giberes Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 Ten ostatni cytat mi też przyszedł do głowy, jak zaczęli się czepiać. Poza tym, przecież nie liczysz nitów i linii, to pylonami tym bardziej nie będziesz sobie gitary zawracał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2024 1 minutę temu, giberes napisał: Poza tym, przecież nie liczysz nitów i linii, Wyrosłem już z tej odmiany masochizmu 1 minutę temu, giberes napisał: pylonami tym bardziej nie będziesz sobie gitary zawracał Ale pylony są całkowicie poprawne. Raczej zakładam, że co poniektórzy nie połapali o co kaman i żyją w świecie własnej iluzji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 A co to za nieładna reakcja w uśmiechniętej Polsce? 11 minut temu, abtb napisał: Ja buduję Mi-8 Dobra, masz rację. Pytania nie było. Te pyłofiltry mnie zmyliły. Zastanawiało mnie, czy do Mi-17 da się podczepić pylony z Mi-8 i tyle. 13 minut temu, abtb napisał: UPK-23-250 Znam, używam, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2024 2 minuty temu, Grzes napisał: A co to za nieładna reakcja w uśmiechniętej Polsce? Trochę głupio się wytłumaczę - podszedłeś mnie przez zaskoczenie 3 minuty temu, Grzes napisał: Te pyłofiltry mnie zmyliły. No wiesz co - w Polsce się stosuje, to w Libii tym bardziej (trochę więcej piachu w powietrzu mają niż my) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 2 minuty temu, abtb napisał: w Polsce się stosuje Tak, ale u nas tylko w Mi-17 stąd ta zmyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2024 7 minut temu, Grzes napisał: Tak, ale u nas tylko w Mi-17 stąd ta zmyłka Ale, żeś się uparł Oczywiście należało by jeszcze wyjaśnić jedną, bardzo istotną kwestię (dla liczynitów) - model Hb to taka hybryda, że nie wiadomo czy to pies, czy wydra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 17 minut temu, abtb napisał: Ale, żeś się uparł Przecież sprzyznałem, że masz rację. Się w niczym nie upieram. 18 minut temu, abtb napisał: Oczywiście należało by jeszcze wyjaśnić jedną, bardzo istotną kwestię (dla liczynitów) - model Hb to taka hybryda, To inna sprawa 18 minut temu, abtb napisał: nie wiadomo czy to pies, czy wydra. Może myszojeleń? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2024 (edytowane) 31 minut temu, Grzes napisał: Może myszojeleń? Raczej szczekuszka tybetańska Kolega jeździł do Chin i w ramach pracy doktorskiej liczył te bestie na obszarze ich występowania. Może do tego rejonu latał właśnie taką chińską hybrydą Mi-8? Dobra - śmichy chichy a robotę trza pchać do przodu. Dziś planuję zamknąć temat i wygłosić mowę końcową I wziąć na warsztat wersję rozwojową - Mi-17 Edytowane 11 Czerwca 2024 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 (edytowane) Godzinę temu, abtb napisał: I wziąć na warsztat wersję rozwojową - Mi-17 Były tu problemy z Mi-8, to z Mi-17 zupełnie zagniesz parol Edytowane 11 Czerwca 2024 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2024 17 minut temu, giberes napisał: z Mi-17 zupełnie zagniesz parol A skądże znowu Jak wspomniałem we wstępie do warsztatu: W dniu 2.02.2024 o 07:15, abtb napisał: Odpalam mój ostatni warsztat w dziale śmigłowcowym to warsztatu Mi-17 NIE BĘDZIE Co najwyżej galeria. A w galerii to już nie ma co mądrościami sypać bo już pozamiatane i żadnych przeróbek nie będzie. Co prawda są jacyś tam frustraci co się pieklą i w galeriach, ale kto by się przejmował nimi i ich problemami A poza tym to tylko i latać nim nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 11 minut temu, abtb napisał: A poza tym to tylko i latać nim nie będę Jak mówiła moja niedoszła teściowa: może być, z tego się nie strzela . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2024 11 godzin temu, abtb napisał: Dziś planuję zamknąć temat Zgodnie z planem: Za tło "robią" dwa kolejne warsztaty do wyboru - można głosować 11 godzin temu, abtb napisał: i wygłosić mowę końcową A zatem parę słów na zakończenie Zvezda to to nie jest i szału nie ma. Trochę skrobania i szlifowania jest - szczególnie upierdliwe są ślady po łączeniu form suwakowych. Kilka rzeczy trzeba zrobić - trójkątna "osłona" dolnej części goleni podwozia (aczkolwiek niekoniecznie), charakterystyczne panele na dolnej części kadłuba oraz na górze i dole belki ogonowej, słupki mocowania anteny linowej, Co poniektórzy sugerują też zeszlifowanie ostatnich taśm mocujących zbiorniki za goleniami podwozia głównego. Jednak jest to dyskusyjne, gdyż wg mnie należy tego dokonać przy zbiornikach z dużymi wycięciami na golenie podwozia (jak w starym Kp) Ja uległem tej sugestii i niestety okazało się, że w zbiornikach z wąskim przetłoczeniem te taśmy są. Ale trudno - jakoś będę z tym żył Z dodatków użyłem kół Reskita (są świetne i robią robotę) zasobników UPK 23-250 z modelu Mi-24 Zvezdy oraz pylonów uzbrojenia z modelu Mi-8 Zvezdy. A całą resztę widać na zdjęciach warsztatowych I to tyle. Galeria jakoś wkrótce (chyba ) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Czerwca 2024 Share Napisano 12 Czerwca 2024 Wiatrak świetny i Francuza poproszę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 12 Czerwca 2024 Share Napisano 12 Czerwca 2024 Mnie też się podoba . Dla odmiany wiatrak poproszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2024 1 godzinę temu, barszczo napisał: Francuza poproszę Proszszęę Godzinę temu, skarczu napisał: Dla odmiany wiatrak poproszę Oczywiście może być odmiana 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Czerwca 2024 Share Napisano 12 Czerwca 2024 9 minut temu, abtb napisał: Proszszęę NO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 12 Czerwca 2024 Share Napisano 12 Czerwca 2024 1 godzinę temu, abtb napisał: Proszszęę No to ja rozumiem, jestem ciekawy tego modelu. Domyślam się, że cały w srebrzeI napisz coś więcej, jak spasowanie itp, a nie pokazałeś zdjęcia sklejonych głównych elementów i jesteś zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2024 33 minuty temu, rudy0007 napisał: jestem ciekawy tego modelu. POLECAM ! Piszę dużymi literami, ponieważ model składa się jak klocki lego - zero szpachli Jedyny (jak do tej pory) zgrzyt to pylon centralny pod MATRĘ - tu się krzywizna na połączeniu z dopalaczem () odrobinkę chłopakom rozjechała. Ale szpachlowanie takie bardziej kosmetyczne niż łatanie dziury. 39 minut temu, rudy0007 napisał: Domyślam się, że cały w srebrze No ba - a jakże by inaczej Aczkolwiek mam chcicę na kamo z kalkami z RV Aircraft. Tu może się połaszę na drugi egzemplarz 41 minut temu, rudy0007 napisał: nie pokazałeś zdjęcia sklejonych głównych elementów i jesteś zadowolony Pewnie że TAK! Nie prowadzę warsztatu to się micha cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 12 Czerwca 2024 Share Napisano 12 Czerwca 2024 Jednak drukowane pylony.... a pisałeś że nie bardzo ciebie przekonują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2024 15 minut temu, zegeye napisał: Jednak drukowane pylony Masz na myśli pylony widoczne na tym zdjęciu?: 3 godziny temu, abtb napisał: To odzysk z modelu Mi-17 Zvezdy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lipca 2024 Autor Share Napisano 18 Lipca 2024 (edytowane) W dniu 12.06.2024 o 05:49, barszczo napisał: Francuza poproszę Proszę bardzo: W tle widoczny kolejny zawodnik - a zatem szykuje się krótki powrót do forumowego warsztatowania Edytowane 18 Lipca 2024 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Lipca 2024 Share Napisano 18 Lipca 2024 Godzinę temu, abtb napisał: Proszę bardzo: Piękny jest . Trochę mi tylko te Matry 550 pod skrzydłem nie pasują, bo malowanie wczesne, a zaczęli ich używać w połowie lat siedemdziesiątych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lipca 2024 Autor Share Napisano 18 Lipca 2024 (edytowane) 39 minut temu, barszczo napisał: Trochę mi tylko te Matry 550 pod skrzydłem nie pasują, Serio ?! 39 minut temu, barszczo napisał: zaczęli ich używać w połowie lat siedemdziesiątych. A tego w instrukcji już nie napisali więc jest jak jest . Niestety zmienić się nie da na Sidewindery bo pylony bym musiał odrywać od skrzydeł. A to jak wiadomo destrukcyjna robota jest Edytowane 18 Lipca 2024 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lipca 2024 Autor Share Napisano 18 Lipca 2024 (edytowane) 2 godziny temu, abtb napisał: Niestety zmienić się nie da W sumie, po głębszym przemyśleniu - może i się da metodą "cięcie - rżnięcie". Galerię planuję na 11.08 więc edkowe Sidewindery powinny dotrzeć, się zrobić i podwiesić. Edytowane 18 Lipca 2024 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi