tornado Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 (edytowane) Długo nie sklejałem żadnego europejczyka, więc poszperałem w moich zapasach i postanowiłem zrobić zestaw Volvo F12 z HDSem + odkryta naczepa Trailor. Mniej więcej tak to ma wyglądać: Narazie zastanawiam się nad barwami w których ma być ciągnik. W necie znalazem kilka ciekawych fotek i myślę że coś z tych wybiorę: Ciągnik będzie sklejony z zestawu Revella i naczepa z Hellera: Edytowane 21 Stycznia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Świetnie ... pasowałby taki ustfiony jak na pierwszym zdjęciu. RASOWY EUROPEJCZYK Wpisuję się na listę oglądaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2006 Mi osobiście przypadło do gustu F12 z niską kabiną malowane w barwach biało-czerwonych. Ale do rzeczy. Jako że w zestawie burty stanowią całość razem z plandeką więc dokupiłem osobno same burty: Wciąż myślę nad barwami ciągnika, więc zacząłem budowę modelu od naczepy. Ramę już skleiłem i pomalowałem najpierw podkładem: a następnie całe podwozie na kolor czerwony: Niestety boki podogi miały tak wiele zagłębień że musiałem je całe zaszpachlować: Jak narazie to tyle, relację z budowy będę prowadził na bieżąco w miarę postępów prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 No to widzę, że prace ruszyły z kopyta. Widzę, że model ma wysoką kabinę, czy jest możliwość wykonania niskiej, czy też będziesz musiał improwizować Miałbym do Ciebie ogromną prośbę. Co prawda na PW wymieniliśmy wstępnie informacje kto i czym maluje. Czy nie sprawiło by Ci problemu dopisywanie jakich farb jakich producentów używasz, pomogłoby mi to w moich zmaganiach z modelami pojazdów. Powiem szczerze, że ta czerwień na ramie naczepy wygląda imponująco ... zupełnie jak fabrycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2006 No to widzę, że prace ruszyły z kopyta.Widzę, że model ma wysoką kabinę, czy jest możliwość wykonania niskiej, czy też będziesz musiał improwizować Miałbym do Ciebie ogromną prośbę. Co prawda na PW wymieniliśmy wstępnie informacje kto i czym maluje. Czy nie sprawiło by Ci problemu dopisywanie jakich farb jakich producentów używasz, pomogłoby mi to w moich zmaganiach z modelami pojazdów. Powiem szczerze, że ta czerwień na ramie naczepy wygląda imponująco ... zupełnie jak fabrycznie Kabiny nie będę zmieniał na niską, mam zamiar zostawić ją w globie. Duże powierzchnie maluję przeważnie sprayami, tak też uczyniłem w przypadku podwozia naczepy. Podkład jest firmy ACRYL LACK, puszka 500ml kosztuje 13,20 zł. i wystarcza mi na kilka modeli. Natomiast czerwień pochodzi z puszki MOTIPu, - Daewoo 73 L. Zaletą tych farb jest to że bardzo szybko schną i już po godzinie można model delikatnie wziąść w ręce, jednak aby nie odcisnąć śladów palców doradzam aby farba schhła około 24 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Dzięki MAESTRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tempest Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Fajne te cięzarówki. W jaki sposób tornado dokupiłeś same burty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2006 Fajne te cięzarówki. W jaki sposób tornado dokupiłeś same burty ? W każdej naczepie tego typu z Hellera są dwa borty do wersji z otwartą połówką plandeki. Ja miałem dwie takie naczepy, więc razem 4 burty. Reszte dokupiłem od innych modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Jak widze takie Volvo to zawsze przypominaja mi sie te maszyny w malowaniu PLO . Nie myslales aby dac mu jakies rodzime znane ubranko np. PKS-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2006 Chętnie bym pomalował F12 w rodzimych barwach, jednak jak na złość jeżdżę tyle po Polsce i jakoś nic ciekawego nie widuję po za takimi jak na pierwszej fotce W necie tez szukałem i to właśnie te fotki które zamieściłem pochodzą z niego. Natomiast PKS hulał na Renaultach i Iveco. Dajcie mi fotkę rodzimego zestawu, a postaram się taki zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 (edytowane) Mam PeKaEs-y ale to inne modele http://www.easttruck.de/html/fotogalerie_pekaes.html http://lkw-infos.net/images/lkw-hst/volvo/fh12-460-fh16/teil-2/Volvo-FH12-PKS-240404-1-PL.jpg Edytowane 21 Stycznia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2006 Z budową modelu w barwach PKSu noszę się można powiedzieć od zawsze ( zresztą sam tam przepracowałem jako kierowca ponad 12 lat ) Nawet wysałem kilka maili do dyrekcji PKSu z prośbą o kilka fotek i jakąś dokumentację. Niestety do dzisiaj nie otrzymałem od nich żadnego odzewu :( Okonek jak sam zauważyłeś PKS nie dysponował w latach świetności Volva F 12 żadnym z tych pojazdów. W ówczesnym czasie chodziły tylko Renaulty i Iveca. Jednak nie widze problemów z wykonaniem zestawu w barwach PKSu ponieważ właśnie dzisiaj zamówiłem trzy ciągniki siodłowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly_jabko Napisano 22 Stycznia 2006 Share Napisano 22 Stycznia 2006 hehe i raczej sie nie doczekasz na zadna ospowiedz.... ja pracuje w PKSie tylko przy autobusach... i wiem jak tam dziala administracja... mi czesto na ccas nie przychodzi kartka od wyplaty a czasem wcale (dobrze ze kasas jest zawsze ) wiec na dokumentacje czy zdjecia bym nie liczyl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2006 Trochę popracowałem przy naczepie i oto są wyniki. Fotki robiłem przd chwilą ( wieczorem przy sztucznym oświetleniu), więc nie sa najlepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 29 Stycznia 2006 Share Napisano 29 Stycznia 2006 Co to za rejestracja DB 15628? Albo coś mi się pokićkało, albo takich w Polsce nie ma, a widzę znaczek PL obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2006 Co to za rejestracja DB 15628? Albo coś mi się pokićkało, albo takich w Polsce nie ma, a widzę znaczek PL obok. To są tablice z wałbrzyskimi numerami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 29 Stycznia 2006 Share Napisano 29 Stycznia 2006 Aha, nie wiem dla czego, ale jakoś nie zgadzała mi się ilość cyferek. Kurdesz, codziennie jeździ się a nie pamięta się, jak wyglądają tablice rejestracyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Lutego 2006 Autor Share Napisano 2 Lutego 2006 (edytowane) Aha, nie wiem dla czego, ale jakoś nie zgadzała mi się ilość cyferek. Kurdesz, codziennie jeździ się a nie pamięta się, jak wyglądają tablice rejestracyjne. Wczoraj byłem zarejestrować następny samochód i też otrzymałem tablice dwucliterową - DB. Przy okazji dowiedziałem się że dwuliterowa tablica jest dla gminy Wałbrzych, natomiast trzy literowe są powiatowe. Ale do rzeczy. Burty są już poszpachlowane i wyszlifowane: Podłogę wyszlifowałem idorobiłem słupki między burtowe a także przednią ścianę: no i oczywiście zrobiłem małą przymiarkę: Edytowane 2 Lutego 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 2 Lutego 2006 Share Napisano 2 Lutego 2006 też otrzymałem tablice dwucyfrową DB. Przy okazji dowiedziałem się że dwucyfrowa tablica jest dla gminy Wałbrzych, natomiast trzy cyfrowe są powiatowe. Cyferki, literki, kto by się przejmował takimi szczegółami. Akurat literki mi się zgadzały, tylko jakoś amnezja, co do ilości cyferek w tablicach dwuliterkowych, mnie dopadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Lutego 2006 Autor Share Napisano 2 Lutego 2006 No tak zamiast napisać literki, to napisałem cyferki Już to poprawiłem. A na tablicy dwuliterowej cyferek powinno być 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 19 Lutego 2006 Share Napisano 19 Lutego 2006 Co tam slychac w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 19 Lutego 2006 Autor Share Napisano 19 Lutego 2006 Co tam slychac w temacie No cóż, ostatnio jestem trochę zapracowany i nie bardzo mam czas na modelarstwo. Jednocześnie sklejam buldożer, więc czas na prace przy modelach jest podzielony na oba modele. Jednak są niewielkie postępy w budowie naczepy. Do spodu podłogi jest już przyklejona płyta ( przedłużenie ramy), a także wszystko pomalowałem podkładem. Jednak okazało sie że na obramowaniu podłogi nadal występują zagłębienia, wobec czego musiałem je ponownie zaszpachlować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 27 Lutego 2006 Share Napisano 27 Lutego 2006 Fajnie to wszystko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WALDEK Napisano 7 Marca 2006 Share Napisano 7 Marca 2006 (edytowane) Witam poznaliśmy się w Bytomiu. Cieszę się, że ktoś robi starsze ciężarówki są one, co prawda trudno dostępne, ale cieszą oko. Kawał dobrej roboty tak trzymać. A teraz z innej beczki załączam kilka zdjęć z folderów reklamowych Volvo. Podaje adres strony, z której są te zdjęcia jest to istna kopalnia z ciekawostkami. http://public.fotki.com/modeltrucks25thscale/truck_brochures/volvo/ Pozdrawiam i życzę powodzenia WALDEK. Edytowane 24 Marca 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 7 Marca 2006 Autor Share Napisano 7 Marca 2006 (edytowane) Witaj Waldi fajnie że znalazłeś czas aby tu zajżeć, no i że wstąpiłeś do klubu Wielkie dzięki za fotki napewno sie przydadzą Tak sie zastanawiam się czy do tego zestawu nie wykorzystać innego ciągnika, a F 12 zrobić w barwach PEKAES,u. Gdybyś miał ( lub ktoś inny) przypadkiem fotki F12 w barwach tej firmy, to byłbym bardzo wdzięczny za ich umieszczenie na forum. Szczególnie chodzi mi o fotki przedstawiające stare logo tej firmy. Pisałem w tej sprawie do PEKAESu, ale oni człowieka olewają Edytowane 10 Marca 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi