Skocz do zawartości

[inbox] SZD-30A (Pirat A) i SZD-30C (Pirat C) ; Art of Trans ; 1/72

Kon_Bar

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Wojtek59 napisał:

Finalnie kalki tak wyglądają

Cód, mniód i łożeszki :super: Chyba się zgłoszę w potrzebie jak powstaną modele wink3

Słuchajcie, patrząc na te zdjęcia, to też nie są idealne. Zwłaszcza jeżeli chodzi o znaki na spodzie skrzydła. Niestety ciężko to było dobrze uchwycić, bo mała odległość do fotografowanego obiektu, który jest spory i ciężko go objąć w kadrze. Spróbuję może jeszcze raz i może wpadnę na pomysł, by zamknąć hamulce do zdjęć..😊 Jeszcze jedno. Gdzieś się przewijał temat Jaka-12. Jak będę miał trochę czasu to trochę zdjęć zrobię. W klubie jest Jak-12A czyli tzw. szybki Jaczek.

• Thanks 1

1 godzinę temu, Soris napisał:

Nie wiem na ile to będzie "słyszalne"😉 

i mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako ataku na Ciebie 🙂

KOREKTA.thumb.jpg.1e0cef2dfd66062bc70eaf4344567803.jpg

Dzięki za uwagi - nie odbieram Twojej wypowiedzi jako atak na mnie.

Jak wyjdzie, to wszyscy zainteresowani będą do przodu.

Spróbuję poprawić, ale jak na mój wzrok to słabo to widzę. 🤣.

Niemniej spróbuję.

Poprawione w miarę umiejętności i możliwości (robię w Inkscape):

(proszę wziąć pod uwagę, że to będzie maleństwo).

image.png.6879a05050af141fb20627dd30b932cc.png

• 2 months later...
5 minut temu, Wojtek59 napisał:

Jak (nie) widać robiłem cały A4.

Oj, tak se żartuję.

Drukowałeś sam, czy zamawiałeś wydruk?

Tak pytam, bo mam kilka drobiazgów do zrobienia.

• 2 weeks later...
7 minut temu, DobreMzimu napisał:

Na arkuszu są m.in znaki szybowców Bekas, Halny, Orion, Lis, Foka 4, LS1, Cobra 15, 17.

Czy do tych kalek powstaną/powstają modele? Czy na własne potrzeby, czy również będą dostępne dla "obcych"?

LS1 - nie, ja robię tylko szybowce SZD. SZD 15 Sroka - tak. Bekas, Orion - w planach. Halny, Lis, Foka 4, Cobra 15/-17 - w trakcie roboty, ale bez napinki.  Foka 4 i surówka dla Cobr 15/-17 były trochę wcześniej pokazywane.

Dla Foki 4 na pewno nie będę robił formy, bo bryła jest już sklejona. Co do Cobry, Oriona i Halnego - nie jestem przekonany, czy ma sens, bo skrzydła żywiczne opadają. Dla Cobry na pewno zrobię formę kadłuba, żeby go przerobić na Oriona.

Tu można zobaczyć:

1641793591_20241012_1827381.thumb.jpg.9862ab8d89c46d1e0aa4c8a160e27d7e.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

W dniu 27.09.2024 o 19:42, Artek82 napisał:

Można składać orders ? Kilka bym przytulił z chęcią :cool: bo zacnie to wygląda :super:

Nie robiłem tego z myślą o sprzedaży.

Na niektórych kalkach widać jednak raster, więc nie są najwyższej jakości.

Godzinę temu, Wojtek59 napisał:

LS1 - nie, ja robię tylko szybowce SZD. SZD 15 Sroka - tak. Bekas, Orion - w planach. Halny, Lis, Foka 4, Cobra 15/-17 - w trakcie roboty, ale bez napinki.  Foka 4 i surówka dla Cobr 15/-17 były trochę wcześniej pokazywane.

Dla Foki 4 na pewno nie będę robił formy, bo bryła jest już sklejona. Co do Cobry, Oriona i Halnego - nie jestem przekonany, czy ma sens, bo skrzydła żywiczne opadają. Dla Cobry na pewno zrobię formę kadłuba, żeby go przerobić na Oriona.

