sokol Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 (edytowane) Postanowiłem zrobić sobie kolekcje "żelazek" w 1:72. Mig-21bis z głową orła z 1 DLMW już powstał, teraz padło na szparkę w wersji UM produkcji Intechu. Pudełko prezentuje się nieźle, środek tragicznie (przepak jakiegoś wschodniego wyrobu - wypraski Miga-21 z Condora przy tym to Tamiya i Hase w jednym ). W zasadzie wykorzystać można tylko kadłub i skrzydła. Poddane zresztą sporym korektom. W kadłubie na pierwszy ogień poszły wypukłe linie podziału (w sumie plus, że wypukłe - łatwiej się szlifowało). Następnie wnęki podwozia głównego zastąpione zostały żywicznymi produkcji Pavli. W dalszej kolejności do wymiany będzie płetwa podkadłubowa (w oryginale jest na dwóch połówkach kadłuba - więc po sklejeniu byłaby pancerna), podkadłubowy hamulec aerodynamiczny (w modelu jest tylko jakaś wypukłość tylko zaznaczona), klapy przeciwpompażowe, oraz należy przeryć linie podziałowe. Podobnie rzecz ma się ze skrzydłami - też wypukłe linie, które już zostały zeszlifowane i przetrasowane na nowo: Kabina praktycznie w zestawie nie istnieje, wykorzystałem jednak oryginalną wannę i nieco zmodyfikowane wręgi kabinowe (w pudełku są dwie jednakowe, podczas gdy w rzeczywistości pierwsza wręga jest inna). Do kabiny trafią żywiczne fotele Pavli (KM-1) Samolot będzie oczywiście w tygrysim malowaniu: Podwieszenie w postaci jednego zbiornika podkadłubowego (przygarnięty z zestawu Miga-21 Mastercraftu, bo ten z pudełka przypomina wszystko, tylko nie to co trzeba) oraz dwóch ćwiczebnych rakiet R-13 (przeróbka z rakiet bojowych). cdn PS. Podziękowania dla kolegi Irka za plany do rycia linii Edytowane 8 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Hmmm... Te fotele wyglądaja z lekka dramatycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Przymierzam się do jakiejś "szparki" Miga i mam się na czym wzorować. Jak na taki tragiczny zestaw do całkiem nie źle Ci idzie, czekam na kolejną relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Tak, Toff, jakiś taki trochę...dziewczęcy;) I brawo za szparkę. Tego mi brakowało. Piękna inicjatywa. I brawa za to że udało Ci się znaleźć taki rarytas. Kibicuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Ooooo bulwa ... Co się stało tym fotelom , no dramat po prostu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Ooooo bulwa ... Co się stało tym fotelom , no dramat po prostu ... Fotele rozpuszczają się jak landrynki na słońcu jeden plus za to że MiG a drugi za to że w 1/72. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 Fotele wyglądają tak po wyjęciu z opakowania i pomalowania na szaro. Niestety czeka je trochę obróbki, ale i tak wyglądają o niebo lepiej niż te z zestawu. Więc jednak trochę nad nimi popracuje i zamontuje je w szparce. Prace trwają, linie przeryte, wygląda to tak: Do trasowania linii użyłem nożyka produkcji Trumetera - muszę powiedzieć jedno - narzędzie rewelacyjne Swoją drogą to jeśli ktoś ma ochotę na szparkę "dwudziestki jedynki" w 1:72 to polecam wyrób Condora. Nie jest to może rewelacja ale wykonanie o niebo lepsze niż produkt Intechu. Ja już Kondora mam zamówionego na kolejną tygrysią szparkę - tym razem taką: A Condor poza tym ma ceny całkiem, całkiem http://www.model-mania.pl/p/pl/cr72003/condor+72003+mig-21um.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Witaj no ładnie ładnie. Zrobiłeś mi apetyt na tygryska. Czekam na postęp prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 Postęp będą MF z Fujimi czeka na w kolejce do Alei Migów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Października 2008 Autor Share Napisano 15 Października 2008 Prace choć ostatnio z różnych przyczyn zwolniły trwają... Fotele poprawione, myślę że teraz wyglądają już lepiej Przy okazji - ktoś kto opracowywał ten model, chyba się trochę pomylił - występują w nim elementy nie spotykane przy wersji UM - działko GSz-23, deflektory pod klapkami antypompażowymi. No ale to chyba taki urok tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 15 Października 2008 Share Napisano 15 Października 2008 Niestety czeka je trochę obróbki Hahahahahahahah! Masakra!!! Gratuluję samozaparcia - wyglądają jak z plasteliny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Października 2008 Autor Share Napisano 15 Października 2008 Te w zestawie też nie przypominały foteli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 15 Października 2008 Share Napisano 15 Października 2008 A masz już jakiś plan co do dyszy wylotowej i komory dopalacza? Czy zostawisz ( oby nie ) czarny otwór z tyłu? Ja też prędzej czy póżniej będę musiał zaatakować jakiegoś UM. Kolor wnętrza kabiny jakiś blady, proponuje MM 2135 interior blue\green Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 16 Października 2008 Autor Share Napisano 16 Października 2008 Kolor wnętrza kabiny jakiś blady, proponuje MM 2135 interior blue\greenPozdr To jest właśnie tym kolorem pomalowane - zdjęcia niestety nie za dobre, więc fałszują rzeczywisty wygląd. Niestety nie mam planów dyszy, jedyne co mam to zdjęcia. Np. tu są fajne zdjęcia uma http://www.trylit.isp.pl/mig21um/index2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 16 Października 2008 Share Napisano 16 Października 2008 Ja do zrobienia dyszy wykorzystałem: obudowę długopisu o odpowiedniej średnicy, folię alu do owijania kwiatów (odpowiednio gruba - łatwo z niej zrobić blachę falistą), z tej blaszki powstały również elementy dopalacza (na zdjęciu - nie skończony). Do całości brakuje pierścienia zamykającego elementy ruchome dyszy. Elementy fototrawione pochodzą z zestawu Eduarda ale można je zastąpić wyrobem własnym. Całość w 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 16 Października 2008 Autor Share Napisano 16 Października 2008 Ładnie ta dysza Tobie wyszła Gratulacje Jak rozumiem udzielasz licencji na wykorzystanie Twojego patentu? Bo bym wykorzystał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 16 Października 2008 Share Napisano 16 Października 2008 Całość na licencji GPL . Pewne pomysły odnośnie falistej blachy i dopalacza dawał już wcześniej Marek. Ja tylko przeniosłem do 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Października 2008 Autor Share Napisano 17 Października 2008 No to zainspirowany przez kolegów poświęciłem na zrobienie silnika do UMa Najpierw znalazłem sobie taki żywiczny silnik: Jest fajny, ma dodatki z blaszki, tylko ma jedną, dość poważną wadę - jest w skali 1:48 Zmieścić go do swojego uma nie dam rady, ale postanowiłem wykorzystać jako wzorzec do produkcji silnika w skali 1:72. Wzorem Piotrka wykorzystałem części długopisu, ale samą dyszę zrobiłem ze znalezionej blaszki (nie pamiętam od czego ona była, ale pasuje idealnie). Dalej wykorzystałem część z modelu Mastercraftu, a dysze dopalaczy zrobione zostały z blaszki (też pudełeczko "Rzeczy dziwne, co zostały po skończonych i nie modelach"). A tak wstępnie wyglądają efekty prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 No super, to niedługo będziemy mogli polatać obaj szparkami "9292" Wojtku, jeśli korzystasz z kalkomanii Ardpolu to załączony do nich rozkład pasków tygrysich ma sporo błędów. Wzoruj się na fotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Października 2008 Autor Share Napisano 20 Października 2008 Dzięki Grzesiek za informacje. Na kalki czekam, bo mi mój sklep sprowadza je już niemożebnie długo... a model za chwilę będę malował, więc i tak chciałem go według zdjęć malować. Tak, przy okazji - nie masz jakiegoś fajnego zdjęcia z góry tej szparki? Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 Coś Ci pomocnego podeślę na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 27 Października 2008 Autor Share Napisano 27 Października 2008 Grzegorz, z góry dziękuje Na pewno będzie pomocne Prace trwają ... Oryginalne anteny zostały usunięte i zastąpione blaszkami (z zapasów). Poprawiony został również odbiornik ciśnień powietrznych - w oryginale był za gruby i nie miał wszystkich elementów. Podwozie przednie w zestawie wygląda tak: W związku z tym goleń zrobiłem od nowa. Koła podwozia głównego i koło przednie to produkt Pavli (żywica). No i jeszcze fajny link, jaki znalazłem w sieci. Dotyczy to co prawda wersji jednomiejscowej, ale można sobie nieźle pooglądać kabinę (sterowanie myszką): http://album.reality.hu/OLD/panos/repnap/mig21/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 Jakość fabrycznych elementów ( a w zasadzie jej brak) przypomina mi MiG-21MF z Kopro. To szare na felgach kół to jakiś podkład? Szybko idziesz do przodu z tą szparką. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 27 Października 2008 Autor Share Napisano 27 Października 2008 Elementy z Kopro to przy tych wypraskach prezentują super jakość Tak, to szare to podkład. A już się następny Mig szykuje... Tu jest jego inbox: http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=150800#150800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Jak tam prace przy "szybkim" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi