KurChees Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja (edytowane) Witam! Od dłuższego czasu po głowie chodziło mi sprawdzenie się w temacie dioram. Po grudniowym debiucie w modelach helikopterów, nadszedł więc czas na czołg. Od razu z dioramą, bo jak robić coś pierwszy raz to wszystko na raz . Szybko okazało się, że rzuciłem się na głęboką wodę, projekt się przedłużył (w międzyczasie malowałem też dla znajomego figurki do Wiedźmina)- ale w końcu jest, po niespełna pół roku dłubania udało mi się ukończyć i model, i podstawkę. Tyle słowem wstępu. Co do modelu- pewnie każdemu znany, stara, ale bardzo przyjemna w budowie Tamiya Z dodatków pozwoliłem sobie jedynie na linę od Eureki oraz bagaż zrobiony z Green Stuffu i chusteczki nasączonej mixem kleju, farby i wody. Miałem problemy z doborem koloru kamuflażu, więc postawiłem na zestaw AK Real Colors do pojazdów IDF- a i w tym mieszałem, by uzyskać kolor, który dla mnie wyglądał okej. Następnie wziąłem się za brudzenie, obicia itp- tu okazało się, że zrobiłem za dużo obić, więc postawiłem na mocniejszy weathering. Na końcu chciałem wszystko zalakierować, ale pigmenty zmieniły kolor na biały.. więc lekko palcem je roztarłem, a potem 'poprawiłem' ostatni raz pigmentem z pędzla, już bez lakierowania. Co do dioramy- na początku miała być to pusta droga, gdzieś w mało zaludnionym miejscu Libanie, ale wyglądało to mało interesująco. Dorzuciłem więc murek zrobiony z pianki XPS, dwie figurki z MasterBox'a i kilka tuftów. W komentarzu dodam zdjęcia dioramy. Zapraszam do oglądania i komentowania, czy udzielenia rad, co lepiej zrobić inaczej na przyszłość P.S: Nie jestem pewien, czy umieścić to tu czy w dziale 'Dioramy'- w razie czego proszę o przeniesienie. P.S2: Po dodaniu widzę, że zdjęcia weszły w nieprawidłowej kolejności- przepraszam, nie wiem jak je ustawić w odpowiedniej. Edytowane 31 Maja przez KurChees 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurChees Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja (edytowane) I zdjęcia dioramy. Edytowane 31 Maja przez KurChees 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca (edytowane) Pierwsza klasa dioramka, na następnej Merkavie pamiętaj o wykonaniu antyslip. Warsztat też by się przydał. Edytowane 24 Sierpnia przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Z tego co wiem, to Merkava mk.I do pewnego okresu nie miały antyslipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurChees Napisano 1 Czerwca Autor Share Napisano 1 Czerwca 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Pierwsza klasa dioramka, na następnej Merkacvie pamiętaj o wykonaniu ntyslip. Warsztat też by się przydał. Dzięki! 2 godziny temu, mandrivecs napisał: Z tego co wiem, to Merkava mk.I do pewnego okresu nie miały antyslipa... Otóż to- gdzieś w internecie znalazłem informację, że na początku nie było tam antislipa i postanowiłem pójść tym tropem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca Fajna scenka podoba się chociaż brakuje mi jeszcze jednego figuranta z granatnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca fajna dynamiczna scenka jedna uwaga - jak dla mnie murek zbyt jednolity kolorystycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurChees Napisano 1 Czerwca Autor Share Napisano 1 Czerwca 2 godziny temu, Adamo722 napisał: Fajna scenka podoba się chociaż brakuje mi jeszcze jednego figuranta z granatnikiem Niestety nie znalazłem zestawu z takim, wybrałem ten od MasterBox- 'Iraq, Kit 2' 1 godzinę temu, M.A.V. napisał: fajna dynamiczna scenka jedna uwaga - jak dla mnie murek zbyt jednolity kolorystycznie Dzięki za uwagę! Niestety pomalowałem go, a później wziąłem się za zaprawę. Użyłem do tego pasty "white stone" od vallejo wymieszanej z szarą farbą i drobnym piaskiem, jednak po starciu praktycznie cały murek zyskał odcień tej zaprawy.. i tak już zostawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca W dniu 1.06.2024 o 09:24, robertmodelarz napisał: Pierwsza klasa dioramka, na następnej Merkacvie pamiętaj o wykonaniu ntyslip. Warsztat też by się przydał. W dniu 1.06.2024 o 12:15, KurChees napisał: Dzięki! Otóż to- gdzieś w internecie znalazłem informację, że na początku nie było tam antislipa i postanowiłem pójść tym tropem Pierwsze Merkawy I nie posiadaly anty poślizgu jak i łańcuchów przy koszu , weszły przy wersji I Hybrid . Później , niektóre źródła iż po wojnie Libańskiej 1982 , inne że wcześniej , niektóre pojazdy wczesnej wersji zostały doposażone zarówno w łańcuchy, wykładzinę anty poślizgową , dodatkowy km M2 na lufie , granatnik 60 , zmienione kolektory wydechowe ,granaty dymne, osłony boczne itp,itd. Światła przednie jak i gaśnice nie były malowane na czerwono , te pierwsze były ciemne (prawie czarne) co widać również pudełku modelu ,a te drugie w kolorze pojazdu czasem z minimalną różnicą , pojazd z czeskiego muzeum w Lesanach to wersja kolejna , Mk 2 została przemalowana i uzupęłniona o te czerwone dodatki. Późniejsze jedynki łatwo pomylić z wersją Mk II . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca W dniu 31.05.2024 o 13:19, KurChees napisał: I zdjęcia dioramy. Fajnie pomyślane i wykonane, kwestię antyslipa już wyjaśnił kolega, co do weatheringu rażą nieco zacieki i brak kurzu - jednego dużo mniej lub wcale, drugiego mi brakuje. Nawet, jeśli to Liban, to i tak latem prawie tu nie pada, a grunt sugeruje, że nie padało dawno Z tymi śladami z wydechów też trochę przesadziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurChees Napisano 3 Czerwca Autor Share Napisano 3 Czerwca 4 godziny temu, GreGG24 napisał: Fajnie pomyślane i wykonane, kwestię antyslipa już wyjaśnił kolega, co do weatheringu rażą nieco zacieki i brak kurzu - jednego dużo mniej lub wcale, drugiego mi brakuje. Nawet, jeśli to Liban, to i tak latem prawie tu nie pada, a grunt sugeruje, że nie padało dawno Z tymi śladami z wydechów też trochę przesadziłeś Co do wydechów to fakt, przesadziłem, jednak były malowane z aero, więc ciężko byłoby je jakoś 'zamalować' ponownie Co do kurzu- było go o wiele więcej, jednak jak pisałem w pierwszym poście- lakier zmienił barwę pigmentów w większych skupiskach (głównie boki, dół wanny) na białawy kolor, a resztę chyba zdmuchnął bo efekt zanikł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca (edytowane) 8 godzin temu, GreGG24 napisał: Z tymi śladami z wydechów też trochę przesadziłeś 3 godziny temu, KurChees napisał: Co do wydechów to fakt, przesadziłem, .... Różnie to bywa z tym wydechem , na wielu fotkach , filmach widać osmolone a nawet zalane olejem boczne ścianki kadłuba lub boczne fartuchy Edytowane 3 Czerwca przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca W dniu 3.06.2024 o 15:16, KurChees napisał: Co do wydechów to fakt, przesadziłem, jednak były malowane z aero, więc ciężko byłoby je jakoś 'zamalować' ponownie Co do kurzu- było go o wiele więcej, jednak jak pisałem w pierwszym poście- lakier zmienił barwę pigmentów w większych skupiskach (głównie boki, dół wanny) na białawy kolor, a resztę chyba zdmuchnął bo efekt zanikł. Ja pigmenty, zwłaszcza na izraelskim sprzęcie uzupełniam już po nałożeniu matowego finiszu, używam benzyny do zapalniczek, błyskawicznie wysycha i można nią też korygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurChees Napisano 5 Czerwca Autor Share Napisano 5 Czerwca (edytowane) 4 godziny temu, GreGG24 napisał: Ja pigmenty, zwłaszcza na izraelskim sprzęcie uzupełniam już po nałożeniu matowego finiszu, używam benzyny do zapalniczek, błyskawicznie wysycha i można nią też korygować. Tak też planuję zrobić, używając pigment fixera przy następnym modelu- jednak jak to się ma do czyszczenia modelu z kurzu? Niestety nie mam za dużo miejsca w mieszkaniu, więc modele trzymam na półce- szybko zbierają kurz i zwykle dmuchnięcie z aero nie wystarcza,i tak muszę na końcu przykładowo ręcznikiem papierowym przetrzeć, by się całkiem pozbyć kurzu. Nie zetrę w ten sposób pigmentów razem z kurzem? Edytowane 5 Czerwca przez KurChees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca 22 godziny temu, KurChees napisał: Tak też planuję zrobić, używając pigment fixera przy następnym modelu- jednak jak to się ma do czyszczenia modelu z kurzu? Niestety nie mam za dużo miejsca w mieszkaniu, więc modele trzymam na półce- szybko zbierają kurz i zwykle dmuchnięcie z aero nie wystarcza,i tak muszę na końcu przykładowo ręcznikiem papierowym przetrzeć, by się całkiem pozbyć kurzu. Nie zetrę w ten sposób pigmentów razem z kurzem? Przy matowej powierzchni pigment dość dobrze "trzyma" się powierzchni, chociaż przy czyszczeniu pędzelkiem może zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia W dniu 3.06.2024 o 18:57, bulik58 napisał: Różnie to bywa z tym wydechem , na wielu fotkach , filmach widać osmolone a nawet zalane olejem boczne ścianki kadłuba lub boczne fartuchy Nie w tym przypadku, we wczesnej wersji Mk.1 wydech znajduje się po obu stronach kadłuba- każdy odprowadza spaliny z osobnej głowicy silnika, ten szeroki otwór z żaluzjami z prawej strony pełni tylko funkcję wylotu gorącego powietrza z silnika. Dopiero w późniejszej wersji Mk.1 otwory po bokach kadłuba zaspawano, a powiększony otwór wentylacyjny zaczął również służyć jako wylot spalin. Wersja w muzeum w Lesanach to właśnie Mk.1 doprowadzona do standardu Mk.2. a co do powierzchni antypoślizgowych, ja słyszałem wersję, że czołgi miały ja praktycznie od samego początku. Poniżej krótki poradnik zdjęciowy po wersjach Mk.1 Późna Mk.1 tzw. hybryda, podciągnięta do standardu Mk.2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Barthass napisał: A to nie jest wydech ? na pierwszej fotce wyglada podobnie jak ten poniżej tylko po przeciwnej stronie Edytowane 24 Sierpnia przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia 16 minut temu, bulik58 napisał: A to nie jest wydech Jest O tym właśnie pisałem, po obu stronach kadłuba jest taki otwór. Dotyczy to tylko Mk.1 przed modernizacją. Tak więc robiąc model Tamki kopcimy tylko i wyłącznie wokół tych otworów, ten szeroki otwór zostawiamy w spokoju. Kopcimy go od późnej Mk.1 do Mk.4 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia 5 minut temu, Barthass napisał: Pisałem o zabrudzoych olejem i spalinami Merkavach ogólnie a nie np.wersji 1 albo kolejnej , nawet zdjęcia nie dotyczą modelu Tamiyi W dniu 3.06.2024 o 10:54, GreGG24 napisał: Z tymi śladami z wydechów też trochę przesadziłeś W dniu 3.06.2024 o 15:16, KurChees napisał: Co do wydechów to fakt, przesadziłem, .... W dniu 3.06.2024 o 18:57, bulik58 napisał: Różnie to bywa z tym wydechem , na wielu fotkach , filmach widać osmolone a nawet zalane olejem boczne ścianki kadłuba lub boczne fartuchy W dniu 3.06.2024 o 18:57, bulik58 napisał: Różnie to bywa z tym wydechem , na wielu fotkach , filmach widać osmolone a nawet zalane olejem boczne ścianki kadłuba lub boczne fartuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia 29 minut temu, bulik58 napisał: Pisałem o zabrudzoych olejem i spalinami Merkavach ogólnie a nie np.wersji 1 albo kolejnej , nawet zdjęcia nie dotyczą modelu Tamiyi A, to wszystko jasne, zmyliły mnie zdjęcia późniejszych wersji wozów, które zamieściłeś na przykłady 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi