Skocz do zawartości

PZL P.11C 1/72 AZUR + Part+Master+CMK+ inne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześc

Model rozpoczęty jeszcze w czasach zanim Arma i IBG myślały o swoich miniaturach, a kiedy te się pojawiły był na tyle zawansowany ze szkoda było przerywać. I choć zajęło to więcej czasu niż przewidywałem … dobrnąłem do końca J.

Zestaw to Azur, po pojawieniu się na rynku wstępnie zauroczony… teraz kijem bym nie ruszył. Do jego największych plusów chyba można zaliczyć jedynie blaszkę i żywiczną chłodnicę.

Z dodatków:

-blaszka Part S72-019  dedykowana do modelu Siedlce, użyłem przede wszystkim elementy do wnętrza i przód osłony silnika

- zestaw Master AM72-150 zawierający celowniki , Km-y i dysze Venturiego (rewelacja)

- silnik Bristol żywica CMK Q72010  

- tablica Yahu – niby dedykowana do tego modelu , ale trzeb było pomimo znacznego pocienienia ścianek , zmniejszyć jej szerokość o ok. 1mm, a tym samym pozbawić jednego z zegarów J

-przeróbki własne (modyfikacja kadłuba pod wiatrochron P.11, modyfikacje ryflowania na skrzydłach i statecznikach….) oraz zapożyczone z zestawu IBG śmigło i osłona silnika.

Miłego oglądania , wszelkie komentarze i uwagi mile widziane492929339_20240105_113033-Kopia.thumb.jpg.d965acaa81cfaad9b584f60a06ef706c.jpg

20240105_113454 - Kopia.jpg

20240105_113504 - Kopia.jpg

20240105_113513 - Kopia.jpg

20240105_113547.jpg

20240105_113556 - Kopia.jpg

20240105_113648.jpg

20240105_113738 - Kopia.jpg

20240105_113746 - Kopia.jpg

20240105_114017 - Kopia.jpg

20240105_114023 - Kopia.jpg

20240105_114218 - Kopia.jpg

20240105_114409 - Kopia.jpg

20240105_114448.jpg

20231231_140111 - Kopia.jpg

warsztat-1.JPG

warsztat-2.JPG

Edytowane przez Dzejo
  • Like 25
Napisano

Fajny. Pomyśl, czy nie wymienić celownika na coś bardziej finezyjnego.

Napisano

Podoba mi się. Ta konstrukcja wydaje mi się mało interesująca, a jednak model bardzo wpadł mi w oko. Dobra robota! 

Napisano

Elegancko się prezentuje. Fajnie, że chciało Ci się przerobić ten feler przed wiatrochronem. Też mam tego Azura i będzie chyba robił tylko za dawcę...

Napisano
8 godzin temu, zaruk napisał:

Autor pisze że to już jest wymienione na zestaw Master, co tu lepszego znaleźć?🤔

Świetny jest , szacun że nie porzuciłeś budowy mając na uwadze pojawienie się Army i IBG, widać włożona pracę - warto było!

Pozdr ww

Napisano
21 minut temu, wuwumaster napisał:

Autor pisze że to już jest wymienione na zestaw Master, co tu lepszego znaleźć?🤔

Świetny jest , szacun że nie porzuciłeś budowy mając na uwadze pojawienie się Army i IBG, widać włożona pracę - warto było!

Pozdr ww

Nie czytałem uważnie, przepraszam.  Mimo wymiany nie robi dobrego wrażenia.

Co więc można? Ano, zrobić samemu. Ten obecny zdecydowanie za bardzo rzuca się w oczy.

Obrączka z kawałka rozciągniętego patyczka do uszu, dwie nici do naciągów przyklejone na krzyż i odcięte. Na przykład.

Napisano
3 godziny temu, zaruk napisał:

Obrączka z kawałka rozciągniętego patyczka do uszu

jakos nigdy nie chcialy mi sie rozciagnac. Zreszta teraz to sa juz z papieru albo bambusa

ale mysle, ze celownik nie wyglada az tak zle. jest OK A cyly model - pierwsza klasa!

Zasluga Azura jest to, ze sprowokowal naszych do roboty ( Arma i IBG )

Napisano
2 godziny temu, zaruk napisał:

Nie czytałem uważnie, przepraszam.  Mimo wymiany nie robi dobrego wrażenia.

Co więc można? Ano, zrobić samemu. Ten obecny zdecydowanie za bardzo rzuca się w oczy.

Obrączka z kawałka rozciągniętego patyczka do uszu, dwie nici do naciągów przyklejone na krzyż i odcięte. Na przykład.

Też racja można próbować samemu, sprawdziłem jeszcze inbox zestawu - jest w pudle fototrawiony celownik,

Choć ten od Mastera to też trawionka na toczonej stopce.

Dla mnie temat o tyle ciekawy że zawsze te celowniki Mastera do PZLek robiły na mnie wrażenie, przynajmniej ich foty/rendery w sklepach, tutaj jest okazja zobaczyć na dobrze wykonanym modelu jak się to sprawdza po zamontowaniu.

Jak dla mnie faktycznie nie są b małe ale do zaakceptowania (na fotkach z powiększeniem wszystko wygląda trochę inaczej, a jak wiemy 11stka to dość mały model).

A jak autor modelu odbiera ten dodatek Mastera? Warto czy lepiej pozostać przy zestawowym? A może faktycznie "gdybym robił po raz drugi" to jak byłoby zrobione?

Pozdr ww

Napisano

Cześć

Bardzo dziękuję za Wasze miłe komentarze😃

9 godzin temu, wuwumaster napisał:
18 godzin temu, zaruk napisał:

myślałem o tym , tym bardziej ze nie jesteś pierwszy który to zauważył 🙂 , ze wszystkich dostępnych master jest najlepszy , tak sobie myślę ze co można byłoby z nim zrobić to zrezygnować z jednej części , gdyż okrąg składa się z dwóch elementów ... byłoby tyci cieniej. Opcje drucików i nici dość szybko odrzuciłem ... nie na moje nerwy i umiejętności 😉

5 godzin temu, BRAVO112 napisał:

Zasluga Azura jest to, ze sprowokowal naszych do roboty ( Arma i IBG )

coś w tym chyba jest , bo tego modelu pomimo jego bolączek sprzedało sie chyba całkiem sporo.

tyle ze teraz to jakbym miał robić drugą P.11 to sięgnął bym zdecydowanie po IBG

5 godzin temu, wuwumaster napisał:

A jak autor modelu odbiera ten dodatek Mastera? Warto czy lepiej pozostać przy zestawowym? A może faktycznie "gdybym robił po raz drugi" to jak byłoby zrobione?

Zestaw Mastera jest świetny i to nie tylko celowniki, ale i ich podstawy z charakterystycznym trójkącikiem, km-y oraz świetna dysza Venturiego. Te elementy robią robotę , i sam celownik jest trochę bardziej filigranowy od tego co dał IBG, lepszy od zestawowego Azura i Parta.

Drugi raz, możliwe ze tak jak wspomniałem powyżej, możliwe ze ograniczyłbym sie do pojedynczego okręgu zewnętrznego