Tu można zobaczyć:

1641793591_20241012_1827381.thumb.jpg.9862ab8d89c46d1e0aa4c8a160e27d7e.jpg

Najbardziej interesują mnie kadłuby.  Zwłaszcza w obrębie kabiny. Czy możesz zdradzić jak je robisz ? 

PS

SP-3826 LS 1

SP-3828 Fox

Edytowane przez DobreMzimu

17 minut temu, DobreMzimu napisał:

Najbardziej interesują mnie kadłuby.  Zwłaszcza w obrębie kabiny. Czy możesz zdradzić jak je robisz ? 

PS

SP-3826 LS 1

SP-3828 Fox

Faktycznie - Fox z AIRICH Resin Models się trafił. Ale to straszne mydło. Zresztą są różne zdjęcia góry skrzydła. Raz ze znakami, drugi raz - bez. Kalki zrobiłem na wszelki wypadek.

Kadłuby to głównie rzeźba z istniejących zestawów.

Foka 4 jest z kadłuba Zefira (odpowiednio pocięta i poklejona, a potem szpachla i szlifowanie.

Cobra 15 (w zamyśle - teraz obie Cobry i kabina dla Oriona) - jak wyżej - z kadłuba Zefira. Skrzydła i usterzenie z HIPSu.

Lis - to kadłub z Gila+płytki HIPSu i szpachla. W oryginale LIS miał skrzydło z Muchy E więc geometrycznie nie różni się od Muchy Std.- z modelu Muchy, statecznik poziomy z HIPSu.

Halny - to klon kabiny Puchacza z Constanzy. Belka kadłubowa i stat. pionowy - z resztek żywicznych po tymże Puchaczu (mam prymitywny foremniczek kadłuba). Skrzydła to oberżnięte i oszlifowane skrzydła z Jantara Std 3 w skali 1/50 (w tym celu zresztą był kupiony, żeby mu nie opadły, jak to żywiczne w zwyczaju mają). Usterzenie zHIPSu.

Foremniki do kabin - skracz, z czego popadnie wyszpachlowany CA.

• Like 1
  • Thanks 1

Fox 3623 nie ma znaków na górnych powierzchniach. Jest to zresztą standardem w przypadku większości szybowców laminatowych.

3867 nie ma znaków na skrzydłach. Ani na górze, ani na dole.

3828 nie ma znaków na górnej powierzchni. Na dolnej nie wiem. Tego szybowca już nie ma. 

https://bezpieczenstwo.dlapilota.pl/23-10-2022-zdarzenie-lotnicze-podczas-holowania-szybowca-mdm-1-fox-sp-3828-20226240

Edytowane przez DobreMzimu

2 godziny temu, Wojtek59 napisał:

Faktycznie - Fox z AIRICH Resin Models się trafił. Ale to straszne mydło. Zresztą są różne zdjęcia góry skrzydła. Raz ze znakami, drugi raz - bez. Kalki zrobiłem na wszelki wypadek.

Kadłuby to głównie rzeźba z istniejących zestawów.

Foka 4 jest z kadłuba Zefira (odpowiednio pocięta i poklejona, a potem szpachla i szlifowanie.

Cobra 15 (w zamyśle - teraz obie Cobry i kabina dla Oriona) - jak wyżej - z kadłuba Zefira. Skrzydła i usterzenie z HIPSu.

Lis - to kadłub z Gila+płytki HIPSu i szpachla. W oryginale LIS miał skrzydło z Muchy E więc geometrycznie nie różni się od Muchy Std.- z modelu Muchy, statecznik poziomy z HIPSu.

Halny - to klon kabiny Puchacza z Constanzy. Belka kadłubowa i stat. pionowy - z resztek żywicznych po tymże Puchaczu (mam prymitywny foremniczek kadłuba). Skrzydła to oberżnięte i oszlifowane skrzydła z Jantara Std 3 w skali 1/50 (w tym celu zresztą był kupiony, żeby mu nie opadły, jak to żywiczne w zwyczaju mają). Usterzenie zHIPSu.

Foremniki do kabin - skracz, z czego popadnie wyszpachlowany CA.

Mucha std jest dobrym dawcą organów  do prototypu Muchy std z Mistrzostw Świata w Lesznie  w 1958, 

Drugi kierunek to surowiec do wykonania Muchy 100 i Muchy 100a

• Like 1