rtoipmodest Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 No to czym rozpuszczasz? I jakie ciśnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Września 2008 Autor Share Napisano 26 Września 2008 chwilowo Model Masterem i jestem zadowolony, o ciśnieniu trudno powiedzieć bo zepsuło mi się pokrętło w kompresorze i po prostu nie wiem, w każdym razie wystarczy. jeśli ciśnienie jest bardzo duże to farba momentalnie wysycha (chyba nawet jeszcze w locie - to sprawa rozpuszczalnika) i wtedy wytrąca ziarno. trzeba to dobrać trochę eksperymentalnie. teraz zawsze zanim się zabiorę do modelu to biorę jakiegoś manekina i sprawdzam krycie i jakość farby. najgorzej było wpaść na rozpuszczalnik, na szczęście Rafał podzielił się ze mną swoją mądrością. Wamod stosuję już tylko do mycia pędzli i ręcznego malowania, do aero za żadne skarby. a zawsze myslałem, że rozpuszczalnik to po prostu rozpuszczalnik... niestety mam spore zapasy Humbroli i muszę coś z nimi zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Jeśli chodzi o kolory rosyjskiej pancerki to zasada "na oko" sprawdza sie tu w 100%. Jeśli jestem w błędzie niech ktoś mnie poprawi. Osobiście przy moim KW to robiłem mieszanke z mocno zielonego i białego + odrobina jasno brązowego. Mieszając zielone kolory z zółtym też można uzyskać fajne odcienie. Do tego filtry, preshading, washe i pigment, czyli jednym zdaniem: Efekt końcowy nieprzewidywalny Grun żeby był zielony Tak więc nie widze celu w podawaniu numerków. Andrzej wybierz sobie jakiś zielony z tego co masz Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Jeśli chodzi o kolory rosyjskiej pancerki to zasada "na oko" sprawdza sie tu w 100%. Jeśli jestem w błędzie niech ktoś mnie poprawi. W pełni potwierdzam, ile czołgów tyle odcieni... Jeśli nie masz w ogóle żadnego zielonego zbliżonego na stanie, to kup albo Model Mastera albo Vallejo, w obydwóch przypadkach farba nazywa się Russian Armor Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Września 2008 Autor Share Napisano 26 Września 2008 macie rację Panowie, dziękuję. coś tam zamieszam na bazie zieleni z domieszką piaskowego. a jak się nie uda to dofiltruję. no i zawsze jest cleanlux :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Października 2008 Autor Share Napisano 1 Października 2008 no i coś tam wymieszałem... najpierw H91 potem cieniowanie H 102 z domieszką 110 niestety, tego cieniowania na fotce zbytnio nie widać. no i sidolux: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 delikatnie, ale widać.Myślę, że dodając jakieś filtry powinny bardziej wyciągnąć te różnice.Jednak jeśli za mało,nadal jeszcze jesteś na etapie,na którym można podciągać cienie. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Października 2008 Autor Share Napisano 1 Października 2008 na razie boję się dotykać aerka. starczy mi wrażeń na jakiś czas. filtry podciągnę na koniec, jak będę słonia eksplodował i kurzył. czarny wash całkiem dobrze na to wchodzi, zacząłem dziś z wieżą i częścią kadłuba. niestety zostały jeszcze gąski :-( a z nimi nie będzie prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 6 Października 2008 Autor Share Napisano 6 Października 2008 wolniej niż chciałbym ale powoli robię mastodonta. zakończyłem wash, niestety na zdjęciach efekt może nie być bardzo widoczny: a teraz czekają na mnie gąski i kompozycja podstawki... tylko że pracy za dużo... ale żółwie tempo to moja specjalność PS. a błotnika tak bardzo się chyba nie różnią po malowaniu? bo ciężko mi ocenić ale chyba nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 dobrze jest Żółwik, nie trza psuć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Żółwik, jaki znowu tempo? Żółwie?! Chyba gapardzie(czy jakie tam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Tak dłużej sie wpatruje, i mam odczucie, jakby ten "wymieniony,wymiendlony" był nieco szerszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 tak i nie. jak przykleiłem to okazało się, że jest szerszy o jakiś milimetr. później przygiąłem krawędż do góry tak jak być powinno, chociaż ten efekt jest przesadzony i teraz jest... węższy o jakieś 0, 25 milimetra. przed chwilą chwyciłem suwmiarke. wrażenie może być związane ze zniekształceniem w obiektywie i tym, że ten dorabiany błotnik jest podgięty do góry od samego przodu. efekt nie jest idealny ale cały czas leczę się z perfekcjonizmu :-) walczę ciężko z gąskami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Października 2008 Autor Share Napisano 12 Października 2008 idę jak burza, wkleiłem drogą perswazji pierwszą gąskę.. obawiałem się, że będzie to trudne, tymczasem poszło sprawnie. ładnie siadła na klej CA, nawet po pomalowaniu. naprawdę się zdziwiłem. jeśli już mam wybierać to wolę gumiaki od Trumpka. DS Dragona robi się lepkie po malowaniu i jest trudniejsze w montażu. nie jest idealnie ale lepiej już się nie da. powoli czas myśleć o podstawce, błotku, piasku itd itp. pozdrawiam wszystkich, którzy tu zaglądają. PS. wiem, że krzywo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Ładnie jest! Nie przesadzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Słitaśnie No git gitara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Witam! Podglądam czasem ten wątek - sam ślinię się na tego mastodonta . Praca idzie wspaniale . Można by jeszcze dodać jakąś rysę od odłamków lub rykoszetu na wieży czy coś w tym stylu - sprawia wrażenie "gładkiej i nieskazitelnej" w stosunku do zdemolowanego boku. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Fajnie widać cieniowanie na wieży Machaj teraz tą podstawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Października 2008 Autor Share Napisano 12 Października 2008 Panowie, powoli. najpierw błotko i kurz, później obicia i rysy... wszystko będzie ale czasu brak. tym bardziej, że wieża od strony zdemolowanego błotnika nosiła sporo śladów eksplozji. dzisiaj siadłem do pigmentów i jedna strona jest już brudna, podstawka gotowa na 90%. to znaczy konstrukcja, bo zanim ją wypełnię to trochę czasu minie. teren scenki był bardzo nieciekawy - płasko, jak na stole. ale postaram się może zrobić lej po minie na którą wjechał Klimek. dzięki za słowa wsparcia bo nieco się podłamałem - farbka zaczęła trochę odłazić z gąsienicy... ale są szanse, że opanuję sytuację :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 trochę odłazić z gąsienicy to baza pod syfek, i ja dziadzine rdzą, a rdzą ją ! PS. wiem, że krzywo! Crying or Very sad Jedyne krzywizny,jakie widzę...to te na kostropatych palcach, którymi właśnie piszę;p ale są szanse, że opanuję sytuację :-) No, i tu zaczynasz gadać do rzeczy ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Października 2008 Autor Share Napisano 14 Października 2008 prace błotne trwają, czyli pigmenty w dłoń: zaczynam znajomość z fixerem MIGa, na razie uczucia są mieszane. jeśli chodzi o kompozycję to będzie bardzo standardowa - co Wy na to? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Października 2008 Share Napisano 14 Października 2008 zaczynam znajomość z fixerem MIGa proponowałbym ja nieco opóźnić,a przyspieszyć tą z thinner`em tej samej firmy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Października 2008 Autor Share Napisano 14 Października 2008 czyli co mogę ulepszyć teraz lub w przyszłości? za dużo tych pigmentów według Ciebie czy za grubo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Października 2008 Share Napisano 14 Października 2008 Moim zdaniem pigmenty bardzo ladnie zrobione, urozmaicone. Kompozycja taka sobie, srednio ta ciezarowka pasuje, ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Października 2008 Share Napisano 14 Października 2008 ze zdjęc niewiele da sie wywnioskować, chodzi raczej o to, że thinner lepiej pracuje z pigmentami aniżeli fixer. Fixer jest bardziej "oleisty", niszczy fakture pigmentów, zmienia ich kolory,zmywa kurz na którym nam nieraz zalezy - fixer powinien być finalny, nie roboczy;) Przy małych powierzchniach różnicy MOŻE nie robi,ale juz przy wiekszych, niestety robi...cobym nie pisał, spróbujesz zrozumiesz ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi