Archangelraphael Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja Czy ten Rozcieńczalnik będzie dobry do tych farb? https://www.mojehobby.pl/products/AK11500-Acrylic-Thinner.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Godzinę temu, Archangelraphael napisał: Czy ten Rozcieńczalnik będzie dobry do tych farb? https://www.mojehobby.pl/products/AK11500-Acrylic-Thinner.html Tak, ten się nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja O ile mogę coś jeszcze powiedzieć , to trzymanie się kolorystyki instrukcji nie jest najlepszym pomysłem. O ile eduard w swoim A6M jeszcze jako tako daje rady , to reszta producentow to spora fantastyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 6 Maja Autor Share Napisano 6 Maja Postanowiłem silnik pomalować tak jak to przedstawiono w instrukcji do modelu "Tamiya 60780 Mitsubishi A6M2b (ZEKE) - Zero Fighter". Zamówiłem już odpowiednie farby oraz brakujący rozcieńczalnik do farb AK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja 20 godzin temu, Marek K napisał: O ile mogę coś jeszcze powiedzieć , to trzymanie się kolorystyki instrukcji nie jest najlepszym pomysłem. O ile eduard w swoim A6M jeszcze jako tako daje rady , to reszta producentow to spora fantastyka. Zgadzam się. To co Airfix proponuje to dział fantasy. Zgadza się bodajże kolor opon. Reszta to nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 6 Maja Autor Share Napisano 6 Maja Jak tak teraz myślę to chyba wynika z tego że to jest zestaw Gift Set w którym był klej, pędzelek i kilka farb i widocznie pracownicy Airfix założyli że model ma być pomalowany tylko farbami z zestawu. Pędzelek i klej sobie zostawiłem ale farby od razu wyrzuciłem do śmieci bo były beznadziejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja To ja specjalnie w swoim warsztacie starałem się rozwinąć temat silnika aby nie było takich baboli , a tu proszę można , można. I to jeden warsztat dalej . TO BYŁ MOJ OSTATNI WPIS W TYM TEMACIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 6 Maja Autor Share Napisano 6 Maja Przepraszam Marek K że cię tak zdenerwowałem. Model miał być prosto z pudła i myślałem początkowo że jak będę go robił zgodnie z instrukcją to będzie ok. Na swoją obronę mogę jeszcze powiedzieć że nie wiedziałem że prowadzisz warsztat. Zajrzę do niego. Ale też proszę cię o wyrozumiałość bo do modelaelrstwa wróciłem po bardzo długiej przerwie. A w czasach gdy się nim zajmowałem byłem dzieciakiem budującym małe horrorki. Dlatego na pewno jeszcze w toku tego warsztatu popęłnię nie jeden błąd ale jak sam widzisz jest wola naprawiania tych błędów z mojej strony aczkolwiek nie wszystkie wasze rady będę mógł wprowadzić w życie ze względu na moje wciąż ograniczone umiejętności. Chciałem zacząć od prostego modelu i zrobić go prosto z pudła bo nie chciałem startować od czegoś trudnego, chciałem coś łatwego na początku. Choć przyznaję że nic mnie nie tłumaczy. Jeśli ktoś uważa że nie warto oglądać mojego warsztatu czy galerii to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja W dniu 6.05.2024 o 13:11, Archangelraphael napisał: Choć przyznaję że nic mnie nie tłumaczy. to jest Twoj model, Twoje kolory i Twoje podejscie do tematu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja Zaszpachlowałem i zeszlifowałem szpachlę na tylnej płycie kokpitu: Płyta i silnik gotowe do malowania: Warstwa farby rzeczywiście lepiej wygląda po pomalowaniu aerografem. Farba AK ładnie kryje i dobrze się nią maluje aerografem tylko nie wiem czy nie będzie zasychała w aerografie podczas dłuższych sesji malarskich bo to malowanie które tu robiłem było stosunkowo krótkie. Czy do farb AK trzeba stosować opóźniacz? Tak wyglądał detal po pomalowaniu: Silnik niestety trochę zalałem zbyt rzadką farbą. Używałem mieszanki Tamiya XF-12 i XF-23. Na szczęście farba po zaschnięciu równo rozłożyła się w krawędziach żebrowania cylindrów. Mam też zagwozdkę. Tak wygląda celownik w tym modelu: Nie ma co ukrywać, jest tragiczny. Dlatego mam pytanie, czy na rynku ktoś produkuje celowniki do A6M2 b Zero? A jeśli nie to czy znacie jakieś firmy drukujące w 3D dla modelarzy na zamówienie? Mógłbym ściągnąć ten plik z relacji budowy Zera który podlinkował mi Zaruk. Są tam pliki z projektami celownika. Ewentualnie mógłbym spróbować zrobić celownik samodzielnie ale wątpię czy mi się to uda przy moich aktualnie posiadanych umiejętnościach. W ostateczności zostawię tak jak jest i pomaluję na srebrno i czarno. Jak sklejałem Aichi D3A1 to owiewka była tak gruba i tak mocno obramowana że nic praktycznie w środku nie było widać więc może być podobnie w tym przypadku. Ale najpierw spróbuję jakoś zwaloryzować ten celownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja Zrób sobie sam ten celownik. Kawałek przezroczystego plastiku (z wieczka od serka) i już będzie lepiej. To kwestia determinacji, a nie umiejętności. Wysłałem Ci materiały, gdzie znajdziesz celowniki. Gratuluję prac z aero. Do AK używałem opóźniacza, ale niedobrze mi się nimi malowało i tak. Obecnie Gunze i Tamiya, zdecydowanie lepsza współpraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja (edytowane) Wkleiłem pasy do fotela. Nie wyszło idealnie ale to pierwszy raz w życiu jak wkleiłem pasy do fotela. Zrobiłem też tablicę przyrządów z Yahu. Mimo braku