Jump to content

Praga V3SPAD - PanzerShop, 1:35

wiec4-13
 Share

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się podzielić z Wami moją przygodą z modelem Najbrzydszej Czechosłowackiej Ciężarówki. Konstrukcja ta chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu odkąd zobaczyłem ją wrośniętą na stoku Kotelnicy Białczańskiej w Białce. Model zakupiłem na zeszłorocznej wystawie na Mosonmagyovar. na stronie producenta można sobie obejrzeć zdjęcia gotowego modelu: http://panzershop.cz/inshop/ 

Mój model przedstawia wersję warsztatową z pełną zabudową. Najbliższe oryginały znajdują się:

Muzeum Techniki Militarnej w Zbrosławicach  - co prawda wersja skrzyniowa ale 2/3 części identycznych,

Muzeum Wojskowe Pieszczany - muzeum znajdujące się na Słowacji, sądząc po materiale na Youtube Prag tam maja dostatek, również w interesującej mnie wersji

Przedmiotowa ciężarówka zagrała również w polskim filmie pt.: "Wesołych Świąt" z roku 1977 który szczerze polecam obejrzeć.

Wracając do modelu  to jest to odlew żywiczny z częściami fototrawionymi, kalkomanią w wersji czeskiej i słowackiej oraz kliszy na szyby. Model wykonany jest w technologii tradycyjne tzn. matka wykonana jest ręcznie, nie znajdziemy tutaj części wykonanych cyfrowo i wydrukowanych w technologii 3D. Odbija sie to niestety na jakości, detal jest niestety bardzo ubogi.  Sam odlew również nie jest wysokiej jakości - wszędzie pojawiają się pęcherzyki powietrza, na szczęście w większości są to elementy niewidoczne.  Najgorzej wykonana jest rama i podwozie wszędzie sa bąbelki powietrza lub/i niedolewki materiału. Moim pomysłem na rozwiązanie powyższego problemu jest upaćkanie całej ramy z mostami w błocie.

Poniżej prezentuje kilka zdjęć z budowy. Koła przyklejone na maskol w celu wypoziomowania podwozia. Kabina nałożona na sucho.

Ps. producent przygotował nowe wersje Pragi:

Praga V3S VPS 20/350 - Air Filling Station on V3S chassis

20240213_232751.jpg

20240213_233008.jpg

20240213_233916.jpg

20240214_000528.jpg

20240214_000537.jpg

Edited by wiec4-13
  • Like 4

2 godziny temu, Lipstein napisał:

A ja myślałem, że ten model pojazdu nie miał ramy...

Osobiście nie znam modelu ciężarówki o konstrukcji samonośnej :)) ewentualnie może Tatry ale tam funkcje ramy spełniała rura....

Budowa postępuje.... W ramach odpoczynku od ramy zająłem się nadbudówką warsztatową.

Jest to chyba najładniej zrobiony element chociaż i tu nie ustrzeżono się defektów w postaci bąbelków powietrza. 

Występują one od wewnętrznej strony podłogi paki - tu nie ma problemu można zaszpachlować i wyszlifować, lub nakleić gotowy pasek polistyrenu.

Generalnie miejsce to będzie słabo widoczne po zamknięciu budy.

2 Miejsce są to obramówki okien. Bąbelki tutaj są pod cienką warstewką żywicy - filmu- i mam nadzieje że po pomalowaniu nie będą pękały......

Teraz kolejny problem (ułomność): Po sklejeniu całości przez duże okna widać że cały środek jest pusty i tutaj moje pytanie:

- malować na czarno wnętrze i ewentualnie przykurzyć okna,

- przykleić gustowne firaneczki...,

- próbować odtworzyć podstawowe elementy wnętrza wykorzystując: 

image.thumb.png.08a85ba2639bdd61130d59240de170c9.png     

20240220_181401.jpg

20240220_181437.jpg

20240220_181450.jpg

20240220_183321.jpg

20240221_063756.jpg

• Like 2

13 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał:

ale bieżnik opony odlany tragicznie, a takie pytanko tylnych kół nie masz założonych odwrotnie ?

Witam, koła są założone tylko na maskol aby wycentrować ramę i dokleić wały, niestety jak bym nie przykleił zawieszenia tylna część opada do dołu (powstaje efekt obciążenia tylnych osi) niestety na zdjęciach widać, że w przypadku tej zabudowy takiego efektu nie było. próbowałem nawet pod resory podkładać dystanse, a przednią ośkę spiłować ale nie udało mi się uzyskać zadowalającego efektu. Na szczęście wszystkie moje modele ustawiam na jakiś podstawkach więc spróbuje go zatopić do połowy kół w błoto i zniwelować ten efekt.

13 godzin temu, M.A.V. napisał:

szacunek za chwycenie się za PanzerShopa - mi swojego czasu zabrakło odwagi   :szczerbol:

Jest to mój trening przed starem 266 z żywicy...... od 30 lat sklejam modele pancerki, również z dodatkami i konwersjami żywicznymi ale  sklejanie całych modeli żywicznych to jednak stan umysłu. Mnie znięchęcił wcześniej model Żuka z Balatonu. Niestety Panzershop posiada kilka ciekawych pozycji i pewnie jeszcze do niego wrócę.

• Like 1

3 godziny temu, wiec4-13 napisał:

Jest to mój trening przed starem 266 z żywicy...... od 30 lat sklejam modele pancerki, również z dodatkami i konwersjami żywicznymi ale  sklejanie całych modeli żywicznych to jednak stan umysłu. Mnie znięchęcił wcześniej model Żuka z Balatonu. Niestety Panzershop posiada kilka ciekawych pozycji i pewnie jeszcze do niego wrócę.

Aż mi się przypomina mój OT M-60 z Triglava... Jak to dobrze podpowiedział kolega Greif, ale niestety już po fakcie, trzeba mi było zrobić ten model od zera na podstawie części żywicznych, a potem sprzedać oryginał komuś innemu... :D

A co do wnętrza zabudowy, to już chyba zależy tylko od Twoich chęci - jak masz pomysł, jak to wyeksponować i uważasz, że warto, to może można by spróbować? Z tego co widzę, to okna są dość spore, więc coś trzeba będzie z nimi zrobić. 😉 Z drugiej strony drzwi są odlane jako jeden kawałek, więc bez chirurgii nie ma jak tego otworzyć. 

• Like 1