Skocz do zawartości

30,5 cm Mörser(t) TAKOM (Škoda 30,5cm m1916 Siege Howitzer)

Merten

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę strasznie słabe nasycenie wątków artylerią. Honoru "Królowej Wojny" bronią nieśmiało tylko jakieś Stugi i czasem Karle, więc po długiej przerwie postanowiłem wrzucić model sklejony już ze trzy lata temu, a teraz się zmotywowałem i dokończyłem w końcu malowanie. 

Model TAKOM, czyli wiadomo: sam się składał. Nawet nie było za bardzo co relacjonować.  Malowanie z okresu oblężenia Sewastopola, więc 1942 roku, a więc Panzergrau. Pokusiłem się o użycie 4-kolorowego zestawu Gunze do modulowania. Trochę mam mieszane uczucia, bo uważam, że kontrasty są przesadzone. Sama konstrukcja tego moździerza i taki "przerysowany" kontrast spowodował, że nadal trochę wygląda jak jakiś wynalazek w klimacie Steam Punk.  :) No, ale może w bardziej fachowych rękach to lepiej działa. 

Ten model jest trochę ciężko prawidłowo pokazać. Na pozycji bojowej jego baza powinna być wkopana w ziemię i nie powinno jej być w ogóle widać. Tutaj zrobiłem go w wersji jakby w całości świeżo wykopano go ze stanowiska (co jest fikcją, bo po prostu stopniowo by go rozkładano, a potem wydobyto samą bazę).

Co do samego moździerza 30,5 cm Mörser(t), to producent nazwał go "haubicą oblężniczą", co w sumie nie jest błędem, tyle że Niemcy mieli takie określenie jak  Mörser dla broni strzelającej ogniem stromotorowym (mniej więcej powyżej 60 stopni). Moździerzy takich Niemcy przejęli kilkanaście od Czechów i jeszcze kilka zdobyli w Jugosławii, które otrzymały oznaczenie 30,5 cm 638(j).

W ramach trzech dywizjonów artylerii ciężkiej 16 takich dział wzięło udział w ostrzale Sewastopola latem 1942 roku. W ciągu miesiąca walk wystrzeliły 532 pociski. Na nowoczesne umocnienia w Sewastopolu na pewno ich pociski były za lekkie, ale już do niszczenia umocnień urządzonych w skałach wapiennych w rejonie twierdzy na pewno wystarczały, chociaż nie znalazłem żadnych konkretnych informacji o ich dokonaniach.

W kolejce czekają kolejne działa z okresu walk o Sewastopol i mam taką "idee fix", że chciałbym skleić je wszystkie. Na dokończenie czeka 35,5 cm M1, sklejenia 42 cm moździerz Škody, Karl, itd... Do kupienia francuskie 15,5cm i 19,4 cm  armaty. No i Gustaw. Poza tym na razie niestety duża część z użytych tam dział nawet nie jest produkowana.

Do tego przegapiłem Gammę, którą w kilku sztukach zrobił Panzer Concept. Ehhh... Tak to jest zawiesić hobby na kołku.

image.thumb.png.7ac73743a2389874415b403b4b507924.png

image.thumb.png.ed2d69c77e7ce469827c9c5e0d9ebc8e.png

image.png.51ce8786df86daefb22301c1ea31dff0.png

image.png.7996d3a89e177716c55ed8a1638bd939.png

Edytowane przez Merten
  • Like 14

Świetny model, podoba mi się.

ps..

Zvezda wydała właśnie B-4 203mm hałbicę M1931, ale one raczej w Sewastopolu nie były używane, chociaż  "Pani Śmierć" Ludmiły Pawliczenko wspomina sie o ciężkich hałbicach po stronie ZSRR.

Hmmm... Nie pomyślałem o kolekcji artylerii RKKA spod Sewastopola, ale też niewiele jej rodzajów tam było.

Ciężkie haubice kończyły się jednak na 152 milimetrach.

Główną siłę stanowiła artyleria nadbrzeżna: armaty 305 i 130 mm.

A B-4 zrobił też Trumpeter.

@Merten - obadaj asortyment francuskiej firmy St.George Models  https://www.facebook.com/artmaquette

może znajdziesz coś dla siebie  :szczerbol:   ale to nie są tanie rzeczy .....   

Będzie Gruba Berta z Takoma ??   z tego co pamiętam to wyszedł też japoński moździerz oblężniczy (bodajże)  z czasów walk o Port Artur

jest jeszcze takie cudo za wór dukatów :

https://www.mojehobby.pl/products/M1-35-5cm-Schweres-Geschutz-WWII-Super-Heavy-Howitzer.html

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1

Cytat

obadaj asortyment francuskiej firmy St.George Models

Wielkie dzięki za ten link MAV! Na razie głównie się "bawią" w Wielką Wojnę, ale ta haubica 400 mm jest bardzo kusząca! Niemcy używali jej przy ostrzale Leningradu, ale im dość szybko pękła. Cholera. Piękna jest. Może się skuszę. No i 15 cm Kanone 16. No... ciekawe. BARDZO dziękuję! Przegapiłem to.

Cytat

Będzie Gruba Berta z Takoma ??

Gruba Berta, to 42 cm moździerz Gamma.

TAKOM zrobił 42 cm czeską haubicę. Bardzo podobna konstrukcyjnie do tej 30,5 cm z tego wątku.  Jakby to samo tylko na sterydach. :)

Cytat

Sklejona już 5 lat temu. Jest tu nawet relacja na forum. Wracam właśnie do tego tematu bo nie byłem zadowolony z malowania i mam teraz nową koncepcję co z tym zrobić.

A czy "wór dukatów"? Wbrew pozorom modelarstwo to naprawdę nie takie drogie hobby. Teraz kupując i klejąc modele wręcz oszczędzam, a drogą zabawę tam mam od trzech lat na przykład z tym:

😂

image.thumb.png.b704b91c683fd458ee6b8175ee3c0f52.png

Edytowane przez Merten
  • Like 3

Bardzo fajny model!

Mnie co prawda oblężenie Sewastopola nie bardzo interesuje (choć byłem w Sewastopolu i dość dokładnie zwiedzałem), ale te same tematy w ubranku z Wielkiej Wojny - jak najbardziej.

Gdybyś szukał dokumentacji do Austro-Węgierskich (a potem czeskich) Skód różnego dużego kalibru - daj znać!

15479172.jpg

Dzięki Grzegorz. Dostrzegam urok sprzętu Wielkiej Wojny (a już zdjęcia na Facebooku producenta St.George, którą polecił MAV wyrywa z butów), ale zostaję przy II Wojnie i artyleryjskich "wynalazkach" niemieckich i na służbie Niemców będących.

Ale kto wie? Może się kiedyś otworzę i na to? 

• Like 1

W Krakowie stoi makieta takowego wynalazku, chyba nawet tego samego kalibru, i w Wiedniu też jest jeden...

Model cudny!

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1

Zacząłem grzebać w internecie i okazuje się, że jest w ofercie co nieco z kategorii "artyleria pod Sewastopolem". Na przykład haubice nabrzeżne 28 cm.

image.png.e3f5e5135b0e6371c059459faa912b7e.png

Do tego jest sporo innych ciekawych rzeczy. Na przykład cesarsko-królewski pociąg pancerny. Na moje oko to taki jak któryś z polskich zdobytych/otrzymanych po 1918 roku.

https://www.scalecollectibles.com/military35

A do tego taka haubica kolejowa. Z Sewastopolem wspólnego nie ma wiele, ale za to jest jej zdjęcie z tunelu średnicowego w Warszawie z października 1944 roku, kiedy ostrzeliwała sowieckie pozycje. 

No można się bawić... Tylko teraz decyzja. Co brać? 

image.png

Edytowane przez Merten
  • Like 2

Cytat

obie

No jasne. Ale ja dałem dla przykładu, a tam jest jeszcze trochę innych fajnych rzeczy...

Może się skupię na tym Sewastopolu.

Doświadczenie uczy, że duże modele jest bardzo trudno potem ciekawie wykończyć i pokazać. Są takie... "nieogarnialne".

• Haha 1