Kudacior Napisano 24 Marca 2024 Autor Share Napisano 24 Marca 2024 48 minut temu, bulik58 napisał: Robiłeś przerwy czy tyle zabrało składanie? Może jeden tych poniżej? Robiłem przerwy, ostatnio nie miałem w ogóle czasu i dopiero dzisiaj od ponad miesiąca do niego usiadłem. A co do malowania to już zakupiłem farbki więc chyba będzie ostatecznie to malowanie nato 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Marca 2024 Share Napisano 24 Marca 2024 1 minutę temu, Kudacior napisał: Robiłem przerwy, ostatnio nie miałem w ogóle czasu i dopiero dzisiaj od ponad miesiąca do niego usiadłem. A co do malowania to już zakupiłem farbki więc chyba będzie ostatecznie to malowanie nato Może żle się wyraziłem, chodziło mi o czas poświęcony składaniu tej pojedynczej gąsienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2024 Autor Share Napisano 24 Marca 2024 Jeśli masz na myśli ile łącznie zajęło mi składanie jednej gąsienicy to zajęło mi tą łącznie nieco ponad 5 godzin bez przerw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Marca 2024 Share Napisano 24 Marca 2024 7 minut temu, Kudacior napisał: Jeśli masz na myśli ile łącznie zajęło mi składanie jednej gąsienicy to zajęło mi tą łącznie nieco ponad 5 godzin bez przerw. Spowodowane jest to ilością elementów czy jakowymś problemem? Nie używałem jeszcze traków tej firmy a wiele osób je chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2024 Autor Share Napisano 24 Marca 2024 29 minut temu, bulik58 napisał: Spowodowane jest to ilością elementów czy jakowymś problemem? Nie używałem jeszcze traków tej firmy a wiele osób je chwali. Ilością elementów, bezsensownym skomplikowaniem całego procesu składania przez producenta oraz tym że niektóre elementy mają słabą jakość. Producent mówi, że nie potrzeba żadnego "cleanup" elementów, tymczasem każdy trzeba przewiercać bo szparki są za małe, większość tych metalowych pinów jest za długa przez co te boczne elementy (nie pamiętam nazwy) lekko odstają. Jak mam być szczery to t-rex jest jednym z gorszych producentów traków w 1/35 przynajmniej jeśli chodzi o cena/jakość. Tu jest link (nie wiem czy mogę go tu wstawić i czy jest to legalne z polityką modelwork bo jest to link do innego forum o modelarstwie) do wątku o tych gąskach i nie tylko ja mam ten problem. https://forums.kitmaker.net/t/t-rex-studios-t158-3d-printed-tracks-quality/38893/5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2024 Autor Share Napisano 24 Marca 2024 Druga gąsienica skończona, w skrócie mogę powiedzieć że to był najgorszy zakup w mojej modelarskiej „karierze” 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 25 Marca 2024 Share Napisano 25 Marca 2024 10 godzin temu, Kudacior napisał: Jak już pisałem nie korzystałem dotychczas z produktów tej firmy ale takie informację obiły mi się już o uszy. Co do zgodności - osobiście uważam iż informacje o takich bublach są b.przydatne dla osób chcących nabyć czy to modele, zestawy kalek, blach , żywiczne, i warto o tym informować , ale ostateczne zdanie należy do osób decydujących . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 25 Marca 2024 Share Napisano 25 Marca 2024 Co się napracowałeś to Twoje, ale przynajmniej wyglądają bardzo ładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 26 Marca 2024 Autor Share Napisano 26 Marca 2024 Gąsienice skończone więc teraz było z górki, kadłub prawie skończony, wystarczy trochę podszlifować w paru miejscach. Została już sama przyjemna robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 26 Marca 2024 Autor Share Napisano 26 Marca 2024 Zacząłem wieże, przykleiłem również naklejki na optykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 27 Marca 2024 Autor Share Napisano 27 Marca 2024 Abrams prawie że sklejony, został jeszcze crows i parę dodatków. Antyreflex nie wyszedł w 100% tak jak chciałem ale od czegoś trzeba zacząć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 28 Marca 2024 Share Napisano 28 Marca 2024 22 godziny temu, Kudacior napisał: C. Abrams byłby dumny widząc twojego imiennika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 29 Marca 2024 Autor Share Napisano 29 Marca 2024 Abrams gotowy do malowania, oczywiście zostało parę dodatków takich jak kanistrów, kół zapasowych, zapasowych ogniw gąsienic i paneli rozpoznania na boku wieży ale widziałem zdjęcie abrams bez nich więc ich raczej już nie dodam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 29 Marca 2024 Share Napisano 29 Marca 2024 (edytowane) 36 minut temu, Kudacior napisał: ...... paneli rozpoznania na boku wieży ale widziałem zdjęcie abrams bez nich więc ich raczej już nie dodam. Ja zrobiłem te panele w pierwszym Abramsie i ..... 4 liter nie urwały , dlatego w następnym już ich nie montowałem , co do malowania - chyba zapomniałeś po szpachlować niektóre elementy. Porównaj fotkę modelu ze zdjęciem oryginału . Tylna część kadłuba nad kołem napędowym powinno to być zamknięte , widać dokładnie ten fragment pod zakończeniem lufy 120 mm na poniższej fotce , na drugiej fotce widać ten fragment w całości tutaj nie widzę dokładnie jak to wygląda dlatego masz fotkę oryginału nie znam tego modelu dlatego moje pytanie jak wygląda to powłoka ant poślizgowa Edytowane 29 Marca 2024 przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 29 Marca 2024 Autor Share Napisano 29 Marca 2024 rzeczywiście, nie wiem jam mogłem zapomnieć o tak perfidnej szparze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 29 Marca 2024 Autor Share Napisano 29 Marca 2024 Udało się zaszpachlować tą szparę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 30 Marca 2024 Share Napisano 30 Marca 2024 17 godzin temu, Kudacior napisał: Udało się zaszpachlować tą szparę Jesteś pewien ? Bo na moje oczy pozostałą ci jeszcze szpara pionowa. spaw łączący boczną płytę z tylną znajduje się obok tej lampy , powiększ fotkę to go zobaczysz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 30 Marca 2024 Autor Share Napisano 30 Marca 2024 Już nie mam sił do tego modelu, z racji tego że jestem jedynie weekendowym sklejaczem modeli to taki mały szczegół aż tak mi nie wadzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 30 Marca 2024 Share Napisano 30 Marca 2024 (edytowane) Rozumiem twoje rozterki, decyzja należy zawsze do właściciela modelu , wskazałem ci tylko błąd a ty sam decydujesz co dalej. Edytowane 30 Marca 2024 przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 30 Marca 2024 Autor Share Napisano 30 Marca 2024 Model już zmalowany podkładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 1 Kwietnia 2024 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2024 Abrams zmalowany już kolorem bazowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 1 Kwietnia 2024 Share Napisano 1 Kwietnia 2024 Ciekaw jestem ostatecznego wyglądu , jaką farbę użyłeś do malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 1 Kwietnia 2024 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2024 5 godzin temu, bulik58 napisał: Ciekaw jestem ostatecznego wyglądu , jaką farbę użyłeś do malowania? Ak rc nato green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 1 Kwietnia 2024 Share Napisano 1 Kwietnia 2024 Kapsle na środku każdego koła to w rzeczywistości wskaźniki poziomu oleju, gdzieś tam. W rzeczywistości są przezroczyste i we wszystkich, lepszych modelach Abramsa, producenci też robią je przezroczyste. Dla zaimitowania rzeczywistości, niektórzy modelarze, malują te kapsle, czarną farbką od środka, często gęsto, tylko do połowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Kwietnia 2024 Share Napisano 1 Kwietnia 2024 Godzinę temu, Grzegorz Grabowski napisał: Kapsle na środku każdego koła to w rzeczywistości wskaźniki poziomu oleju, gdzieś tam. W rzeczywistości są przezroczyste i we wszystkich, lepszych modelach Abramsa, producenci też robią je przezroczyste. Dla zaimitowania rzeczywistości, niektórzy modelarze, malują te kapsle, czarną farbką od środka, często gęsto, tylko do połowy. Można i tak zaznaczyć, że tam cos pływa: https://www.net-maquettes.com/pl/pictures/m1-abrams/#bwg1573/122017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi