Merten Napisano 28 Lipca Share Napisano 28 Lipca (edytowane) Widzę strasznie słabe nasycenie wątków artylerią. Honoru "Królowej Wojny" bronią nieśmiało tylko jakieś Stugi i czasem Karle, więc po długiej przerwie postanowiłem wrzucić model sklejony już ze trzy lata temu, a teraz się zmotywowałem i dokończyłem w końcu malowanie. Model TAKOM, czyli wiadomo: sam się składał. Nawet nie było za bardzo co relacjonować. Malowanie z okresu oblężenia Sewastopola, więc 1942 roku, a więc Panzergrau. Pokusiłem się o użycie 4-kolorowego zestawu Gunze do modulowania. Trochę mam mieszane uczucia, bo uważam, że kontrasty są przesadzone. Sama konstrukcja tego moździerza i taki "przerysowany" kontrast spowodował, że nadal trochę wygląda jak jakiś wynalazek w klimacie Steam Punk. No, ale może w bardziej fachowych rękach to lepiej działa. Ten model jest trochę ciężko prawidłowo pokazać. Na pozycji bojowej jego baza powinna być wkopana w ziemię i nie powinno jej być w ogóle widać. Tutaj zrobiłem go w wersji jakby w całości świeżo wykopano go ze stanowiska (co jest fikcją, bo po prostu stopniowo by go rozkładano, a potem wydobyto samą bazę). Co do samego moździerza 30,5 cm Mörser(t), to producent nazwał go "haubicą oblężniczą", co w sumie nie jest błędem, tyle że Niemcy mieli takie określenie jak Mörser dla broni strzelającej ogniem stromotorowym (mniej więcej powyżej 60 stopni). Moździerzy takich Niemcy przejęli kilkanaście od Czechów i jeszcze kilka zdobyli w Jugosławii, które otrzymały oznaczenie 30,5 cm 638(j). W ramach trzech dywizjonów artylerii ciężkiej 16 takich dział wzięło udział w ostrzale Sewastopola latem 1942 roku. W ciągu miesiąca walk wystrzeliły 532 pociski. Na nowoczesne umocnienia w Sewastopolu na pewno ich pociski były za lekkie, ale już do niszczenia umocnień urządzonych w skałach wapiennych w rejonie twierdzy na pewno wystarczały, chociaż nie znalazłem żadnych konkretnych informacji o ich dokonaniach. W kolejce czekają kolejne działa z okresu walk o Sewastopol i mam taką "idee fix", że chciałbym skleić je wszystkie. Na dokończenie czeka 35,5 cm M1, sklejenia 42 cm moździerz Škody, Karl, itd... Do kupienia francuskie 15,5cm i 19,4 cm armaty. No i Gustaw. Poza tym na razie niestety duża część z użytych tam dział nawet nie jest produkowana. Do tego przegapiłem Gammę, którą w kilku sztukach zrobił Panzer Concept. Ehhh... Tak to jest zawiesić hobby na kołku. Edytowane 28 Lipca przez Merten 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 28 Lipca Share Napisano 28 Lipca Świetny model, podoba mi się. ps.. Zvezda wydała właśnie B-4 203mm hałbicę M1931, ale one raczej w Sewastopolu nie były używane, chociaż "Pani Śmierć" Ludmiły Pawliczenko wspomina sie o ciężkich hałbicach po stronie ZSRR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 29 Lipca Autor Share Napisano 29 Lipca Hmmm... Nie pomyślałem o kolekcji artylerii RKKA spod Sewastopola, ale też niewiele jej rodzajów tam było. Ciężkie haubice kończyły się jednak na 152 milimetrach. Główną siłę stanowiła artyleria nadbrzeżna: armaty 305 i 130 mm. A B-4 zrobił też Trumpeter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca (edytowane) @Merten - obadaj asortyment francuskiej firmy St.George Models : https://www.facebook.com/artmaquette może znajdziesz coś dla siebie ale to nie są tanie rzeczy ..... Będzie Gruba Berta z Takoma ?? z tego co pamiętam to wyszedł też japoński moździerz oblężniczy (bodajże) z czasów walk o Port Artur jest jeszcze takie cudo za wór dukatów : https://www.mojehobby.pl/products/M1-35-5cm-Schweres-Geschutz-WWII-Super-Heavy-Howitzer.html Edytowane 29 Lipca przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 29 Lipca Autor Share Napisano 29 Lipca (edytowane) Cytat obadaj asortyment francuskiej firmy St.George Models Wielkie dzięki za ten link MAV! Na razie głównie się "bawią" w Wielką Wojnę, ale ta haubica 400 mm jest bardzo kusząca! Niemcy używali jej przy ostrzale Leningradu, ale im dość szybko pękła. Cholera. Piękna jest. Może się skuszę. No i 15 cm Kanone 16. No... ciekawe. BARDZO dziękuję! Przegapiłem to. Cytat Będzie Gruba Berta z Takoma ?? Gruba Berta, to 42 cm moździerz Gamma. TAKOM zrobił 42 cm czeską haubicę. Bardzo podobna konstrukcyjnie do tej 30,5 cm z tego wątku. Jakby to samo tylko na sterydach. Cytat https://www.mojehobby.pl/products/M1-35-5cm-Schweres-Geschutz-WWII-Super-Heavy-Howitzer.html Sklejona już 5 lat temu. Jest tu nawet relacja na forum. Wracam właśnie do tego tematu bo nie byłem zadowolony z malowania i mam teraz nową koncepcję co z tym zrobić. A czy "wór dukatów"? Wbrew pozorom modelarstwo to naprawdę nie takie drogie hobby. Teraz kupując i klejąc modele wręcz oszczędzam, a drogą zabawę tam mam od trzech lat na przykład z tym: Edytowane 30 Lipca przez Merten 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 31 Lipca Share Napisano 31 Lipca Bardzo fajny model! Mnie co prawda oblężenie Sewastopola nie bardzo interesuje (choć byłem w Sewastopolu i dość dokładnie zwiedzałem), ale te same tematy w ubranku z Wielkiej Wojny - jak najbardziej. Gdybyś szukał dokumentacji do Austro-Węgierskich (a potem czeskich) Skód różnego dużego kalibru - daj znać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 31 Lipca Autor Share Napisano 31 Lipca Dzięki Grzegorz. Dostrzegam urok sprzętu Wielkiej Wojny (a już zdjęcia na Facebooku producenta St.George, którą polecił MAV wyrywa z butów), ale zostaję przy II Wojnie i artyleryjskich "wynalazkach" niemieckich i na służbie Niemców będących. Ale kto wie? Może się kiedyś otworzę i na to? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia (edytowane) W Krakowie stoi makieta takowego wynalazku, chyba nawet tego samego kalibru, i w Wiedniu też jest jeden... Model cudny! Edytowane 1 Sierpnia przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Sierpnia Autor Share Napisano 2 Sierpnia (edytowane) Zacząłem grzebać w internecie i okazuje się, że jest w ofercie co nieco z kategorii "artyleria pod Sewastopolem". Na przykład haubice nabrzeżne 28 cm. Do tego jest sporo innych ciekawych rzeczy. Na przykład cesarsko-królewski pociąg pancerny. Na moje oko to taki jak któryś z polskich zdobytych/otrzymanych po 1918 roku. https://www.scalecollectibles.com/military35 A do tego taka haubica kolejowa. Z Sewastopolem wspólnego nie ma wiele, ale za to jest jej zdjęcie z tunelu średnicowego w Warszawie z października 1944 roku, kiedy ostrzeliwała sowieckie pozycje. No można się bawić... Tylko teraz decyzja. Co brać? Edytowane 2 Sierpnia przez Merten 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Sierpnia Share Napisano 2 Sierpnia obie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Sierpnia Autor Share Napisano 2 Sierpnia Cytat obie No jasne. Ale ja dałem dla przykładu, a tam jest jeszcze trochę innych fajnych rzeczy... Może się skupię na tym Sewastopolu. Doświadczenie uczy, że duże modele jest bardzo trudno potem ciekawie wykończyć i pokazać. Są takie... "nieogarnialne". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi