj
robertmodelarz Napisano 17 Grudnia 2023 Napisano 17 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał: Wspaniała 72. Ciekawie pomalowana i ubrudzona. Hitem dla mnie są listki. Mam taką wspaniałą maszynkę- powiem szczerze robi robotę. Suchy liść i naprzód - metodą musztry bojowej do pełnego opanowania zagadnienia. Polecam!!!! Cytuj
WPR Napisano 18 Grudnia 2023 Napisano 18 Grudnia 2023 18 godzin temu, robertmodelarz napisał: Mam taką wspaniałą maszynkę- powiem szczerze robi robotę. Suchy liść i naprzód - metodą musztry bojowej do pełnego opanowania zagadnienia. Polecam!!!! Też mam tylko z innego brandu - chyba green stuff, ale mam wrażenie, że te liści są trochę za duże do 1:35... Cytuj
Sebastian76 Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Napisano 21 Grudnia 2023 W dniu 12.12.2023 o 19:49, copycat napisał: Genialny model, aż mi się podstawówka przypomniała. Ja wtedy T-72 z Małego Modelarza skleiłem. Miłe wspomnienia. A te beczki, z Wermachtu. To tak przy okazji mojego warsztatu się dowiedziałem, że ruscy nie mając technologii do produkcji kanistrów, podczas WWII ukradli całą fabrykę niemcom. Aż do lat 70 tłukli kanistry, a beczki pewnie też, z inskrypcjami Wermachtu. Bardzo mi miło. Dziękuję za miłe słowa Cytuj
Sebastian76 Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Napisano 21 Grudnia 2023 W dniu 18.12.2023 o 09:08, WPR napisał: Też mam tylko z innego brandu - chyba green stuff, ale mam wrażenie, że te liści są trochę za duże do 1:35... Ja korzystałem z gotowych od Ammo i musze powiedzieć, że jak na moją estetykę to są fantastyczne. Skala w porządku, kolorki (każdy listek posiada wiele odcieni). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi