Jump to content

Pemberton-Billing PB.25 Scout, Avis 1/72

awiatik
 Share

Recommended Posts

Moja teza o chowie wsobnym wyspiarzy kolejny raz się potwierdza. Brytyjskie maszyny to tzw. ciekawa uroda :)Powodzenia! 

• Haha 1

8 godzin temu, kozborn napisał:

Moja teza o chowie wsobnym wyspiarzy kolejny raz się potwierdza. Brytyjskie maszyny to tzw. ciekawa uroda :)Powodzenia! 

Fakt urodny on ci jest. Takie czasy ciekawe to były.

8 godzin temu, M.A.V. napisał:

taki wygląd to przemyślana strategia  ---->  nieprzyjacielowi na sam widok ręce opadają i nie ma jak strzelać...     :haha:

Przez moment to pewnie się zastanowił co to za dziwadło.

40 minut temu, barszczo napisał:

Dopracowany zestaw, tylko 500 elementów 😂. Spoglądam, bo ciekawostka spora :super:.

Dokładnie to.....499. A tak całkiem serio to całość wygląda całkiem przyjemnie.

Tak przy okazji. Zainspirowany po jednym z warsztatów kupiłem sobie Avię BH.10 z KP

37 minut temu, Sjmport napisał:

Tak przy okazji. Zainspirowany po jednym z warsztatów kupiłem sobie Avię BH.10 z KP

Budowałem tutaj BH-11. W magazynku czeka kilka  BH-9, 10 .,11..... lubię te czeskie samolociki.

2 godziny temu, awiatik napisał:

Budowałem tutaj BH-11. W magazynku czeka kilka  BH-9, 10 .,11..... lubię te czeskie samolociki.

Dlatego wybrałem BH.10 😉

Czekam na fotki z budowy. Mnie trochę krwi napsuł (czasami na własna prośbę sobie sam psułem). Olinowanie trzeba trochę wymyślać - ciekaw jestem czego Ty dopatrzysz się na fotkach :)

11 godzin temu, Kon_Bar napisał:

Czekam na fotki z budowy. Mnie trochę krwi napsuł (czasami na własna prośbę sobie sam psułem). Olinowanie trzeba trochę wymyślać - ciekaw jestem czego Ty dopatrzysz się na fotkach :)

Aby mi za dużo tej krwi nie napsuł, próbuję w miarę sensownie rozłożyć cały proces budowy. No i trochę zabawy będzie z naciągami.

Zdjęcia są takie sobie, ale coś tam widać i mam zagwozdkę  co do kolorystyki niektórych elementów: wąski pasek blachy przed silnikiem,  kratownicy kadłuba.

Jak nie uda się tego rozkminić, będzie wszystko zrobione tak jak w instrukcji modelu....

7 godzin temu, awiatik napisał:

Aby mi za dużo tej krwi nie napsuł, próbuję w miarę sensownie rozłożyć cały proces budowy. No i trochę zabawy będzie z naciągami.

Zdjęcia są takie sobie, ale coś tam widać i mam zagwozdkę  co do kolorystyki niektórych elementów: wąski pasek blachy przed silnikiem,  kratownicy kadłuba.

Jak nie uda się tego rozkminić, będzie wszystko zrobione tak jak w instrukcji modelu....

Czy belki łączące kadłub z usterzeniem  były drewniane?   Są chyba zbyt cienkie.

• 2 weeks later...
W dniu 7.02.2024 o 15:51, DobreMzimu napisał:

Czy belki łączące kadłub z usterzeniem  były drewniane?   Są chyba zbyt cienkie.

Tego nie wiem.....ale pewnie były  metalowe.

Na dzisiaj wygląda wszystko tak jak na zdjęciu.

Wszystko pomalowane i przygotowane do montażu końcowego....a zanim to nastąpi  zostaną nałożone kalki na gondolę kadłuba, po sklejeniu w całość było by to problematyczne.

423221557_1639893793083201_5135364806216493125_n.jpg

4 godziny temu, awiatik napisał:

Tego nie wiem.....ale pewnie były  metalowe.

Na dzisiaj wygląda wszystko tak jak na zdjęciu.

Wszystko pomalowane i przygotowane do montażu końcowego....a zanim to nastąpi  zostaną nałożone kalki na gondolę kadłuba, po sklejeniu w całość było by to problematyczne.

423221557_1639893793083201_5135364806216493125_n.jpg

Muszę spytać: jakiego kleju używasz jeśli części już pomalowane?

• Like 1

3 minuty temu, Sjmport napisał:

Muszę spytać: jakiego kleju używasz jeśli części już pomalowane?

Super glue  gęsty,średni i rzadki, w zależności co i gdzie wklejam. A jak jest możliwość to miejsca klejone czyszczę z farby  i wklejam na zwykły klej do plastiku.

Ot tyle.

• Like 1