Skocz do zawartości

Projekt Pz.kpfw IV

Boozy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 167
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

i sypia w kilku łóżkach....

Ale tylko w Lublinie

Ale żeby nie robić OT - no i mnie zahukali ! Abstynenci się znaleźli od siedmiu boleści

Mi tam się podobało takie mniej pokurzone i ubłocone. Ale jak widać kąpiele błotne się wszystkim udzielają, hehe.

A tak na poważnie - zarówno RollingStonka jak i Badger się na tym zdecydowanie lepiej znają ode mnie - może faktycznie więcej 'marasu' trza na niego narzucić?

sypia w kilku łóżkach....

Taki "cudzołożnik" (bez podtekstów oczywiście)

Przyjąłem wszystkie za i przeciw. Troche dołożyłem ale nie dużo i stwierdzam, że nawet mi się to podoba więc już raczej tak zostanie.

23.jpg

25.jpg

22.jpg

24.jpg

Świetnie wygląda syf na burtach i kołach

No i zdjęcia wyglądają bardzo profesjonalnie

Czkam na finisz!

Dzięki Panowie. Miło to słyszeć od ludzi znających się na rzeczy.

czym robiłeś te zabrudzenia

Wash z brązu van dyke a później pigmenty Miga mieszane z white spiritem. Jak wszystko wyschło formowałem to jakoś pędzelkami itp.

Gąsienice już przyklejone. Był z nimi mały problem ale wlazły "na chama". Jutro, najpóźniej w piątek zdjęcia.

Dobry.

Dawno nic nie robiłem, a więc trzeba coś zacząć.

Model to chyba stara tamiya. Nie znam się na jakości modeli ale pewnie jak stara to i coś w niej jest skopane?

Malowanie raczej pudełkowe znów 11.Pz.Div. ale może się to zmienić na africa korps.

Malowany będzie oczywiście pędzlem (aerograf w przyszłym roku). Będę się starał znów o polepszenie mojego warsztatu. Szczególnie czystego klejenia, malowania cieńkimi warstwami aby nie zamazać farbą niektórych elementów.

Dodam może pare rzeczy z dragona i jakieś blachy. W zestawie są gumowe gąsienice... zobacze co da się z nimi zrobić - jeśli nic to zamienie.

pudloo.jpg

Duke"]Hej, zrobisz jak zechcesz, ale proponowałbym africa korps, będziesz miał chyba lepsze pole do popisu. Życzę powodzenia przy modelu. Pzdr

Wówczas te figurki odpadają, choć nie wiem czy chciałeś je wykonywać...

A jeśli chodzi o model. Po prostu jest stary, to jego wada. Bardzo mało detali, wykonanie jak na owe lata z których pochodzi może satysfakcjonowało, ale obecnie mamy modele o wiele lepsze i troszkę dziwię się dlaczego po niego sięgnąłeś. Gąski, mogę Ci śmiało polecić, abyś od razu wymienił chociażby na magic-tracki DML-a, no albo jeśli masz większy budżet to metale Friulmodela. Nie będę ukrywał, że błotniki jako całość są w tej czwórce bardzo grube i mało wyrafinowane, więc warto by coś z tym "szajsem" zrobić. Generalnie warto dokupić zestaw waloryzujący od Abera (o ile pamiętam, to Abera). Warto wymienić narzędzia na lepszej jakości, jeśli budowałeś Dragonowskie czwórki to Ci zostały jakieś. Aha i pasuje kupić zestaw zawieszenia od Tristara

35014-01.jpg

To takie wstępne drobiazgi do poprawy, większe porady to na priv pomogę...

Ale figurki te mógłbym wykorzystac do ausf, G?

Dlaczego ten model... a bo zdobyłem go prawie za darmo, a szkoda go wyrzucić... na razie ucze się więc to będzie w sam raz

Narzędzia dodam z DML-a. Gąski być może też wymienie. Co do błotników to się jeszcze zastanowie.

A właśnie mi się przypomniało... szukałem zdjęć i bardzo tego mało - może ktoś z was coś ma.

Poza tym jakie są zmiany w wyglądzie zewnętrznym między ausf. C, D, E??

Poza tym jakie są zmiany w wyglądzie zewnętrznym między ausf. C, D, E??

Z grubsza tu masz:

http://www.czolgiem.com/niemcy/pz4.htm

Czyli zmiany głównie na płycie czołowej, przodzie i tyle wieży.

Ale figurki te mógłbym wykorzystac do ausf, G?

Nie, ponieważ wszystkie posiadają czapki charakterysteczne dla pancerniaków walczących od początku wojny, bodajże do roku 1941 (później ich nie noszono) . Pudełkowe malowanie jest z kampanii na zachodzie w 1940 i tam jeszcze takowych używali. Wersję G zaczęto produkować od kwietnia 1942, więc wszystko jasne.

Poza tym jakie są zmiany w wyglądzie zewnętrznym między ausf. C, D, E

Sporo ich było, polecam kupno książki "Panzer IV" z wydawnictwa Squadron, tam masz wszystko przejrzyście napisane i rozrysowane różnice poszczególnych wersji. Dobra baza nie tylko do tego modelu, ale i do całego Twojego projektu.

"PzKpfw kdcijejewnck" - rulezzzzzz SUPER !

Prowokator

Przy okazji - ktoś produkuje czwórkę w wersji A?

posiadają czapki charakterysteczne dla pancerniaków walczących od początku wojny

A do 11pz div pasują?

polecam kupno książki "Panzer IV" z wydawnictwa Squadron

Zainwestuje w to, dzięki.

Zrób wszystkie, i wystaw w galerii jako jeden projekt, bo komentowanie na raty.....

hmm... wole wstawiac po kolei a później całość bo wtedy dowiaduje się dopiero tak na prawde co się podoba a co nie

EDIT:

Co powiecie o tych gąsienicach? http://www.jadarhobby.pl/academy-1357-gasienice-ogniwkowe-panzer-p-2671.html

A do 11pz div pasują?

To nie ma znaczenia, po prostu na początku wojny wszyscy pancerniacy niemieccy takowe nosili, później od 1941 (powtarzam o ile pamiętam, ale nie wcześniej) zaczęto wprowadzać inne nakrycia głowy, a co za tym idzie we wszystkich dywizjach zaczęto stosować nowe. Wystarczy poszukać, generalnie te czapki noszono podczas walk we wrześniu 39 i podczas Zachodniej ofensywy w 1940. Więc jeśli chcesz tą "czwórkę" w malowaniu pudełkowym z walk na zachodzie w 1940, to możesz śmiało użyć tych figurek.

Co powiecie o tych gąsienicach?

Co do tamtych, to nie wiem jaki mają dokładnie kształt, generalnie za dobre jakościowo to one nie są... Merytorycznie nie wiem - nie miałem kontaktu ale jeśli wypuściło je Academy to zmyślą o swoim Panzer IV H,J i StuGu czy Wirbelwindzie, czyli niestety te późniejsze.

Generalnie powinny wyglądać tak jak te Friule:

atl03.jpg

Edytowane przez Gość

Podziwiam kolegę za pomysł i kolegów, którzy z wielkim zapałem poratafią oglądać/komentować budowę 154135 niemieckiego czołgu na tym forum

"PzKpfw kdcijejewnck" - rulezzzzzz SUPER !

Niedługo zrobię tu taki amerykański desant, że te Pzfja3f się schowają

Co do modelu, w zestawie są elementy do przedniej pionowej płyty, ale nie ma o nich nic w instrukcji, uważaj przy wyrzucaniu ramek.

Co chcecie od gąsek? W porównaniu z Italeri te są świetne w układaniu i jedyna wada jaką widzę to ślady po szwach z boku.

Podziwiam kolegę za pomysł i kolegów, którzy z wielkim zapałem poratafią oglądać/komentować budowę 154135 niemieckiego czołgu na tym forum

Po pierwsze, każdy robi to co lubi.

Po drugie, jak będzie wykonany na fajnym poziomie (a można się tego spodziewać patrząc na bardzo ładną IV G autora wątku) to chetnie oglądnę chociażby 30 czołg...

Po trzecie, każdy temat ma tytuł - widzisz coś "Pz.Kpfw...." to nie musisz otwierać - nikt nie zmusza...

PZDR