Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Premiera oficjalnie zapowiedziana na wiosnę 2024 (Kwiecień?) . 

F_Airfix_announce_an_exciting_new_range_of_model_kits_for_2024_join_us_as_Airfix_Workbench_reviews_some_of_the_many_modelling_highlights.jpg

G_Airfix_welcome_the_newly_tooled_Consolidated_B_24H_Liberator_heavy_bomber_to_the_new_2024_scale_model_kit_range_exclusive_designer_interview.jpg

T_Airfix_welcome_the_newly_tooled_Consolidated_B_24H_Liberator_heavy_bomber_to_the_new_2024_scale_model_kit_range_exclusive_designer_interview.jpg

Od pewnego czasu dostępne są również foty próbnych wtrysków.

M_Airfix_welcome_the_newly_tooled_Consolidated_B_24H_Liberator_heavy_bomber_to_the_new_2024_scale_model_kit_range_exclusive_designer_interview.jpg

O_Airfix_welcome_the_newly_tooled_Consolidated_B_24H_Liberator_heavy_bomber_to_the_new_2024_scale_model_kit_range_exclusive_designer_interview.jpg

ZB_Airfix_welcome_the_newly_tooled_Consolidated_B_24H_Liberator_heavy_bomber_to_the_new_2024_scale_model_kit_range_exclusive_designer_interview.jpg

WIęcej tu: https://uk.airfix.com/community/blog-and-news/workbench/b-24-liberator-retribution-skies

Pokazano go również w Norymberdze:

NEW! EDUARD AIRFIX ITALERI... NÜRNBERG Live🎥 - YouTube

Póki co, jest trochę za mało materiałów żeby powiedzieć coś pewnego o jakości i poprawności zestawu. Ale na podstawie tego co widać, można pokusić się o pewne wstępne oceny, które mogą jednak ulec zweryfikowaniu gdy zestaw się ukaże.

Po pierwsze, mamy w końcu  zestaw z którego można zbudować wersję H bez kompromisów i scratcha. Oczywiście było szereg szczegółów różnicujących serie i warianty, ale wygląda na to, że serie od H5 do H15 wszystkich wytwórni (Consolidated, Douglas i Ford) można zrobić praktycznie z pudła. I dobrze, bo w odróżnieniu od wersji J nie ma tutaj aż takiej różnorodności wariantów. A np. w przypadku zestawu Hasegawy okazuje się, że wybór dostępnych odmian wersji J jest dość ograniczony.

Pokuszono się o oddanie wnętrza. Oczywiście dla jednych będzie ono zupełnie zbędne, dla innych nie dość szczegółowe. Ale dobrze że jest, bo zarówno rezygnacja z niego jak i wzbogacenie o detale nie wymaga specjalnego wysiłku. To akurat w nowych modelach Airfixa bardzo mi odpowiada.

Wieżyczka tylna jest w odmianie A6B. Gdyby przewidziano również wersję A6A, wtedy można by było zbudować model wczesnej serii H1. Cała przenia część kadłuba jest zaprojektowana jako osobny moduł. Więc w połączeniu z wieżyczką A6A Airfix mógłby w przyszłości wypuścić wersję D. A także wersję J szeregu serii. Z drugiej strony, zestaw B-17 Airfixa również jest zaprojektowany pod kątem różnych wersji, a skończyło się na późnych seriach B-17G.

Miejsce pod podłogą za kabiną pilotów nadaje się do umieszczenia obciążenia dziobu. Tam znajdowało się przejście z komory bombowej do przedniego przedziału (przez komorę podwozia!) ale jest tak słąbo widoczne, że da się pogodzić z jego brakiem.

Generalnie, jestem na tak. Brakowało w 1/72 nowego modelu B-24 szczególnie z przednią wieżyczką. Hasegawa w wersji B-24J jest całkiem w porządku, ale dość pusta w środku. Ale przede wszystkim, trudno dostępna i droga.

W miarę pojawiania się nowych informacji będę uzupełniał wątek.

• Like 1
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, BRAVO112 napisał:

podejrzewam, ze ten model tez nie bedzie tani...

W preorderze jest za 40 funtów w UK. To nie najgorzej zważywszy, że Hasegawa kosztuje ok 50 (jeszcze niedawno było 70). W Europie może być odwrotnie, bo Hasegawę można w tej chwili kupić za 200 PLN. 

Tak czy inaczej, jak na dzisiejsze ceny i rozmiary modelu, to nie spodziewam się afery na forum w stylu "nowości Army, czyli kto gupi ten kupi"

Edytowane przez HKK
Napisano
W dniu 21.02.2024 o 10:54, HKK napisał:

Wieżyczka tylna jest w odmianie A6B. Gdyby przewidziano również wersję A6A, wtedy można by było zbudować model wczesnej serii H1. Cała przenia część kadłuba jest zaprojektowana jako osobny moduł. Więc w połączeniu z wieżyczką A6A Airfix mógłby w przyszłości wypuścić wersję D. A także wersję J szeregu serii. Z drugiej strony, zestaw B-17 Airfixa również jest zaprojektowany pod kątem różnych wersji, a skończyło się na późnych seriach B-17G.

I tego się obawiam. Polityka Airfixa jest chyba właśnie taka, że nie-brytyjskie samoloty i śmigłowce wydają wydają w jednej-dwóch zbliżonych wersjach.  Tak że nie spodziewam się od nich polskiego Liberatora. ☹️. Pozostaje wersja J z Hasegawy i przeróbka wersji nosowej (dobrze, że jest szklarnia w komplecie) + kalki Techmodu.

Napisano
31 minut temu, JJ62 napisał:

Pozostaje wersja J z Hasegawy i przeróbka wersji nosowej (dobrze, że jest szklarnia w komplecie) + kalki Techmodu.

No, ale to nie wystarczy. Zostaje jeszcze kwestia wszystkich przeróbek B-24 do brytyjskiej wersji GR III lub V.  Akurat Hasegawa i Eduard coś takiego oferowały:

Cloud Zoom small image

Boxart Riders in the Sky 1944 2121 Eduard

Napisano (edytowane)

Do zmiany bodajże wieżyczka ogonowa na Boulton - Paul, kadłub głęboki od J, za to szklarnia nietypowa - taka jak od wcześniejszych wersji (bezwieżyczkowych) ale do głębokiego kadłuba, przynajmniej w niektórych egzemplarzach - "Neciuk", Smierć wychodząca z zasobnika. Mam rację, czy coś pokręciłem? Wieżyczkę można podebrać również z zestawu Pavli do Liberatorów przeciwpodwodnych, choć nie wiem czy ten zestaw jest jeszcze dostępny. 

BrmHWOdRnQEE2_SvHdxzwR_BTt1ewJ64btoWSKoQ

Edytowane przez socjo1
Napisano

Mam tę wersję Liberatora Mk. III/V Coastal Command, ale ona jest z wieżyczką Boulton Paul. O wieżyczce A-6A poniżej.

Hasegawowska wersja J Liberatora ma w komplecie osłonę do wersji J, nieużywaną w pudełkowej wersji  (podobna do D, nie jestem pewny czy taka sama wymiarowo). Korekty wymaga też przeźroczysty przód kadłuba (czerwone linie).

1251_1_hasE29_1.jpg.e88387e2b3ba0bf0c5b8a55e5a8d3669.jpg

Były wersje J z taką osłoną i wieżyczką tylną A-6A.  Latali na tej wersji  Polacy w 1586 Eskadrze.

41407_tch72163-5.thumb.jpg.6ad6950d48af2397be727c61107c5eee.jpg

Czy Waszym zdaniem potrzebne są jeszcze jakieś zmiany w tym Liberatorze?

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, socjo1 napisał:

szklarnia nietypowa - taka jak od wcześniejszych wersji (bezwieżyczkowych) ale do głębokiego kadłuba, przynajmniej w niektórych egzemplarzach - "Neciuk"

Tak miały praktycznie wszystkie znane polskie Mk. VI. Jest jedno znane zdjęcie samolotu bez szklarni, który prawdopodobnie jest z grupy przekazanych do dywizjonu przez 15AF (wśród nich były też B-24H).

43.jpg.6f3ba6953bc474e475134b9a19e0b9e5.jpg

https://www.polishairforce.pl/dyw301zdj.html

Edytowane przez Wymysl
Napisano
Godzinę temu, JJ62 napisał:

Były wersje J z taką osłoną i wieżyczką tylną A-6A.  Latali na tej wersji  Polacy w 1586 Eskadrze.

A skąd ta informacja? Bo jeżeli tylko ze schematu Techmod-u, to  za mało wiarygodna.

Napisano

Przy opracowaniu tego zestawu brał udział p. Krzysztof Sikora z Minirepliki. I to dla mnie jest jakąś tam gwarancją wiarygodności. Są pokazane egzemplarze z wieżyczką Bolton-Paul i takie z wieżyczką A-6A. 

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, JJ62 napisał:

podobna do D, nie jestem pewny czy taka sama wymiarowo

Szklarnia od D nie nadaje się bezpośrednio do polskiego Mk. VI. W tym drugim  była wyższa i w dolnej części miała inne ramy oszklenia.

Edytowane przez Wymysl
  • Like 1
Napisano

Dzięki, ale jak mawiał tow. Lenin: "ufaj ale sprawdzaj", przymierzę co tam w pudle i porównam z foto i planami

Napisano
W dniu 27.02.2024 o 12:51, letalin napisał:

D miał niższy kadłub w pierwszej sekcji, niż Mk.VI przebudowany z J. Szklarnia musiała być wyższa i ta różnica jest widoczna gołym okiem.

Zgadza się, ale w komplecie B-24J jest pełna szklarnia od wersji J. Pasuje co do mm💪

• Like 1
Napisano
24 minuty temu, JJ62 napisał:

Zgadza się, ale w komplecie B-24J jest pełna szklarnia od wersji J. Pasuje co do mm

Ale B-24J nie miały szklarni, więc co to jest?

Napisano (edytowane)

Nie Wymysł kontra Sikora, tylko Wymysł kontra Ty🙂. B-24J nie miały szklarni. Szklarnie miały Mk. VI, które były na bazie J, ale przerobione. I to tylko te polskie.  Hasegawa nie daje szklarni do J, tylko to są te same ramki co w ich modelu D. Jeśli szklarnia pasuje do kadłuba J to jest to błąd ich modelu.

Edytowane przez Wymysl
Napisano

Piszesz, że nie miały szklarni, ale jednak miały... Zaiste kręte są drogi logiki.

Zobacz sobie materiał K. Sikory w Replice i czytaj ze zrozumieniem: nomenklatura oznaczania tych egzemplarzy była jednak B-24J. 

21 minut temu, Wymysl napisał:

Jeśli szklarnia pasuje do kadłuba J to jest to błąd ich modelu.

Co w takim razie (Twoim zdaniem) było z przodu kadłuba w polskich MK. VI, które były na bazie J, ale przerobione (cyt.)?

Napisano
Godzinę temu, JJ62 napisał:

Zgadza się, ale w komplecie B-24J jest pełna szklarnia od wersji J. Pasuje co do mm💪

Jak dopasowałeś co do milimetra nososzklarnię dedykowaną B-24D  (element F23) do nosa B-24J (elementy J1+J2) przygotowanego pod instalację wieżyczki?

Napisano (edytowane)

A nie jest tak, że model Hasegawy ma oddzielny nos i to co Kol.  @JJ62 bierze za nos do wersji J (głęboki, przystosowany do obrotowej wieżyczki), jest nosem do wersji D (płytszy, ze "szklarnią")? 

Edytowane przez socjo1
  • Like 1
Napisano

Może, żeby zakończyć dyskusję na tym etapie, bo widzę że kwitów na pewne tezy brak:

1 godzinę temu, caughtinthemiddle napisał:

Jak dopasowałeś co do milimetra nososzklarnię dedykowaną B-24D  (element F23) do nosa B-24J (elementy J1+J2) przygotowanego pod instalację wieżyczki?

Nic nie dopasowałem tylko zmierzyłem i wysokość jest taka sama (być może jest to błąd modelu jak pisze Wymysł). W poście z poniedziałku niezdarnie zakreśliłem linie, wg których trzeba wykonać korektę tej sekcji kadłuba. I tyle wg mnie, może będzie zonk, jak przejdę do rzeczy - wtedy na forum posypię głowę popiołem .

@Wymysl: Brak mi materiałów (zdjęć, rysunków ) o tej wersji J, przebudowanej przez/dla Polaków. Adres www, który podałeś wiele nie wnosi. Może trzeba by się skontaktować z p. Krzysztofem Sikorą, który temat polskich Liberatorów badał od dawna. Spróbuję 

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, socjo1 napisał:

A nie jest tak, że model Hasegawy ma oddzielny nos i to co Kol.  @JJ62 bierze za nos do wersji J (głęboki, przystosowany do obrotowej wieżyczki), jest nosem do wersji D (płytszy, ze "szklarnią")? 

Każdy model ma swój nos, przy czym właściwe elementy (ramka J w B-24J/F-7A, ramka G w B-24D/Mk.III-V) występują tylko w stosownych wydaniach -  wspólna jest ramka F.
De facto to jest jedna forma, ale na produkcji oni wstawiają odpowiednio zaślepki i wtryskują tylko to, co jest potrzebne dla danej wersji.
B-24J:
https://www.mojehobby.pl/zdjecia/0/7/7/1251_1_hasE29_1.jpg
F-7A:
https://www.mojehobby.pl/zdjecia/5/9/1/8089_1_has02114_1.jpg
B-24D:
https://www.mojehobby.pl/zdjecia/1/2/2/1266_1_hasE28_9.jpg
a tutaj prawie wszystkomająca wypraska z edkowego Riders in the Sky:

2121_03.jpg

Edytowane przez caughtinthemiddle
  • Like 1
  • Thanks 1