przyrządu do wyginania elementów fototrawionych jakoś udało mi się ją zmontować chociaż przyznaję że za pierwszym razem źle ją posklejałem. Celownik spróbuję albo zrobić albo zamówię drukowanie 3D Edytowane 12 Maja przez Archangelraphael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja Tablica wygląda fajnie. Widzę pewną nierównomierność w Twoich działaniach. Zainwestowałeś w tablicę, razi Cię firmowy celownik, a zrezygnowałeś z prostego zabiegu, jaki proponował Ci Socjo1. Myślę o wywierceniu otworów w fotelu i jego odchudzeniu (zeszlifowanie ścianek aby nie przypominał pancernej wanny). Niewielka robota a efekt końcowy +10. Teraz natomiast, ten fotel straszy niwelując częściowo korzyści płynące z dokupienia tablicy i wystrugania celownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja (edytowane) Po prostu uznałem że montaż tablicy i pasów będzie łatwieszy niż modyfikacja fotela. Moje umiejętności są na razie niskie i staram się na razie robić to co do czego czuję że sobię poradzę. A jak celownik mi się nie uda to zostanę przy zestawowym. Edytowane 12 Maja przez Archangelraphael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja te otwory ciagle mozna wywiercic - 10 minut roboty ( z fazowaniem i malowaniem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja 13 godzin temu, Archangelraphael napisał: Jeśli można: tą płytę wyszlifuj dokładniej, a silnik zdecydowanie do zmycia i pomalowania jeszcze raz, bo naprawdę wygląda tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 26 Maja Autor Share Napisano 26 Maja Kokpit sklejony w całość. Niestety nie wyszło idealnie ale po zamknięciu owiewki nie będzie widać niedoskonałości. Teraz będę próbował zrobić celownik. Podejmę kilka prób. Jeśli mi się nie uda zostawię fabryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 2 Czerwca Autor Share Napisano 2 Czerwca Spróbowałem zrobić celownik. Krzyż celowniczy zrobiłem z małego druciku nawiniętego na ramkę po modelu. Muszkę z wyciągniętej ramki. Szkła w celowniku zrobiłem z kliszy fotograficznej i przeźroczystego tworzywa. wiem że wyszedł kiepsko ale i tak go wkleję bo na lepszego nie zrobię. Z resztą owiewka Zero jest tak mocno obramowana i tak gruba że pewnie i tek nie będzie jej zbyt dobrze widać. A do następnego modelu może zlecę druk 3D celownika 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 18 Czerwca Autor Share Napisano 18 Czerwca Dziś udało mi się trochę popracować przy Zero. Skleiłem kadłub w całość. Trochę miałem problemów ponieważ musiałem umiejętnie umieścić najpierw element przedniej górnej płyty ale się udało. Kiedy klej wyschnie będę szpachlował i szlifował kadłub. Wyciąłem z ramek pokrywę silnika i usunąłem nadlewki. Jakim kolorem pomalować wnętrze owiewki? Aotake Iro czy tym samym co wnęki podwozia? Skleiłem również płaty. Dzięki Zaruk za przekonanie mnie do zrobienia celownika od podstaw. Wygląda o wiele lepiej niż zestawowy. Podczas wklejania urwało muszkę ale to nie problem bo wkleję ją jeszcze raz. Powierzchnie za fotelem pomalować na czarno czy interior green? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca (edytowane) Popraw ślady po podziale formy na przodzie osłony silnika, bo aż zęby bolą. Tam było gładko. Edytowane 19 Czerwca przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 19 Czerwca Autor Share Napisano 19 Czerwca Dzięki za podpowiedź będę jeszcze szlifował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca Zeszlifowałem nadlewki na osłonie silnika tak jak polecaliście. Szlifowałem łączenia kadłuba i szpachlowałem ubytki. skleiłem kadłub ze skrzydłami i wkleiłem stateczniki poziome i ster kierunku. Kiedy klej wyschnie będę szpachlował łączenia kadłuba i skrzydeł oraz stateczników a następnie będę te łączenia szlifował. dokleiłem również urwaną muszkę do celownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 16 Lipca Autor Share Napisano 16 Lipca Dziś trochę podłubałem. Wcześniej szpachlowałem złączenia kadłuba ze skrzydłami oraz złączenie kadłuba tuż za zagłówkiem pilota. Powierzchnię za zagłówkiem pomalowałem na czarno tak jak w poradniku budowy Zero podanym w tym temacie i przykleiłem osłonę kabiny. Jak Clearfix wyschnie to będę szlifował łączenia skrzydło kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Lipca Share Napisano 16 Lipca Wszystko cacy ale żeby coś pokazać, powinieneś chyba fotografować z mniejszej odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archangelraphael Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października Przepraszam za długą przerwę ale ostatnio dużo czasu spędzałem w pracy a weekendy miałem obowiązki do zrobienia. Ostatnio jednak udało mi się trochę czasu wyekspediować na budowę. Szpachlowałem i szlifowałem połączenie skrzydło kadłub oraz wkleiłem silnik i pokrywę silnika. Szpachlowanie: Wklejenie silnika: Wygląd łączenia skrzydło kadłub po szlifowaniu i moja nieudolna próba odtwarzania linii podziałowych: Wiem że nie wyszło najlepiej ale starałem się najbardziej jak tylko umiem. Później poszukam jakiegoś poradnika na forum odnośnie odtwarzania linii podziałowych. Próbowałem używać trochę szpachli akrylowej i trochę szpachli klasycznej. Muszę kupić szpachlę epoksydową bo słyszałem że najlepiej nadaje się do rycia linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi