greatgonzo Napisano 2 Lipca 2024 Napisano 2 Lipca 2024 Akurat ten schemat z Moje Hobby, zawiera niektóre elementy charakterystyczne dla późniejszych MkIX z CBAF, a niespotykane w maskach stosowanych do MkVb. To są oczywiście niuanse, być może nieistotne, ale też widoczne na pierwszy rzut oka o ile oko wie na co patrzy. Możliwe też, że poprawienie tych masek to parę chwil z nożykiem. 1 Cytuj
Marek K Napisano 2 Lipca 2024 Autor Napisano 2 Lipca 2024 (edytowane) 54 minuty temu, marek d napisał: Dla mnie sprawa jest prosta: malowania fabryczne różniły się nieco od ministerialnych schematów. Są zdjęcia Donaldów, są schematy można dopasować. Czy krawędź plamy biegła bardziej linię nitów w prawo/ w lewo od oficjalnych schematów..... chcesz się bujać 5 lat z tym modelikiem twoja sprawa. Powodzenia. Chciałbym go zrobić dobrze, a że czasu do malowania jest jeszcze sporo to wszelkie za i przeciw mile widziane. Gonzo które linie w tej masce są złe. Edytowane 2 Lipca 2024 przez Marek K Cytuj
marek d Napisano 2 Lipca 2024 Napisano 2 Lipca 2024 4 minuty temu, Marek K napisał: Chciałbym go zrobić dobrze 47 minut temu, greatgonzo napisał: Możliwe też, że poprawienie tych masek to parę chwil z nożykiem Problem w tym że koniecznie chcesz gotowe maski idealne do wybranej maszyny.. Moim zdaniem rysunki, zdjęcia i wałeczki blu taca układne wg tego i po problemie, ale co kto lubi. Cytuj
greatgonzo Napisano 2 Lipca 2024 Napisano 2 Lipca 2024 Rzecz polega na tym, ze ja nie znam na pamięć przebiegu kamuflażu żadnej z wytwórni. Utrwaliło mi się w głowie parę szczegółów, które są typowe dla zakładów macierzystych i CBAF. Szczególnie to drugie. Te szczegóły to przede wszystkim prawa strona kadłuba. Linia granicząca z kokardą od strony ogona (brak charakterystycznego wżeru w niej dla CBAF) i głównie przebieg kamuflażu pod kabiną i wyjście na maskę. Wczesne wersje masek CBAF mają tu linię przypominającą sinusoidę z głębokim zakolem pod kabinę i odwróconym zakolem pod wiatrochronem. Późniejsze Spity pod wiatrochronem mają dodatkowy cycek opadający z tego zakola pod wiatrochronem. Jakby maska uległa uszkodzeniu i pojawił się w niej wżer. Te elementy są łatwe do poprawy nożykiem w ostatnich zaprezentowanych tu maskach. Ale ja nie wiem, czy są to jedyne błędy, bo jako się rzekło, nie znam tych kamuflaży na pamięć. Wersja CBAF jest ogólnie łagodniejsza, mniej rozrzeźbiona i w tym kontekście maski z MH prezentują się OK co do zasady, ale czy przebieg jest właściwy? W praktyce czy maska gotowa, czy nie, to jeżeli chce się mieć prawidłowy kamuflaż i tak trzeba prześledzić materiały źródłowe. Już to dla wykonania masek, już to dla ich sprawdzenia i ewentualnej poprawy. Sam gotowców nawet nie brałem pod uwagę. Robiłem tak jak sugeruje Marek D - cieniutkimi wałeczkami, bo to pozwalało mi kontrolować stopień ostrości linii podziału kolorów i wprowadzić imitację niedoskonałości maskowania grubymi matami. A z zupełnie innej beczki. Na PWM człowiek o nicku tommyk biedzi się z wyborem fotela do Mustanga Dziubka FB 166. Nie mogę mu nic napisać, bo wylogowało mnie z PWM, coś pomyliłem z hasłami i teraz by się zalogować muszę wpisać kod weryfikacyjny z obrazka, który się w ogóle nie wyświetla. Jakby ktoś miał ochotę pomóc człowiekowi to: Absolutnie nieprawda, że nie ma tu reguł. Prawda, że w Mustangach B/C fotel WMA stosowany był częściej niż SJ. Problem polega na tym, że SJ produkował dwa rodzaje fotela - sklejkowy i metalowy. Tylko sklejkowy montowano na B/C. Zestaw AH zawiera fotel WMA i metalowy SJ nieprawidłowy dla każdego garbatego Mustanga. Pomijając możliwość wymiany fotela w służbie co teoretycznie zawsze może wystąpić i praktycznie jest w zasadzie nieudowodnialne. Zestaw Eduard zawiera fotel WMA i sklejkowy SJ. Z FB 166 jest kłopot. Źródła podają, że samolot mieści się w przedziale C-1, które wyposażano w sklejkowy SJ. Z drugiej strony jeden badacz dokopał się do biuletynów wytwórni w Dallas, z których wynika, że od początku produkcji Mustangów C montowano wyłącznie fotel WMA. Dokumenty sobie przeczą i żaden z nich nie jest rozstrzygający. Biuletyny vs katalog części. Off top jak stąd do Rynu, soreczki, ale skoro już tu pisałem i wobec tego, że wszędzie byłoby offtopowo, to pomyślałem sobie, co tam! 1 Cytuj
Marek K Napisano 31 Lipca 2024 Autor Napisano 31 Lipca 2024 Co nieco zrobiłem. Wstyd się przyznać ale baboli narobiłem i musiałem poprawiać .Wnętrze gotowe do brudzenia i obdzierania. o ile się nie mylę to podłoga była drewniana w tym samolocie? , zdjęcia celownika też mile widziane ( eduard daje 2 rodzaje ). 4 Cytuj
greatgonzo Napisano 31 Lipca 2024 Napisano 31 Lipca 2024 To różowe na prawej burcie jest odlane, czy przyklejałeś? Będziesz wymieniał celownik? Jak nie, to pokaż co tam jest w zestawie. Jeżeli tam są pasy na tym fotelu i są zamontowane, to nie w tym miejscu. Słabo widać, ale poduszka za plecami pilota wygląda podejrzanie. O ile się nie mylę, to ten samolot nie miał podłogi. Za to miał płytę pancerną pod fotelem, zwyczajowo pomijaną przez producentów wszelkich zestawów. Co wspominam na zasadzie ciekawostki, bo w zamkniętym kadłubie jest ona zupełnie niewidoczna. Cytuj
Marek K Napisano 31 Lipca 2024 Autor Napisano 31 Lipca 2024 Fotel i rączka , wzorowałem się na tym zdjęciu. Cytuj
greatgonzo Napisano 1 Sierpnia 2024 Napisano 1 Sierpnia 2024 (edytowane) Rączka jest po prostu czerwona i stoi w osi czarnej butli (normalnie, okrągłej w przekroju, niech nikogo nie myli deformacja zdjęcia). To jest pneumatyczny system awaryjnego opuszczania podwozia i przesunięcie rączki w kierunku nosa: emergency only. Pasy to cała opowieść. A bez niej: dolna część mocowana do bocznych ścianek miski fotela, mniej więcej w środku. Na zdjęciu wyżej widać otwór w ściance miski, przez który przewlekany był pas. Pod nim mocowany był metalowy zaczep pasa. Z drugiej strony odpowiednio. Magazynek na flary wątpliwy. A jeśli był to powinien towarzyszyć mu Very pistol mocowany do ścianki fotela w prawym, dolnym rogu, za dźwignią regulującą ustawienie krzesła. A przynajmniej olstro. Edytowane 1 Sierpnia 2024 przez greatgonzo 1 Cytuj
Marek K Napisano 1 Sierpnia 2024 Autor Napisano 1 Sierpnia 2024 To fotel do poprawki, rozumiem że z 1 strony pas ma przewlec przez otworek , a z 2 gorą w podobnym miejscu . Pistolet pilot zapomniał -) , rączka jest czerwona i postawię ją do pionu -). Dzięki za uwagi. Cytuj
greatgonzo Napisano 1 Sierpnia 2024 Napisano 1 Sierpnia 2024 (edytowane) Pasy - tak. Jakby tak fotę tego fotela w świetle, hę? A, celownik z okrągłym ekranem. Najprawdopodobniej. Edytowane 1 Sierpnia 2024 przez greatgonzo Cytuj
Marek K Napisano 25 Sierpnia 2024 Autor Napisano 25 Sierpnia 2024 Dzięki za pomoc , na większość zdjęć wnętrza nie było czasu . Złapałem wolną chwilę by podgonić warsztat , czas leci a jest go jak na lekarstwo. Cytuj
barszczo Napisano 25 Sierpnia 2024 Napisano 25 Sierpnia 2024 22 minuty temu, Marek K napisał: czas leci a jest go jak na lekarstwo Co ty powiesz... . Fajnie że piątka już w jednym kawałku, u mnie dramat . Cytuj
Marek K Napisano 1 Września 2024 Autor Napisano 1 Września 2024 Witaj w klubie dramatycznym , model w tym malowaniu rozpoczynam od początku. Obecny skończy w mundurku pustynnym. Trochę czasu mi zajęło ogarnięcie co z nim zrobić. Cytuj
Marek K Napisano 4 Października 2024 Autor Napisano 4 Października 2024 Obawiam się że spity V się rozmnożą , a model w malowaniu Zumbacha będzie odłożony na czas nieokreślony. Ach te edkowe instrukcje . 2 się robi 1 1 Cytuj
marek d Napisano 6 Października 2024 Napisano 6 Października 2024 Pewnie już za późno, ale mocowania fotela bym zrobił w kolorze kabinowym. Na burtach za fotelem IG i metal się mijają. W dniu 4.10.2024 o 20:52, Marek K napisał: Ach te edkowe instrukcje . Ta.. mówi ktoś co zawsze odsyłał mnie do fotek i książek przy budowie japończyka. Cytuj
Marek K Napisano 6 Października 2024 Autor Napisano 6 Października 2024 Masz rację, trochę lajtowo robię ten model. Mi to tylko spit , nie moja bajka i liczyłem na sprostowania oraz podpowiedzi. Poza tym dałem ciała na całej linii. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. Nie rozumiem tego mijania metal i IG , jak to jest w części bez wręg to jest ok. W tym miejscu jest wręga z fotelem i wszystko zakrywa , poza tym podział robiony za pomocą taśmy i jest ok. ( zdjęcie pod kątem) . Tak dla ciekawości chyba idę Twoim tropem , będzie niekończąca sie opowieść pod nazwą spit x4 . Zamiast malunku Zumbacha będzie Vb Skalskiego. Reszta ekiwy to asy z 1 klasy -). Cytuj
marek d Napisano 6 Października 2024 Napisano 6 Października 2024 Godzinę temu, Marek K napisał: Nie rozumiem tego mijania metal i IG Na ostatnich fotkach. Na lewej stronie /z butlami/ IG jest do miejsca gdzie kończy się okno. Na prawej masz IG do wręgi z fotelem. Myślę że powinno być jednakowo. Cytuj
Marek K Napisano 21 Października 2024 Autor Napisano 21 Października 2024 Poprawione, i w 3 bardziej się postarałem . 2 Cytuj
Marek K Napisano 21 Października 2024 Autor Napisano 21 Października 2024 Będzie w malowaniu Skalskiego , więc wszystkie podpowiedzi mile widziane. Np , jaki celownik, czy faktycznie na pustyni golenie podwozia były srebrne jak podaje eduard. 2 poprzednie skończą w malunkach angolskich asow. Cytuj
barszczo Napisano 21 Października 2024 Napisano 21 Października 2024 20 minut temu, Marek K napisał: czy faktycznie na pustyni golenie podwozia były srebrne jak podaje eduard. Golenie zawsze były srebrne, na pustyni mogły być w kolorze spodu . Cytuj
Marek K Napisano 21 Października 2024 Autor Napisano 21 Października 2024 Te edkowe instrukcje to samo zło. Co jakiś czas zmieniają kolorystykę i wolę się zapytać niż zrobić kolejnego babola -( Cytuj
GrzegorzM Napisano 4 Listopada 2024 Napisano 4 Listopada 2024 W dniu 4.10.2024 o 19:52, Marek K napisał: Obawiam się że spity V się rozmnożą , a model w malowaniu Zumbacha będzie odłożony na czas nieokreślony. Ach te edkowe instrukcje . 2 się robi Jak te pasy blaszane można tak do posłuchu namówić to podziwiam. U mnie sprężynujące bez litości, a kleić strach bo uwalić klejem elementy to ja potrafię Cytuj
Marek K Napisano 7 Listopada 2024 Autor Napisano 7 Listopada 2024 Z pasami mam łatwiej bo wcześniej sklejałem skalę 1/72 i tu wszystko jest duże -). Obecny stan mojej zabawki z wyrwanymi nitami . 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi