Skocz do zawartości

Tamiya 1/35 Merkava MBT

KurChees

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! :)

Od dłuższego czasu po głowie chodziło mi sprawdzenie się w temacie dioram. Po grudniowym debiucie w modelach helikopterów, nadszedł więc czas na czołg. Od razu z dioramą, bo jak robić coś pierwszy raz to wszystko na raz :D . Szybko okazało się, że rzuciłem się na głęboką wodę, projekt się przedłużył (w międzyczasie malowałem też dla znajomego figurki do Wiedźmina)- ale w końcu jest, po niespełna pół roku dłubania udało mi się ukończyć i model, i podstawkę. 

Tyle słowem wstępu.

Co do modelu- pewnie każdemu znany, stara, ale bardzo przyjemna w budowie Tamiya :D Z dodatków pozwoliłem sobie jedynie na linę od Eureki oraz bagaż zrobiony z Green Stuffu i chusteczki nasączonej mixem kleju, farby i wody. Miałem problemy z doborem koloru kamuflażu, więc postawiłem na zestaw AK Real Colors do pojazdów IDF- a i w tym mieszałem, by uzyskać kolor, który dla mnie wyglądał okej. Następnie wziąłem się za brudzenie, obicia itp- tu okazało się, że zrobiłem za dużo obić, więc postawiłem na mocniejszy weathering. Na końcu chciałem wszystko zalakierować, ale pigmenty zmieniły kolor na biały.. więc lekko palcem je roztarłem, a potem 'poprawiłem' ostatni raz pigmentem z pędzla, już bez lakierowania.

Co do dioramy- na początku miała być to pusta droga, gdzieś w mało zaludnionym miejscu Libanie, ale wyglądało to mało interesująco. Dorzuciłem więc murek zrobiony z pianki XPS, dwie figurki z MasterBox'a i kilka tuftów. 

W komentarzu dodam zdjęcia dioramy.

Zapraszam do oglądania i komentowania, czy udzielenia rad, co lepiej zrobić inaczej na przyszłość :)

P.S: Nie jestem pewien, czy umieścić to tu czy w dziale 'Dioramy'- w razie czego proszę o przeniesienie.

P.S2: Po dodaniu widzę, że zdjęcia weszły w nieprawidłowej kolejności- przepraszam, nie wiem jak je ustawić w odpowiedniej.

IMG_20240517_162744~2-min.jpg

IMG_20240517_162801~2-min.jpg

IMG_20240517_162716~2-min.jpg

IMG_20240517_162733~2-min.jpg

IMG_20240517_162623~2-min.jpg

Edytowane przez KurChees
  • Like 5

Pierwsza klasa dioramka, na  następnej Merkavie pamiętaj o wykonaniu antyslip. Warsztat też by się przydał.

Edytowane przez robertmodelarz

W dniu 1.06.2024 o 07:24, robertmodelarz napisał:

Pierwsza klasa dioramka, na  następnej Merkacvie pamiętaj o wykonaniu ntyslip. Warsztat też by się przydał.

Expand  

Dzięki!

W dniu 1.06.2024 o 07:49, mandrivecs napisał:

Z tego co wiem, to Merkava mk.I do pewnego okresu nie miały antyslipa...

Expand  

Otóż to- gdzieś w internecie znalazłem informację, że na początku nie było tam antislipa i postanowiłem pójść tym tropem :)

• Like 1

W dniu 1.06.2024 o 12:34, Adamo722 napisał:

Fajna scenka :super: podoba się :piwo: chociaż brakuje mi jeszcze jednego figuranta z granatnikiem wink3

Expand  

Niestety nie znalazłem zestawu z takim, wybrałem ten od MasterBox- 'Iraq, Kit 2'

W dniu 1.06.2024 o 13:14, M.A.V. napisał:

fajna dynamiczna scenka  :super:   

jedna uwaga - jak dla mnie murek zbyt jednolity kolorystycznie

Expand  

Dzięki za uwagę! Niestety pomalowałem go, a później wziąłem się za zaprawę. Użyłem do tego pasty "white stone" od vallejo wymieszanej z szarą farbą i drobnym piaskiem, jednak po starciu praktycznie cały murek zyskał odcień tej zaprawy.. i tak już zostawiłem.

W dniu 1.06.2024 o 07:24, robertmodelarz napisał:

Pierwsza klasa dioramka, na  następnej Merkacvie pamiętaj o wykonaniu ntyslip. Warsztat też by się przydał.

Expand  

W dniu 1.06.2024 o 10:15, KurChees napisał:

Dzięki!

Otóż to- gdzieś w internecie znalazłem informację, że na początku nie było tam antislipa i postanowiłem pójść tym tropem :)

Expand  

Pierwsze Merkawy I nie posiadaly anty poślizgu jak i łańcuchów przy koszu , weszły przy wersji I Hybrid . Później , niektóre źródła iż po wojnie Libańskiej 1982 , inne że wcześniej , niektóre pojazdy wczesnej wersji zostały doposażone  zarówno w łańcuchy, wykładzinę anty poślizgową , dodatkowy km M2 na lufie , granatnik 60 , zmienione kolektory wydechowe ,granaty dymne, osłony boczne itp,itd. Światła przednie jak i gaśnice nie były malowane na czerwono , te pierwsze były ciemne (prawie czarne) co widać również pudełku modelu  ,a te drugie w kolorze pojazdu czasem z minimalną różnicą , pojazd z czeskiego muzeum w Lesanach to wersja kolejna , Mk 2  została przemalowana i uzupęłniona o te czerwone dodatki. Późniejsze jedynki łatwo pomylić z wersją Mk II .

infografica-militarypedia-Merkava-MK.I.jpgscr1

scr3Zdjęcie

• Thanks 1

W dniu 31.05.2024 o 11:19, KurChees napisał:

I zdjęcia dioramy.

IMG_20240517_165239~2-min.jpg

IMG_20240517_165924~2-min.jpg

Expand  

Fajnie pomyślane i wykonane, kwestię antyslipa już wyjaśnił kolega, co do weatheringu rażą nieco zacieki i brak kurzu - jednego dużo mniej lub wcale, drugiego mi brakuje. Nawet, jeśli to Liban, to i tak latem prawie tu nie pada, a grunt sugeruje, że nie padało dawno :) Z tymi śladami z wydechów też trochę przesadziłeś :)

W dniu 3.06.2024 o 08:54, GreGG24 napisał:

Fajnie pomyślane i wykonane, kwestię antyslipa już wyjaśnił kolega, co do weatheringu rażą nieco zacieki i brak kurzu - jednego dużo mniej lub wcale, drugiego mi brakuje. Nawet, jeśli to Liban, to i tak latem prawie tu nie pada, a grunt sugeruje, że nie padało dawno :) Z tymi śladami z wydechów też trochę przesadziłeś :)

Expand  

Co do wydechów to fakt, przesadziłem, jednak były malowane z aero, więc ciężko byłoby je jakoś 'zamalować' ponownie :D Co do kurzu- było go o wiele więcej, jednak jak pisałem w pierwszym poście- lakier zmienił barwę pigmentów w większych skupiskach (głównie boki, dół wanny) na białawy kolor, a resztę chyba zdmuchnął bo efekt zanikł.

W dniu 3.06.2024 o 08:54, GreGG24 napisał:

Z tymi śladami z wydechów też trochę przesadziłeś 

Expand  

W dniu 3.06.2024 o 13:16, KurChees napisał:

Co do wydechów to fakt, przesadziłem, ....

Expand  

Różnie to bywa z tym wydechem , na wielu fotkach ,  filmach widać osmolone a nawet zalane olejem boczne ścianki kadłuba lub boczne fartuchy

Tanque de batalha principal Merkava Mk 4 Baz — Foto © slidezero #1562075merkava.jpgMerkava MK 3D Meng - strona 2 - [M]Warsztat - Modelarstwo plastikowe ...

Edytowane przez bulik58

W dniu 3.06.2024 o 13:16, KurChees napisał:

Co do wydechów to fakt, przesadziłem, jednak były malowane z aero, więc ciężko byłoby je jakoś 'zamalować' ponownie :D Co do kurzu- było go o wiele więcej, jednak jak pisałem w pierwszym poście- lakier zmienił barwę pigmentów w większych skupiskach (głównie boki, dół wanny) na białawy kolor, a resztę chyba zdmuchnął bo efekt zanikł.

Expand  

Ja pigmenty, zwłaszcza na izraelskim sprzęcie uzupełniam już po nałożeniu matowego finiszu, używam benzyny do zapalniczek, błyskawicznie wysycha i można nią też korygować.

W dniu 5.06.2024 o 11:28, GreGG24 napisał:

Ja pigmenty, zwłaszcza na izraelskim sprzęcie uzupełniam już po nałożeniu matowego finiszu, używam benzyny do zapalniczek, błyskawicznie wysycha i można nią też korygować.

Expand  

Tak też planuję zrobić, używając pigment fixera przy następnym modelu- jednak jak to się ma do czyszczenia modelu z kurzu? Niestety nie mam za dużo miejsca w mieszkaniu, więc modele trzymam na półce- szybko zbierają kurz i zwykle dmuchnięcie z aero nie wystarcza,i tak muszę na końcu przykładowo ręcznikiem papierowym przetrzeć, by się całkiem pozbyć kurzu. Nie zetrę w ten sposób pigmentów razem z kurzem?

Edytowane przez KurChees

W dniu 5.06.2024 o 15:31, KurChees napisał:

Tak też planuję zrobić, używając pigment fixera przy następnym modelu- jednak jak to się ma do czyszczenia modelu z kurzu? Niestety nie mam za dużo miejsca w mieszkaniu, więc modele trzymam na półce- szybko zbierają kurz i zwykle dmuchnięcie z aero nie wystarcza,i tak muszę na końcu przykładowo ręcznikiem papierowym przetrzeć, by się całkiem pozbyć kurzu. Nie zetrę w ten sposób pigmentów razem z kurzem?

Expand  

Przy matowej powierzchni pigment dość dobrze "trzyma" się powierzchni, chociaż przy czyszczeniu pędzelkiem może zejść.

• 2 months later...
  W dniu 3.06.2024 o 16:57, bulik58 napisał:

Różnie to bywa z tym wydechem , na wielu fotkach ,  filmach widać osmolone a nawet zalane olejem boczne ścianki kadłuba lub boczne fartuchy

Expand  

Nie w tym przypadku, we wczesnej wersji Mk.1 wydech znajduje się po obu stronach kadłuba- każdy odprowadza spaliny z osobnej głowicy silnika, ten szeroki otwór z żaluzjami z prawej strony pełni tylko funkcję wylotu gorącego powietrza z silnika. Dopiero w późniejszej wersji Mk.1 otwory po bokach kadłuba zaspawano, a powiększony otwór wentylacyjny zaczął również służyć jako wylot spalin.  Wersja w muzeum w Lesanach to właśnie Mk.1 doprowadzona do standardu Mk.2. a co do powierzchni antypoślizgowych, ja słyszałem wersję, że czołgi miały ja praktycznie od samego początku. Poniżej krótki poradnik zdjęciowy po wersjach Mk.1 :)

BSmnfkd.jpeg

Późna Mk.1 tzw. hybryda, podciągnięta do standardu Mk.2

koRtQSZ.jpegSUkW1CB.jpeggU9jyXa.jpeg

Bdu6cXw.jpegyHx0sAM.jpeg

• Like 1
  • Thanks 1

W dniu 24.08.2024 o 12:59, bulik58 napisał:

A to nie jest  wydech

Expand  

Jest :) O tym właśnie pisałem, po obu stronach kadłuba jest taki otwór. Dotyczy to tylko Mk.1 przed modernizacją. Tak więc robiąc model Tamki kopcimy tylko i wyłącznie wokół tych otworów, ten szeroki otwór zostawiamy w spokoju. Kopcimy go od późnej Mk.1 do Mk.4 :)

• Like 2
  • Thanks 1

W dniu 24.08.2024 o 13:20, Barthass napisał:

Expand  
Pisałem o zabrudzoych olejem i spalinami Merkavach ogólnie a nie  np.wersji 1 albo kolejnej , nawet zdjęcia nie dotyczą modelu Tamiyi
  W dniu 3.06.2024 o 10:54, GreGG24 napisał:

Z tymi śladami z wydechów też trochę przesadziłeś 

W dniu 3.06.2024 o 15:16, KurChees napisał:

Co do wydechów to fakt, przesadziłem, ....

Tanque de batalha principal Merkava Mk 4 Baz — Foto © slidezero #1562075

Expand  

Expand  

Obraz zapytania wyszukiwania wizualnego

W dniu 24.08.2024 o 13:39, bulik58 napisał:

Pisałem o zabrudzoych olejem i spalinami Merkavach ogólnie a nie  np.wersji 1 albo kolejnej , nawet zdjęcia nie dotyczą modelu Tamiyi

Expand  

A, to wszystko jasne, zmyliły mnie zdjęcia późniejszych wersji wozów, które zamieściłeś na przykłady :)

• Like 1