Skocz do zawartości

USMC M1278A1 JLTV, RFM 1/35

Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Nooo. Zanim zabrałem się za upiększanie tylnej ściany kabiny, chciałem sprawdzić, czy to w ogóle warto i czy przy otwartych drzwiach, będzie widać co ja tam nawkładam? Na ślinę przyłożylem wiec drzwi w pozycji otwartej i... stwierdziłem, że i tak niewiele się zobaczy, dlatego po prostu zrobię zamknięty model. Trudno.

20241027_011602.jpg

20241027_011856.jpg

20241027_012030.jpg

20241027_012604.jpg

20241027_012814.jpg

Edytowane przez Grzegorz Grabowski

Witam. Mała aktualizacją. Nie dawal mi spokoju tej monitor na fotelu kierowcy. Zgodnie z tym co wyczytałem na armoramie, montuje się go nie tylko w pojazdach z CROWS-em, więc postanowiłem, że w moim modelu też będzie. No i po kilku godzinach....

20241114_162141.jpg

20241114_162355.jpg

• Like 4

Elegancko bardzo to wyglada. Super robota z monitorem i kablami. Tak sobie myślę- monitory są dwa- jeden do BFT, a drugi do CROWS. ten za fotelem był montowany jako obsługa CROWS, ale...to urzadzenie pod monitorem, to element BFT, wiec jak to jest? 🙂

Edytowane przez makinen

Napisano (edytowane)

Wiem Piotrek, że byłeś na armoramie i zaglądałeś do mojego warsztatu. Użytkownik 18bravo, bodajże, wyjaśnił o co chodzi z tymi monitorami.  Wrzucam tu przetłumaczoną wersję jego wypowiedzi... 

Screenshot_20241115_094012_Chrome.jpg

Screenshot_20241022_105345_Google.jpg

Taka klawiatura znajduje się też w podobnym miejscu jak w M-ATV, tylko, że tam jest w "szufladzie", a w JLTV, przymocowana jest paskami z rzepami...

Screenshot_20241115_095459_Google.jpg

• Like 1

Wyposażenie tych pojazdów to jakiś kosmos, nawet w porównaniu do wnętrza Abramsa. bardzo wiernie wychodzi Ci odwzorowanie tych elementów,  te kabelki i złaczki - ufff...

Fajnie jest mieć takiego suflera, który jak widać na tym pojeździe służył.

Poskładałem sobie zabudowę paki, z elementów fototrawionych i w ten sposób chciałem podrasować model. Wszystko szło pięknie, do momentu w którym trzeba by przyklejać "śrubki".  Chyba odpuszczę sobie tą zabudowę, właśnie przez te śrubki, bo jak przyklejać coś, czego nie widać? Zabudowa z blaszek wygląda tak...

20241116_105145.jpg

20241116_105235.jpg

Czasem faktycznie producenci niepotrzebnie rozdrabniają i komplikują zestawy waloryzacyjne, można było spokojnie wytrawić detal śrubek od razu na elementach tej ramy. Podejrzewam, że nawet nie ma jak dokładnie tej mikro śrubki obrobić po odcięciu od ramki. 

No właśnie. Na niektórych elementach śrubki są wytrawione, a resztę trzeba doklejać. Co najśmieszniejsze, czasem trzeba użyć 3 rozmiarów śrubek na jednym elemencie. Problemy zaczynają się już na etapie odcięcia takie śrubki. O jej obróbce nawet nie ma mowy. 

Mimo, że chłopaki pisali: Jak model zamknięty, to nie ma sensu doktoryzować się z wnętrza.... Ja jednak chciałem, żeby było widać tam jakieś kabelki, smaczki, choćby taki, że sama deska rozdzielcza jest pomalowana trzema odcieniami czerni, że jest klawiatura BFT przymocowana obok fotela pasażera, albo to, że tuż nad podestem strzelca jest jeszcze jedna półka, to przy tej kolorystyce i tak wszystko ginie. Zabawa jednak była przednia i nie żałuję ani chwili. Tak myślę, że jednak rzucę suchy pędzel, żeby się tak wszystko nie zlewało.  

20241121_225918.jpg

20241121_230100.jpg

20241121_230207.jpg

20241121_230234.jpg

20241121_230256.jpg

20241121_230341.jpg

20241121_230406.jpg

• Like 2

W dniu 16.11.2024 o 11:48, Grzegorz Grabowski napisał:

No właśnie. Na niektórych elementach śrubki są wytrawione, a resztę trzeba doklejać. Co najśmieszniejsze, czasem trzeba użyć 3 rozmiarów śrubek na jednym elemencie. Problemy zaczynają się już na etapie odcięcia takie śrubki. O jej obróbce nawet nie ma mowy. 

Grzegorz Meng ma np. dwustronne zestawy śrubek , czy  ten monitorek był w zestawie ? 

shopping?q=tbn:ANd9GcRSwM1HxCJnr91D36Om2VGn_RD8B-0p9XH9gCf1fxvRecybTr9CzkXVbNn5EC7BRIsreliIhAfo3jeAgizFy1Mo3J8hKg4pezvyCNdyU1rMIyX1Ya1L6LpIgg

Edytowane przez bulik58

Godzinę temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Bulik, ja też mam te śrubki Menga. Niestety, nawet najmniejsze z nich są zdecydowanie za duże do tych blaszek. Jeśli pytasz o monitor na fotelu kierowcy, to tak, jest on w zestawie. Ja go tylko trochę podrasowałem 😉

Czyli ten drugi za fotelem to twój dodatek ?