Robi Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 cześć, mam 11 lat. to jest mój pierwszy model. Spitfire Mk.Vb (wersja europejska) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 30 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2023 farby z Hataka Hobby, model z revell, ale mam jeszcze P-51D-25 Mustang i czołg T-62, ale to później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 Trafiłeś w dobre miejsce. Zacznij na razie od tego, by nauczyć się dobrze przygotowywać części. Wycinanie, obróbka, polerowanie, spasowanie. W tym celu polecam filmy Agtom na YT . Potem przyjdzie czas na przygotowanie farb. Przynajmniej ja obrałbym taką kolejność. Nie zniechęcaj się! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 Wszystko wygląda elegancko, tak trzymaj, czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 Całkiem zgrabny warsztat pracy jak na początek. Oprócz pilnika zainwestował bym w papier ścierny np 400 i tubkę szpachli. Dzięki temu ukryjesz wszystkie łączenia i niedoskonałości po klejeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 Chętnie popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 30 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2023 właśnie, to są tylko pierwsze zdjęcia. teraz to jest prawie gotowy ale jeszcze trochę muszę popracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 30 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 30 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2023 tu naklejek jeszcze nie ma, ale do tego trzeba cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 (edytowane) Pierwsze koty za płoty. Jak będzie gotowy dokonaj samooceny - co wyszło i dlaczego wyszło, co nie wyszło i dlaczego nie. I w następnym modelu bazuj na tych wnioskach. Oczywiście warto też pokierować się opiniami forumowiczów... P. S. Te naklejki to kalkomania Edytowane 30 Grudnia 2023 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 30 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2023 dzięki wszystkim za rady, skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 naklejki już zrobione, teraz dokończyłem skrzydła ale jeszcze muszę zrobić nową naklejkę na prawe skrzydło ponieważ oderwała się z taśmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 Patrząc na Twoje malowanie pierwsze co myślę to: staraj się malować jednolitą, cienką warstwą, unikaj nierównego krycia oraz staraj się prowadzić równe brzegi (nie mylić z prostymi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 Musisz liczyć się z tym, ze dobrze wyglądające modele nie powstają przy użyciu najprostszych środków. To nie znaczy, że są to jakieś strasznie skomplikowane działania, ale też nie najprostsze. Innymi słowy budując model trzeba zastanowić się nad kolejnymi czynnościami. Czy lepiej jest najpierw wymalować krawędzie plam, a potem je wypełniać, czy odwrotnie? Czy obie te czynności zrobię jednym pędzelkiem, czy może lepiej użyć różnych. Czy takim pędzelkiem będę w stanie wymalować ramki oszklenia, bez zamazania elementów przezroczystych? Czy uda mi się malować plamy bez wchodzenia na oszklenie? Jeśli nie, to czy wiem jak to naprawić? Jeśli dalej nie, to może lepiej zamaskować oszklenie przed malowaniem? Doświadczeni modelarze też to robią. No, dobra, jeśli budują nieskomplikowane modele, to wiele rzeczy robią rutynowo, ale to dlatego, że przemyśleli to wcześniej i stały się one oczywistymi. Nieprzemyślane działanie może zepsuć każdy model i, szczególnie na początku modelarskiej drogi, warto wyrobić sobie odruch robienia rzeczy w modelu w sposób świadomy i przemyślany. W razie wątpliwości pomoże zrobienie testu na boku. W klasycznym modelarstwie redukcyjnym lepiej też nie zmyślać rzeczy, tylko sprawdzać zgodność z rzeczywistością. Kolory elementów, umiejscowienie oznaczeń, dobranie elementów właściwych dla danej wersji, pilnowanie właściwego położenia elementów prawy/lewy i przód/tył, zachowanie geometrii, takie sprawy. W modelu redukcyjnym to istotne aspekty nadające mu wartość i trzeba zwracać na to uwagę. Jeśli włączysz tego rodzaju myślenie, to budowa pewnie wydłuży się nieco, ale model będzie od razu o dwie klasy lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 No i super, poprawiaj rondle na skrzydła i dajesz mustanga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 teraz jest skończony, a mustang po otwarciu (niezaklejonego) pudełka wydaje się łatwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 w sumie to nie wiem czy teraz tego nie zacząć sklejać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 skrzydła już są poprawione więc może coś tam mi się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 Koledzy napisali Ci już trochę przydatnych rad, od siebie dodam tylko, że dobry model nie powstaje w tydzień - nie spiesz się, to nie wyścig. Masz 11 lat więc jeszcze dużo przed Tobą, ale im szybciej wyrobisz sobie prawidłowe nawyki tym szybciej osiągniesz dobre rezultaty. W modelarstwie niestety ważna jest precyzja, takie rzeczy jak upaprana owiewka czy poszarpany kamuflaż to podejrzewam kwestia chęci szybkiego ukończenia modelu. Przy następnym modelu poświęć mu więcej czasu a efekty będą o wiele lepsze. I słuchaj rad doświadczonych kolegów, którzy zęby na modelach zjedli - tak nauczysz się najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 (edytowane) ale teraz tak sobie myślę, że trzeba jeszcze wszystko rozłożyć, przygotować, a dzisiaj jest sylwester to nie mam zbytnio czasu, więc myślę że jutro na spokojnie to zrobię Edytowane 31 Grudnia 2023 przez Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 właśnie, to mój pierwszy model, więc ktoś może pomyśleć że to pośpiech ale z czasem wszystkiego się nauczę. w końcu staram się o jak najwięcej szczegółów ale idealny kamuflaż lub rysy jeszcze jest dla mnie trochę trudne ale różne rzeczy zrobiłem nie tak jak chciałem lub przypadkowo, z czasem wszystko poprawię ale tu macie rację ze nie ma pośpiechu i jeszcze będę nad tym cierpliwie pracował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 Bez presji, sklejaj tego mustanga, postaraj się poprawić na nowym modelu to co uważasz że Ci nie wyszło przy Spicie i klej następny. Po kilkunastu modelach będziesz już mniej więcej wiedział co i jak. Miłej zabawy, bo o to w tym wszystkim chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 co do upapranej owiewki, to po prostu moje niewygodne ułożenie ręki i za mocne przyłożenie pędzla, co znaczy że grubiej maluje. na pierwszym modelu nabiera się wprawy do następnych (co w cale nie znaczy że to był prawdopodobnie mój najdroższy model). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 (edytowane) Odnośnie malowania słów kilka: wyznacz ołówkiem sobie na podstawie instrukcji/zdjęć granice kolorów, przygotuj sobie farbę (rozcieńcz, nie maluj "z puchy") w osobnym pojemniczku, choćby i w blisterku po lekarstwach - sprawdź gdzieś na boku (koniecznie plastik, nie karton/papier - inne wchłanianie!) jej prowadzenie/ krycie, maluj najpierw wzdłuż granicy kolorów, nie staraj się od razu pomalować "na gotowo", zamaluj obszary wewnątrz wyznaczonych obszarów "na krzyż": raz poziomo, raz pionowo (lub raz w poprzek, raz wzdłuż płata), po każdej warstwie daj farbie wyschnąć, przy bardzo rzadkiej/słabo kryjącej farbie będzie potrzebne kilkukrotne powtórzenie pkt. powtórz pkt.2-6 dla każdego kolejnego koloru. Edytowane 31 Grudnia 2023 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi