Sebastian76 Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Cześć. Z racji, iż udało się dobrnąć do końca, to miło mi zaprosić Was do zapoznania się z galerią końcową z pracy nad: T-72 Ural - Trumpeter 1/35 09601 Model wzbogacony o wspaniałe gąsienice od Panzerwerk Design, oraz antenkę od Abera. No i oczywiście pozdrowienia z Wrocławia 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Świetny model. Chyba prosto z poligonu. A i chyba nie jeden poligon przeszedł. Podoba mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Niezły Ural z tej 72. Model zacny- gratulacje. Parę uwag: - beczki w większości naszych czołgów były ocynkowane i nie maiły przetłoczeń na spodzie i wierzchu beczki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 13 minut temu, robertmodelarz napisał: Niezły Ural z tej 72. Model zacny- gratulacje. Parę uwag: - beczki w większości naszych czołgów były ocynkowane i nie maiły przetłoczeń na spodzie i wierzchu beczki W naszych jak najbardziej. Faktycznie sporo jest materiałów na których widać cynkowane beczki. Mój to rusek z początkowego okresu wcielania ich do "orkowej" armii - okolice 1973 roku. Uznałem, że mieli zwykłe rdzewiejące:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 36 minut temu, Endrju napisał: Świetny model. Chyba prosto z poligonu. A i chyba nie jeden poligon przeszedł. Podoba mi się. Dziękuję . Faktycznie plan był taki, aby pouczyć się nieco uporządkowanego bałaganu i poligonowego brudu. Ja myśłe, że zamiast poligonowego, to wyszedł mi zdecydowanie frontowy, i to taki weteran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 To by się zgadzało!!!! Zieleń jedynie słuszna rosyjska. Trumpeter chyba zapomniał też o klapach przeprawowych, to żadna usterka. Były one na zawiasach i można było je zdemontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Fajny model podoba mi się, brudzenie nie przesadzone. Zarówno poligonowe i frontowe wozy nie zawsze były uwalone błotem od dołu do szczytu wieży podobnie jak uszkodzeniami . Edytowane 10 Grudnia 2023 przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 1 minutę temu, robertmodelarz napisał: To by się zgadzało!!!! Zieleń jedynie słuszna rosyjska. Trumpeter chyba zapomniał też o klapach przeprawowych, to żadna usterka. Były one na zawiasach i można było je zdemontować. Ogólnie to Trumpek dał mi w kość Myślę, że sporo modeli upłynie zanim wrócę do tego producenta Co do malowania to nawet nie ma namiarów w instrukcji co to za gagatek i z jakiej jednostki. Znalazłem w sieci tylko to: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 7 minut temu, bulik58 napisał: Fajny model podoba mi się, brudzenie nie przesadzone. Zarówno poligonowe i frontowe wozy nie zawsze były uwalone błotem od dołu do szczytu wieży. Dzięki piękne, za miłe słowo:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 12 minut temu, Sebastian76 napisał: Ogólnie to Trumpek dał mi w kość Fakt, model ma sporo części, ale ja ze swoim powalczyłem znacznie dłużej!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 15 minut temu, Sebastian76 napisał: Co do malowania to nawet nie ma namiarów w instrukcji co to za gagatek i z jakiej jednostki. Znalazłem w sieci tylko to: Tak jest do dnia dzisiejszego , jedynym lekarstwem na polużnienie języka to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 Godzinę temu, robertmodelarz napisał: - beczki w większości naszych czołgów były ocynkowane pod warunkiem, że były to niemieckie beczki. Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Grudnia 2023 Share Napisano 10 Grudnia 2023 17 minut temu, Endrju napisał: pod warunkiem, że były to niemieckie beczki. Jak najbardziej!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Grudnia 2023 Share Napisano 11 Grudnia 2023 T-72 to jest to co lubię. W każdym wydaniu. Model mógłby być lepszy - wiadomo, z szachownicą na pewno byłby lepszy . A tak na poważnie, to bardzo fajnie wyszło. Różnorodne brudzenie i ameliniowe ubytki farby nadają charakteru. Mimo, że na etapie malowania nie ma żadnych wodotrysków to nie ma nudy i przyjemnie się ogląda ten czołg. Jestem na tak Co do zdjęcia wzorcowego egzemplarza to widać, że ma inne ekrany boczne. Dłuższa blacha, bez gumy na dole i z poprzecznym przetłoczeniem, takie jak na tym T-64: Pisałeś, że zestaw dał Ci w kość. Czemu jeśli można wiedzieć? Też robiłem 72 z Trumpetera i pewnie większość części była wspólna i składało się całkiem dobrze. Czyżby im formy zaczęły siadać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 11 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2023 4 godziny temu, TAW napisał: T-72 to jest to co lubię. W każdym wydaniu. Model mógłby być lepszy - wiadomo, z szachownicą na pewno byłby lepszy . A tak na poważnie, to bardzo fajnie wyszło. Różnorodne brudzenie i ameliniowe ubytki farby nadają charakteru. Mimo, że na etapie malowania nie ma żadnych wodotrysków to nie ma nudy i przyjemnie się ogląda ten czołg. Jestem na tak Co do zdjęcia wzorcowego egzemplarza to widać, że ma inne ekrany boczne. Dłuższa blacha, bez gumy na dole i z poprzecznym przetłoczeniem, takie jak na tym T-64: Pisałeś, że zestaw dał Ci w kość. Czemu jeśli można wiedzieć? Też robiłem 72 z Trumpetera i pewnie większość części była wspólna i składało się całkiem dobrze. Czyżby im formy zaczęły siadać? Dziękuję :). Faktycznie nie jest to dokładnie ten ze zdjęcia, które odnalazłem już w trakcie prac nad modelem. Dlatego tu wychodzi też właśnie niedbalstwo Trumpentera, który zaoferował zestaw kalek pod randomowe zdjęcie z sieci, bez zachowania dbałości o to , aby pudło mogło zaoferować wykonanie dokładnie czołgu ze zdjęcia. Faktycznie dał mi popalić. Chodzi mi o etap obróbki części. Zestaw ma mnóstwo drobnych elementów i sporo z nich miało dość sporo nadlewek wymagających żmudnego ich usuwania. Biorąc pod uwagę ich ilość oraz rozmiar - przyprawiało mnie to momentami o frustrację. Drobne elementy wymagały sporo w tym względzie atencji . Przyzwyczajony do jakości wyprasek Tacoma, tu było to dla mnie zdecydowanie in minus. Jeśli chodzi o pasowanie - to raczej problemów nie stwierdziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 11 Grudnia 2023 Share Napisano 11 Grudnia 2023 Piękna sprawa, postawiłbym u siebie na półce Ale prosi się o podstawkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 11 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2023 Dziękuję za mile słowo Z tymi podstawkami to się nie mogę jakoś przemóc. Człowiek chciałby, ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 Genialny model, aż mi się podstawówka przypomniała. Ja wtedy T-72 z Małego Modelarza skleiłem. Miłe wspomnienia. A te beczki, z Wermachtu. To tak przy okazji mojego warsztatu się dowiedziałem, że ruscy nie mając technologii do produkcji kanistrów, podczas WWII ukradli całą fabrykę niemcom. Aż do lat 70 tłukli kanistry, a beczki pewnie też, z inskrypcjami Wermachtu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Wspaniała 72. Ciekawie pomalowana i ubrudzona. Hitem dla mnie są listki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał: Wspaniała 72. Ciekawie pomalowana i ubrudzona. Hitem dla mnie są listki. Mam taką wspaniałą maszynkę- powiem szczerze robi robotę. Suchy liść i naprzód - metodą musztry bojowej do pełnego opanowania zagadnienia. Polecam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 18 godzin temu, robertmodelarz napisał: Mam taką wspaniałą maszynkę- powiem szczerze robi robotę. Suchy liść i naprzód - metodą musztry bojowej do pełnego opanowania zagadnienia. Polecam!!!! Też mam tylko z innego brandu - chyba green stuff, ale mam wrażenie, że te liści są trochę za duże do 1:35... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2023 W dniu 12.12.2023 o 19:49, copycat napisał: Genialny model, aż mi się podstawówka przypomniała. Ja wtedy T-72 z Małego Modelarza skleiłem. Miłe wspomnienia. A te beczki, z Wermachtu. To tak przy okazji mojego warsztatu się dowiedziałem, że ruscy nie mając technologii do produkcji kanistrów, podczas WWII ukradli całą fabrykę niemcom. Aż do lat 70 tłukli kanistry, a beczki pewnie też, z inskrypcjami Wermachtu. Bardzo mi miło. Dziękuję za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2023 W dniu 18.12.2023 o 09:08, WPR napisał: Też mam tylko z innego brandu - chyba green stuff, ale mam wrażenie, że te liści są trochę za duże do 1:35... Ja korzystałem z gotowych od Ammo i musze powiedzieć, że jak na moją estetykę to są fantastyczne. Skala w porządku, kolorki (każdy listek posiada wiele odcieni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi